80 ετών ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Βέρνη.
«Με απέραντη θλίψη η οικογένεια Ανάν και το Ίδρυμα Κόφι Ανάν ανακοινώνουν ότι ο Κόφι Ανάν, ο πρώην γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης, απεβίωσε γαλήνια το Σάββατο 18 Αυγούστου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος.
Ο Κόφι Ανάν είχε γεννηθεί στο Κουμάσι της Γκάνας και σπούδασε οικονομικά και διοίκηση επιχειρήσεων στην Γκάνα, τις ΗΠΑ και την Ελβετία. Το 1962 άρχισε να εργάζεται στον ΟΗΕ ως διοικητικός και οικονομικός υπάλληλος του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας στην Γενεύη.
Υπηρέτησε ως γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για δύο συνεχόμενες θητείες, από το 1997 μέχρι το 2006, διαδεχόμενος τον Αιγύπτιο Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι. Χρωστούσε τον διορισμό του στις Ηνωμένες Πολιτείες, που πρόβαλαν βέτο σε μια δεύτερη θητεία του Μπούτρος Γκάλι, όμως αυτό δεν τον εμπόδισε να αποδείξει ότι λάμβανε τις αποφάσεις του ανεξάρτητα από τις μεγάλες δυνάμεις: προκάλεσε έτσι εκνευρισμό στις ΗΠΑ όταν χαρακτήρισε "παράνομη" την εισβολή στο Ιράκ το 2003 επειδή η επιχείρηση αυτή δεν είχε λάβει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση του AIDS και της φτώχειας στον κόσμο και για τα δικαιώματα των γυναικών στις αραβικές χώρες, ενώ στις επιτυχίες του συγκαταλέγονται η αποχώρηση του ινδονησιακού στρατού από το Ανατολικό Τιμόρ και των ισραηλινών στρατευμάτων από τον νότιο Λίβανο. Το 2001 τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης, από κοινού με τον ΟΗΕ.
Η θητεία του επλήγη όμως και από σκάνδαλα και αποτυχίες, όπως την υπόθεση «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων» ενώ, ως επικεφαλής των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ τη δεκαετία του 1990 είχε επικριθεί επειδή δεν κατάφερε να σταματήσει τη γενοκτονία στη Ρουάντα. Παρόλα αυτά, όταν αποχώρησε από τη θέση του, ήταν ένας από τους δημοφιλέστερους γενικούς γραμματείς που πέρασαν ποτέ από τον Οργανισμό.
Σε μια από τις τελευταίες του αποστολές, το 2012, είχε αναλάβει για μερικούς μήνες τον ρόλο του ειδικού απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών στην εμπόλεμη Συρία. Παραιτήθηκε από τη θέση αυτή κατηγορώντας τις μεγάλες δυνάμεις ότι με τις έριδές τους είχαν μετατρέψει τη μεσολαβητική προσπάθειά του σε μια «αδύνατη αποστολή».
Στις αποτυχίες του Κόφι Ανάν συμπεριλαμβάνονται η μη αποτελεσματική επίλυση του πολέμου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και ο διαμελισμός της χώρας, η ασυντόνιστη συμμετοχή του ΟΗΕ για την ειρήνευση στο Κοσσυφοπέδιο, η επίθεση των ΗΠΑ και της Βρετανίας στο Ιράκ το 2003 χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και η αδυναμία επιβολής μίας δίκαιης λύσης στα προβλήματα παράνομης κατοχής στην Παλαιστίνη και την Κύπρο.
«Ο ΟΗΕ μπορεί να βελτιωθεί, δεν είναι τέλειος, αλλά αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να τον δημιουργήσετε», είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στο BBC τον περασμένο Απρίλιο. «Είμαι επίμονα αισιόδοξος, γεννήθηκα αισιόδοξος και θα παραμείνω αισιόδοξος», συμπλήρωνε.
Ο Κόφι Ανάν ήταν παντρεμένος με την Σουηδή δικηγόρο και καλλιτέχνιδα Νάνε Ανάν, με την οποία απέκτησε μία κόρη. Από τον πρώτο γάμο του, με τη Νιγηριανή Τίτι Αλακίτζα, είχε αποκτήσει δύο παιδιά.
Η ανακοίνωση της οικογένειας
«Σήμερα θρηνούμε την απώλεια ενός σπουδαίου άνδρας, ενός ηγέτη, ενός οραματιστή». Με αυτό το tweet, η υπηρεσία μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών αποχαιρέτησε τον Κόφι Ανάν.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του Άναν εξέφρασε ο νυν γενικός γραμματέας Αντόνιο Γκουτέρες, χαρακτηρίζοντας τον «μια δύναμη που μας καθοδηγούσε προς το καλό».
«Από πολλές απόψεις, ο Κόφι Άναν ενσάρκωνε τα Ηνωμένα Έθνη. Ανήλθε από τις τάξεις τους για να οδηγήσει τον Οργανισμό σε μια νέα χιλιετία με απαράμιλλη αξιοπρέπεια και αποφασιστικότητα», πρόσθεσε ο Γκουτέρες.
Τα συλλυπητήρια του πολιτικού κόσμου
Τα συλλυπητήριά τους για τον θάνατο του Κόφι Ανάν εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και τα πολιτικά κόμματα.
