«Μα πώς ...
χτύπησε;». «Τι πώς; Αφού κάνει τη μαϊμού όλη μέρα!».
Ήταν η τελευταία μιας σειράς από αναποδιές που έχουν συμβεί στις φετινές διακοπές της Μ. με τα παιδιά στη Σίφνο.
Έπειτα από μια αμυγδαλίτιδα της ίδιας, μια ίωση της μικρής και μια διάρρηξη στο σπίτι στην Αθήνα, που την έκανε να πάει και να έρθει, ήρθε η σειρά του μικρού να πέσει και να χτυπήσει το χέρι του. Στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού είναι πια γνώριμοι. «Μας είπαν ότι πρέπει οπωσδήποτε να βγάλει ακτινογραφία και μάλιστα άμεσα, ετοιμαζόμαστε για Αθήνα».
Στην πραγματικότητα μπορούσαν απλώς να ταξιδέψουν ώς το πλησιέστερο νησί, τη Μήλο, αλλά τα δρομολόγια της επιστροφής δεν βόλευαν. Στην Αθήνα θα μπορούσαν να μείνουν ένα βράδυ στο σπίτι, στη Μήλο θα έπρεπε να νοικιάσουν κατάλυμα. Και είναι Δεκαπενταύγουστος.
Είναι πάνω από έναν χρόνο που το ακτινολογικό τμήμα στο περιφερειακό ιατρείο Σίφνου δεν λειτουργεί. Δωρεά κάποιου ιδιώτη, το μηχάνημα είχε ανακουφίσει τον πληθυσμό του νησιού, ωστόσο μετά την ασθένεια προ έτους του βοηθού ακτινολόγου δεν έχει βρεθεί αντικαταστάτης.
Όπως λέει στην «Κ» ο προϊστάμενος του ιατρείου, γενικός γιατρός Σπύρος Ρουπακιώτης, το θέμα είναι εν γνώσει του υπουργείου, ωστόσο δεν έχει καλυφθεί η θέση ακόμα. «Στέλνουμε τον κόσμο στη Μήλο για ακτινογραφία. Συμβαίνει αρκετά συχνά».
Είναι λογικό, πρόκειται για μία από τις πιο χρήσιμες και συχνές εξετάσεις. «Είμαστε δύο γιατροί στο περιφερειακό ιατρείο της Σίφνου με μόνιμο αριθμό κατοίκων 3.500 άτομα και 600 παιδιά, ο οποίος το καλοκαίρι εκτοξεύεται στις 25.000 άτομα» λέει ο κ. Ρουπακιώτης πριν αναλάβει το επόμενο περιστατικό.
Το κόστος των εισιτηρίων φυσικά για τη Μήλο ή την Αθήνα βαραίνουν τους ασθενείς, εν προκειμένω τη Μ., που για άλλη μία φορά χρειάστηκε να καταβάλει το ποσό των 100 ευρώ για να πάει και να έρθει στη Σίφνο με τη διάγνωση «ράγισμα».
Το ίδιο συμβαίνει και σε πολλά άλλα νησιά που δεν διαθέτουν ακτινολογικό μηχάνημα ή ακτινολόγους. Πρόσφατα, ασθενής από τη Σύμη χρειάστηκε να μεταβεί εσπευσμένα στη Ρόδο για ακτινογραφία παλάμης και καρπού ύστερα από ατύχημα με την άγκυρα σκάφους.
Στη Σύμη υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα, αλλά από το τέλος του ’17 δεν υπάρχει ειδικός γιατρός να το λειτουργήσει.