Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ...
περιμένουν να εφαρμόσει η Ελλάδα τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε, διεμήνυσε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) Κλάους Ρέγκλινγκ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τις επαφές των θεσμών με την κυβέρνηση στην Αθήνα που ξεκινούν σήμερα και στις οποίες το θέμα των συντάξεων αναμένεται να κυριαρχήσει.
Συγκεκριμένα, σήμερα το πρωί θα γίνει συνάντηση των επικεφαλής των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη στον χώρο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Θα ακολουθήσει νέα συνάντηση την Παρασκευή και αν χρειαστεί θα γίνει και μία εμβόλιμη αύριο, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Δημοσιονομικά ουδέτερο
Οι κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) συναντήθηκαν χθες με εκπροσώπους κομμάτων (Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, Ποτάμι). Από τις επισημάνσεις τους, σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψε πως θεωρούν το μέτρο των συντάξεων δημοσιονομικά ουδέτερο, με την έννοια ότι αντισταθμίζεται από τα αντίμετρα και επομένως αν δεν κοπούν οι συντάξεις και κοπούν τα αντίμετρα, δεν θα υπάρχει επίπτωση στον προϋπολογισμό.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ συμφώνησε ότι το μέτρο είναι δημοσιονομικά ουδέτερο. Ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να είπε σε εκπρόσωπο κόμματος πως ταυτόχρονα το ΔΝΤ θεωρεί το μέτρο διαρθρωτικού χαρακτήρα. Κάτι που έχει κατ’ επανάληψιν υποστηρίξει το Ταμείο, επικαλούμενο τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στο Euronews επανέλαβε ότι αν πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, «μπορούμε να αποφύγουμε ένα μέτρο που και αχρείαστο είναι και αντιαναπτυξιακό και μη διαρθρωτικό». Στην ερώτηση τι θα γίνει αν δεν πετύχουμε τους στόχους, η απάντησή του ήταν πως πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τους πιάσουμε.
Από τις χθεσινές επαφές με τα κόμματα προκύπτει ότι οι θεσμοί επιμένουν στις θέσεις τους, με την Κομισιόν να κινείται σε πιο ελαστική γραμμή στο θέμα των συντάξεων και το ΔΝΤ να επιμένει στον διαρθρωτικό χαρακτήρα του μέτρου.
Σε κάθε περίπτωση, αποφάσεις δεν αναμένεται να ληφθούν τώρα, αλλά πιθανότατα τον Νοέμβριο, με την κατάθεση του οριστικού σχεδίου του προϋπολογισμού. Ο κ. Ρέγκλινγκ, πάντως, σε συνέντευξή του στο Capital ξεκαθάρισε ότι το δημοσιονομικό πακέτο που ψήφισε το ελληνικό Κοινοβούλιο το 2017 περιελάμβανε και τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και επομένως αυτό είναι μέρος της συμφωνίας.
«Αυτό το πακέτο ήταν σημαντικό για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM, που επέτρεψε σημαντικές εκταμιεύσεις και εκτεταμένα μέτρα ανακούφισης του χρέους», είπε.
Μάλιστα, ο ίδιος προσέθεσε ότι ένας λόγος για τον οποίο αυξήθηκαν πρόσφατα οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, πέραν των εξελίξεων σε Αργεντινή, Τουρκία και Ιταλία, είναι «οι πρόσφατες δημόσιες εικασίες για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση».
«Συνεπώς», τόνισε με νόημα, «συμβουλεύω την ελληνική κυβέρνηση να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο βιώσιμο μέλλον της Ελλάδας. Αυτή είναι η καλύτερη εξασφάλιση για την πρόσβαση στις αγορές».
Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ παρέπεμψε για τις όποιες σχετικές διαπραγματεύσεις στις συναντήσεις που ξεκινούν σήμερα στην Αθήνα, λέγοντας ότι «αυτό είναι το σωστό πλαίσιο για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από το παρελθόν η ελληνική κυβέρνηση».
Επίσης, ο επικεφαλής του ΕSM εμφανίσθηκε ικανοποιημένος από την ομιλία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας ότι «συνολικά έδωσε τη διαβεβαίωση» που περιμένουν οι αγορές ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε τροχιά βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού, παρέπεμψε στην ελληνική κυβέρνηση, ως αρμόδια για τη σχετική απόφαση, προσθέτοντας, πάντως, ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη όλοι οι σχετικοί παράγοντες και να ακολουθηθεί η σωστή διαδικασία διαβούλευσης. «Ως οικονομολόγος συμβουλεύω γενικά ότι οι μισθοί πρέπει να αυξάνονται ακολουθώντας την παραγωγικότητα», είπε.