Παυλόπουλος: Ο Κόφι Ανάν εργάστηκε με ζήλο και φρόνηση για την ενίσχυση του ρόλου ΟΗΕ
«Εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε.» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.
«Ο Κόφι Ανάν αφήνει στην Διεθνή Κοινότητα, και ιδίως στους διαδόχους του στον Ο.Η.Ε., την παρακαταθήκη ενός Γενικού Γραμματέα, ο οποίος εργάστηκε, με ζήλο αλλά και με φρόνηση, για την ενίσχυση του ρόλου του Ο.Η.Ε. κυρίως στον τομέα εμπέδωσης της Διεθνούς Ειρήνης», σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τσίπρας: Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας ο Κόφι Ανάν
«Ο Kofi Annan υπήρξε μια σημαντική προσωπικότητα της εποχής μας, ένας ηγέτης που με τη δράση του ενέπνευσε την παγκόσμια κοινότητα», αναφέρει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στο Facebook.
«Οραματιστής της ειρήνης και της συνεργασίας μεταξύ των λαών, εργάστηκε με πάθος για τις αξίες της δημοκρατίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας» συνεχίζει ο πρωθυπουργός.
Μητσοτάκης: Η ιστορία του επιφυλάσσει ξεχωριστή θέση
«O θάνατος του Κόφι Ανάν προκαλεί παγκόσμια θλίψη. Υπήρξε μία μεγάλη προσωπικότητα που υπηρέτησε με γνώση, αξιοπρέπεια, ανθρωπιά και αποφασιστικότητα τους σκοπούς του Ο.Η.Ε για ειρήνη, ασφάλεια και πρόοδο με σεβασμό στους ανθρώπους και το περιβάλλον», σημειώνει σε δήλωσή του o Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Αν και η ενασχόληση με το κυπριακό δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα, κέρδισε την εκτίμηση όλων μας», συνεχίζει παράλληλα ο πρόεδρος της ΝΔ ενώ επισημαίνει επιπροσθέτως: «Η ιστορία σίγουρα του επιφυλάσσει μία ξεχωριστή θέση για τη συνολικά θετική προσφορά του σε αυτήν την ταραγμένη και γεμάτη προκλήσεις για την ανθρωπότητα εποχή.
Η Διεθνής Κοινότητα οφείλει να αξιοποιήσει την πολύτιμη παρακαταθήκη του και να συνεχίσει το έργο του έχοντας πάντα κατά νου μία από τις ρήσεις του: “χρειάζεται να κρατάμε την ελπίδα ζωντανή και να παλεύουμε για το καλύτερο”».
Ποτάμι: Κράτησε το πηδάλιο του ΟΗΕ με αξιοπρέπεια
«Τα Ηνωμένα Έθνη και τα κράτη - μέλη τους αισθάνονται βαθιά θλίψη για την απώλεια του Κόφι Ανάν, του πρώτου αφροαμερικανού Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.
Παράλληλα προσθέτει πως «η πλούσια σταδιοδρομία του σε μία σειρά υπεύθυνων θέσεων στα Ηνωμένα Έθνη και η θητεία του ως κορυφαίου παράγοντα της διεθνούς πολιτικής σκηνής κορυφώθηκε με τη θετική του δραστηριοποίηση και τις παρεμβάσεις του σε πλήθος θεμάτων που στιγμάτιζαν την υφήλιο».
«Τιμάμε την βραβευμένη με το Νομπέλ Ειρήνης σημαντική αυτή προσωπικότητα που με αξιοπρέπεια και σοβαρότητα ανέλαβε το πηδάλιο του κορυφαίου διεθνούς οργανισμού προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε αυτόν επί δύο εύορκες θητείες», καταλήγει η ανακοίνωση.
ΥΠΕΞ: Ο Κόφι Ανάν θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης
Tη λύπη του για την απώλεια του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών.
«Βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, ο Κόφι Ανάν αφήνει ως παρακαταθήκη την πολυετή προσφορά του στην Γκάνα, στην Αφρική και στον ΟΗΕ, έναν Οργανισμό του οποίου τις αξίες και αρχές η Ελλάδα ασπάζεται και υποστηρίζει διαχρονικά» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του.
Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως ο Κόφι Ανάν «θα παραμείνει στις μνήμες μας για τις προσπάθειες του για την προώθηση της ειρήνης και της διπλωματίας, παρά τη μη συμφωνία μας ορισμένες φορές μαζί του, τα προοδευτικά του ιδανικά και το ανθρωπιστικό του έργο».
Λοβέρδος: Η απώλεια του Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη τη διεθνή κοινότητα
«Η απώλεια του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν γεμίζει με θλίψη τη διεθνή κοινότητα, την οποία ο εκλιπών υπηρέτησε όσο μπόρεσε με πίστη και αφοσίωση στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της διεθνούς ασφάλειας και της δικαιοσύνης μεταξύ των Κρατών και των Εθνών», αναφέρει σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος και προσθέτει:
«Ο Κόφι Ανάν υπηρέτησε σε έναν δύσκολο διεθνή οργανισμό, που πολλές φορές η ισχύς των κρατών μειώνει την δυνατότητα εφαρμογής του διεθνούς δικαίου.