Αγγελίες για ενοικίαση ...
σπιτιών εξ αδιαιρέτου, δώματα χωρίς ασανσέρ, δωμάτια χωρίς τουαλέτες, επιπλωμένα σπίτια χωρίς ηλεκτρικές συσκευές και προ πάντων αστρονομικά για τα ελληνικά δεδομένα ενοίκια.
Αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι αναπληρωτές καθηγητές στα τουριστικά μέρη.
Η επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, που τόσα χρόνια προσδοκούσαν οι τοπικές κοινωνίες, σε συνδυασμό με την άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb «εξοστρακίζουν» τους αναπληρωτές καθηγητές, οι οποίοι προσπαθούν να επιβιώσουν οικονομικά –έπειτα από περίοδο ανεργίας– ως έποικοι σε καλοκαιρινoύς «παραδείσους» με περίπου 800 ευρώ τον μήνα.
«Το πρόβλημα έφτασε στο αποκορύφωμα το 2017», υπενθυμίζει στην «Κ» ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου, πρόεδρος Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων, που ζει στη Μύκονο. «Τότε είχε ψηφιστεί από το δημοτικό συμβούλιο η οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών με 100 ευρώ ανά μήνα εργασίας».
Το εν λόγω επίδομα θα είχε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2017 έως και τον Δεκέμβριο του 2018. «Ωστόσο, ακόμα κανένας δικαιούχος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ», διευκρινίζει ο κ. Παπαδημητρίου.
«Η εν λόγω, όμως, εξαγγελία έγινε γνωστή στους ιδιοκτήτες ακινήτων, που “ποντάροντας” στο βοήθημα αύξησαν τα μισθώματα από 20 έως και 50 ευρώ», προσθέτει με πικρία ο ίδιος. «Πέρυσι, σε μια προσπάθεια να βρεθεί προσωρινή λύση, είχε παραχωρηθεί το κτίριο του λιμεναρχείου, όπου είχαν προσωρινά φιλοξενηθεί εκπαιδευτικοί, φέτος όμως στεγάζει εποχικούς λιμενικούς υπαλλήλους», επισημαίνει προβληματισμένος ο πρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ.
«Η οικονομική επιτροπή του δήμου, που συνεδρίασε τον Αύγουστο, δεσμεύθηκε για ενοικίαση ενός ξενοδοχείου χωρητικότητας 25 δωματίων μόνο για αναπληρωτές», προσθέτει.
Η εν λόγω, όμως, πρόταση είναι ακόμα στα χαρτιά. Ετσι, οι αναπληρωτές που θα φτάσουν στο Νησί των Ανέμων πρέπει να είναι οπλισμένοι με υπομονή και επιμονή. «Τους προωθούμε μια λίστα με οικονομικά και αξιοπρεπή καταλύματα», καταλήγει ο κ. Παπαδημητρίου.
Στη γειτονική και εξίσου κοσμοπολίτικη Σαντορίνη η κατάσταση είναι παρόμοια. Οι ιδιοκτήτες των ακινήτων, όπως φαίνεται από τη σύνταξη των αγγελιών τους, αντιμετωπίζουν τους εκπαιδευτικούς ως... φοιτητές, πρόθυμους να συγκατοικήσουν με τρεις ή τέσσερις άγνωστους σε αυτούς συναδέλφους, να αδειάσουν το σπίτι στα μέσα Απριλίου ή να προπληρώσουν την παραμονή τους στο νησί δίνοντας όλα τα ενοίκια της σεζόν.
«Σήμερα έγινε συνεδρίαση όλων των φορέων για το θέμα», αναφέρει στην «Κ» η κ. Ανθή Πατραμάνη, πρόεδρος ΕΛΜΕ Θήρας. «Πέρυσι ανέλαβαν τη φιλοξενία ξενοδόχοι, που προσέφεραν στέγη για δέκα μέρες», σημειώνει η ίδια, «φέτος αποφασίστηκε η χορήγηση στους αναπληρωτές 20 ευρώ ανά ημέρα με την επίδειξη του σχετικού παραστατικού από κάθε αναπληρωτή». Το ζητούμενο, βέβαια, είναι πού θα βρουν να μείνουν οι άρτι αφιχθέντες σε ένα νησί με πληρότητα 90%-95%;
Στα Δωδεκάνησα
Η μοίρα των αναπληρωτών δεν είναι καλύτερη ούτε στα Δωδεκάνησα, όπου και το κλίμα ευνοεί έτι περαιτέρω την επιμήκυνση της σεζόν, αλλά οι δήμοι δεν έχουν ακόμα σχεδιάσει κάποιο Plan B για να διευκολύνουν τη ζωή των εκπαιδευτικών.
«Τα διαμερίσματα εδώ θα ελευθερωθούν στα μέσα Οκτωβρίου», λέει ο κ. Στέλιος Κριαράς, πρόεδρος της Β΄ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου, στην Κω. Οσοι διορίζονται στο νησί του Ιπποκράτη έρχονται αντιμέτωποι με επιπλέον εμπόδια, όπως το κόστος μετεγκατάστασης και εν γένει μετακινήσεων.
«Επιπλέον, ο πρόσφατος σεισμός στο νησί είχε ως συνέπεια να μειωθούν περισσότερο τα διαθέσιμα σπίτια», καταλήγει ο ίδιος.