«Φρένο» στις υψηλές ...
προσδοκίες στελεχών του κόμματός του για μεταμνημονιακή αποδέσμευση από υποχρεώσεις, όπως η μείωση των συντάξεων από 1/1/2019 και η επίτευξη πρωτογενών πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, έβαλε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθιστώντας σαφές ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος.
«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι το ακούμε αλλά δεν είναι η ώρα γι’ αυτή τη συζήτηση» , είπε, στη συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο», απαντώντας στο ερώτημα αν είναι σκόπιμο, μετά τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να διεκδικήσει η κυβέρνηση να μην εφαρμοστούν οι περικοπές στις συντάξεις. Ετσι, δεν άφησε αμφιβολία ότι οι συντάξεις θα μειωθούν, κάτι που ενσωματώνει, άλλωστε, και η Κομισιόν στις χθεσινές προβλέψεις της.
Ο κ. Τσακαλώτος, που είχε πρόσφατα προκαλέσει αναταράξεις στον ΣΥριζα, αποκαλύπτοντας πως το σύστημα μεταμνημονιακής παρακολούθησης περιλαμβάνει 3-4 «επισκέψεις» τον χρόνο των θεσμών στην Αθήνα, είπε ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή είναι «στοχοπροσηλωμένη, που έλεγαν οι παλιοί κομμουνιστές», στην ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης, της συμφωνίας για τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση και της λύσης για το χρέος.
Για τη μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, εξάλλου, είπε ότι «θα δούμε τα επόμενα χρόνια» αν θα ζητηθεί,σε συνάρτηση με την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το μέλλον της Ευρώπης, με λιγότερη λιτότητα.
Για τις συντάξεις, άλλωστε, έδωσε ένα δίκιο στο ΔΝΤ, λέγοντας ότι αυτές δεν μπορούν να υποκαθιστούν το κοινωνικό κράτος. Οι συντάξεις, είπε, δεν είναι για να πληρώνει η γιαγιά το νοίκι των παιδιών της και προσέθεσε ότι δεν μπορούμε να ξοδεύουμε σε αυτές σχεδόν όσα οι πιο προωθημένες χώρες και σχεδόν τίποτα σε κοινωνικές δαπάνες.
Σε ό,τι αφορά τη μεταμνημονιακή παρακολούθηση, επανέλαβε ότι θα πάμε σε μια «λίγο πιο αυξημένη» μορφή παρακολούθησης από αυτήν της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας και της Κύπρου, ότι οι θεσμοί θα έρχονται 4 φορές τον χρόνο για να παρακολουθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα, αλλά επέμεινε ότι αυτό δεν είναι αξιολόγηση, γιατί δεν θα υπάρχουν προαπαιτούμενα.
Μάλιστα, στο σημείο αυτό ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πει «με την ίδια γλώσσα με εμένα» πως δεν θα πάμε ξαφνικά σε μια κατάσταση όπου δεν θα υπάρχει καθόλου επιτήρηση. Στην ερώτηση αν θα μπορούν να κόψουν κάποια μέτρα της κυβέρνησης οι θεσμοί, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, είπε ότι θα έχουν λόγο σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις (π.χ., αν επιχειρηθεί να αρθεί η ανεξαρτησία της ΑΑΔΕ), αλλά «όχι πολύ μεγάλο λόγο» στα μέσα με τα οποία θα επιτυγχάνεται ο περιορισμός του ελλείμματος.
«Οι στόχοι είναι δεδομένοι, το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί κάποια επόμενη περίοδο να γίνει αντικείμενο επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά αυτή τη στιγμή είναι αυτό που είναι και εμείς θα έχουμε μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στο πώς φτάνουμε σ’ αυτόν τον στόχο», είπε.
Μιλώντας για το χρέος, ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ότι η Γερμανία θέλει να συνδέεται η ελάφρυνσή του με όρους, κάτι με το οποίο είναι αντίθετοι όλοι οι θεσμοί και το ΔΝΤ. Ο ίδιος είπε πως, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα ελάφρυνσης θα μετατρέψουν την Ελλάδα από μια υπερβολικά υπερχρεωμένη χώρα, που αποτελεί μοναδική περίπτωση, σε μια κανονική υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία.
«Εγώ είμαι υπέρ τού όσο πιο αργά τόσο καλύτερα», είπε ο κ. Τσακαλώτος για τις εκλογές και για τις μετεκλογικές συνεργασίες αναγνώρισε ότι με τους ΑΝΕΛ, πράγματι, τον ΣΥριζα τον χωρίζουν μεγάλες ιδεολογικές διαφορές, π.χ. στα εθνικά θέματα.
Από την άλλη, υποστήριξε ότι «η τραγωδία είναι για την Ελλάδα πόσο λίγο έχει αλλάξει η σοσιαλδημοκρατία», πως η γραμμή ότι μπορεί να πάει και με τον ΣΥριζα και με τη Ν.Δ. είναι καταστροφική, παρόλο που βοηθά τον Σύριζα, γιατί συσπειρώνει τον κόσμο που θεωρεί ότι ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς δεν είναι Κέντρο. Ωστόσο, άφησε ανοιχτά περιθώρια διαλόγου «όταν θα υπάρχει απλή αναλογική».