Του Γιώργου Φιντικάκη
Αποκαλυπτήρια του κυβερνητικού ...
εμπαιγμού στις πλάτες χιλιάδων συνταξιούχων ότι δεν πρόκειται τελικά να περικοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019, αποτελεί η εγκύκλιος Χουλιαράκη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σε αυτήν ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ζητά από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης – μεταξύ των οποίων και από τα ασφαλιστικά ταμεία- να καταθέσουν εντός 10ημέρου τις οικονομικές τους προβλέψεις για την εξέλιξη των βασικών οικονομικών μεγεθών κατά τη διάρκεια της επόμενης χρονιάς.
Ειδικά από τα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Χουλιαράκης ζητά να βρεθεί τρόπος να παράξουν περίπου το μισό πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς, ήτοι ένα ποσό που θα ξεπεράσει τα 3,2 δισ. ευρώ. Επίδοση όμως που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις η οποία από μόνη της θα πρέπει να αποδώσει πάνω από 2,7 δισ. ευρώ!
Στην ουσία η εγκύκλιος Χουλιαράκη ξεσκεπάζει όλο αυτό το παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο επιδίδεται για ψηφοθηρικούς λόγους η κυβέρνηση, καλλιεργώντας προσδοκίες στους συνταξιούχους ότι με κάποιο θαύμα θα γλιτώσουν τις περικοπές.
Διότι την ίδια ώρα που στελέχη, υπουργοί, ακόμη και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, επιμένουν πως δεν χρειάζεται περικοπή των συντάξεων με κεντρικό επιχείρημα ότι «δημοσιονομικά είμαστε εντάξει», ο αναπληρωτής υπουργός δείχνει με την κίνησή του, τι πρόκειται να συμβεί στη πραγματικότητα. Όντας υποχρεωμένος να ζητήσει αυτό που προβλέπει ο νόμος, κινείται προς την κατεύθυνση κατάργησης της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις από την 1/1/2019.
Προφανώς οι αρμόδιες υπηρεσίες θα κάνουν αυτό που ζητάει ο πολιτικός τους προϊστάμενος και θα αποστείλουν τις προβλέψεις τους έως το τέλος του μήνα.
Και στη συνέχεια, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβουν –ενόψει και της κατάρτισης του προσχεδίου που πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου- να μαγειρέψουν τον προϋπολογισμό.
Δηλαδή να χωρέσουν σε αυτόν, και μια «μαγική συνταγή» που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να παζαρέψει την αναστολή των μέτρων για τις συντάξεις, αλλά και το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5%, το οποίο δεν μπορεί να προέλθει, αν δεν περικοπούν οι συντάξεις.
Η εγκύκλιος Χουλιαράκη τοποθετεί τις δαπάνες για τη χορήγηση συντάξεων στα 25,4 δισ. ευρώ, τις δαπάνες των ΟΤΑ στα 6,8 δισ. ευρώ, τις δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και τις δαπάνες των νοσοκομείων τοποθετούνται στα 3,1 δισ. ευρώ.
Τοποθετεί επίσης το ανώτατο όριο δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,7 δισ. ευρώ και προσθέτοντας τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, βάζει μια οροφή δαπανών στα 57,043 δισ για το επόμενο έτος.
Τα όρια αυτών των δαπανών είναι απαραίτητα για να επιτευχθεί η πρόβλεψη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής για πρωτογενές πλεόνασμα 3,96% του ΑΕΠ το 2019 και δημοσιονομικό χώρο 866 εκατ. ευρώ.