Στο Eurogroup της ...
2ας Δεκεμβρίου πιθανολογούν τώρα πηγές στην Αθήνα, βάσει της ενημέρωσής τους από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ότι θα κριθεί το θέμα των συντάξεων.
Οπως αναφέρουν οι πηγές, οι θεσμοί διαμήνυσαν ότι πριν από τον Δεκέμβριο μάλλον δεν θα έχουν επαρκή στοιχεία προκειμένου να πάρουν μια τόσο κρίσιμη απόφαση. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο Eurogroup πρόκειται να συνεδριάσει στις 5 Νοεμβρίου και τότε δεν θα έχει ακόμη διαμορφωθεί το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπεται να κατατεθεί στη Βουλή στις 21 Νοεμβρίου.
Οι θεσμοί φέρονται αποφασισμένοι να περιμένουν έως την τελευταία στιγμή, προκειμένου να εξετάσουν τα πιο ενημερωμένα στοιχεία για την εξέλιξη δαπανών και εσόδων το 2018, βάσει των οποίων μπορούν να κάνουν αξιόπιστες προβολές για το 2019.
Η ενδεχόμενη μη περικοπή των συντάξεων θα οδηγήσει σε αύξηση δαπανών 2 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει ότι αυτή μπορεί να αντισταθμιστεί από τη μη εφαρμογή μεγάλου μέρους των αντιμέτρων.
Μάλιστα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι, παρ’ όλα αυτά, μπορεί να εξασφαλίσει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κάτι που θα της επιτρέψει να χρηματοδοτήσει ένα πακέτο μέτρων αποτελούμενο εν μέρει από τα κοινωνικά αντίμετρα και εν μέρει από φορολογικές ελαφρύνσεις.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι η υπέρβαση ίσως ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 868 εκατ. ευρώ στο μεσοπρόθεσμο.
Ολα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, οι οποίοι, πάντως, εξακολουθούν να εμφανίζονται με βασικό σενάριο την περικοπή των συντάξεων στη λογική του «pacta sunt servanda».
Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να τους μεταπείσει, επικαλούμενη, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχείρημα της υφεσιακής επίπτωσης της περικοπής των συντάξεων. Επιχείρημα το οποίο βρίσκει ευήκοα ώτα μεταξύ των θεσμών και όχι μόνο της Κομισιόν.
Στο πλαίσιο αυτό, πάντως, της ενίσχυσης της αναπτυξιακής διάστασης του προϋπολογισμού του 2018, εικάζεται ότι οι θεσμοί θα πιέσουν για ισχυρότερα μέτρα φορολογικών ελαφρύνσεων.
Όπως έλεγε υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου την Παρασκευή, μετά την ολοκλήρωση των επαφών με τους θεσμούς, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως το επόμενο διάστημα.
Δεν αποκλείεται, ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος να πραγματοποιήσει και επαφές διά ζώσης, σε βασικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Καθοριστικός –όπως πάντα– αναμένεται ο ρόλος της Γερμανίας, η οποία έχει αποδείξει στο παρελθόν τη δυσανεξία της σε υπαναχωρήσεις έναντι των συμφωνηθέντων.
Ερώτημα παραμένει το αν το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί την 1η Οκτωβρίου, και το οριστικό σχέδιο στις 21 Νοεμβρίου θα συνταχθούν με δεδομένο ότι θα περικοπούν οι συντάξεις ή όχι.
Εφόσον η απόφαση παραπεμφθεί τελικά για τον Δεκέμβριο, μια πρόωρη αποτύπωση της μη περικοπής θα ήταν παρακινδυνευμένη. Ωστόσο, η υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου υποστήριζε, την Παρασκευή, ότι τα καλά νέα καλό είναι να ανακοινώνονται νωρίτερα, παρά αργότερα.