Σύγκρουση - πρόβα εκλογών στη Βουλή


Άρωμα προεκλογικής ...

περιόδου, με έντονο το στοιχείο της πόλωσης και της εφ’ όλης της ύλης συγκρουσιακής διάθεσης, μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, μετέδωσε η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών: αφορμή ήταν οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης και ενόψει του τυπικού τέλους του τρίτου μνημονίου, πλην όμως η μετωπική αντιπαράθεση άγγιξε τόσο το φαινόμενο της ανομίας και της βίας, όσο και τα εθνικά θέματα, στη σκιά των συζητήσεων για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.
Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί που έλαβαν τον λόγο (απουσίαζαν οι Π. Καμμένος και Ν. Μιχαλολιάκος) άσκησαν δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό για επιλογές και χειρισμούς σε όλα τα μέτωπα.
«Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση. Δώστε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό την ευκαιρία να πάρει θέση. Μην τον δεσμεύετε για χρόνια, για να εξασφαλίσετε μερικούς ακόμα μήνες –διότι τόσοι είναι– στην εξουσία και κυρίως μην υπονομεύετε τις δημοκρατικές μας κατακτήσεις σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περιορίσετε τη συντριβή σας», είπε με έμφαση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα. Και αφού σημείωσε ότι η «καθαρή έξοδος είναι το νέο βρώμικο ψέμα του κ. Τσίπρα», πρόσθεσε:
«Στις εκλογές θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια, το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης, η ασφάλεια απέναντι στον φόβο, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στον λαϊκισμό και την παρακμή».
Στο ίδιο πλαίσιο η κ. Φώφη Γεννηματά –με αίτημα της οποίας διεξήχθη η συνεδρίαση– ευθύς εξαρχής και πολλές φορές στη διάρκεια της παρέμβασής της ζήτησε την άμεση προσφυγή στις κάλπες, τονίζοντας ότι η σημερινή συγκυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε την πολιτική νομιμοποίηση να λάβει τις σημαντικές αποφάσεις που χρειάζεται η χώρα για την οριστική έξοδο από την κρίση.
«Αυτό που τάξατε εσείς και οι συνεταίροι σας πριν από οκτώ χρόνια στον λαό, θα γίνει από εμάς σε δύο μήνες. Θα πιείτε το ποτήρι ώς το τέλος. Η ιστορία θα καταγράψει ότι εσείς χρεοκοπήσατε τη χώρα, κι εμείς βγάλαμε τον τόπο από το έρεβος, και τον οδηγούμε σε εποχή ελπίδας, κοινωνικής δικαιοσύνης», σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
Αναφορικά με το Σκοπιανό, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε επιτακτικά τον πρωθυπουργό να διαψεύσει πως μεταξύ των προτάσεων που η κυβέρνηση συζητεί είναι και η ονομασία για τη «Μακεδονία του Ιλιντεν», με τον κ. Τσίπρα να περιορίζεται να σημειώσει: «Διαπραγματευόμαστε στη βάση τεσσάρων ονομάτων που προτάθηκαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και συγκεκριμένα το πακέτο προτάσεων του απεσταλμένου, του κ. Νίμιτς».
Μεταξύ των φράσεων του πρωθυπουργού που συζητήθηκαν στο Περιστύλιο είναι εκείνη που αφορούσε τη λεγόμενη «προληπτική γραμμή στήριξης» για την περίοδο μετά το τέλος του τρίτου μνημονίου. «Αυτό που σήμερα αποτελεί το δικό μας πάτωμα, για εσάς τότε ήταν ταβάνι, αλλά και άπιαστος στόχος, όπως απεδείχθη», είπε, ενώ αργότερα κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να τοποθετηθεί επί του θέματος. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε ότι ποτέ δεν πρότεινε μια τέτοια λύση. Τέλος, μιλώντας εκ μέρους των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ ο Αθ. Παπαχριστόπουλος υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει το στοίχημα να κάνει «κανονική χώρα την Ελλάδα», ενώ ο Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.) υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του έχει ολοκληρωμένη πρόταση για τη χώρα, στράφηκε κατά του συνόλου του πολιτικού κόσμου, μιλώντας για «χρεοκοπημένα κόμματα».
Πυρά κατά Τσίπρα για τη δράση του «Ρουβίκωνα»
Στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση βρέθηκαν ο κ. Τσίπρας και η συγκυβέρνηση όσον αφορά το φαινόμενο της βίας και της ανομίας, με την πρωθυπουργική ευθεία καταδίκη μιας μόνο ενέργειας του «Ρουβίκωνα» –της ευθείας απειλής που μέσω Διαδικτύου εξαπέλυσε κατά του αρχηγού της Ν.Δ.– να μην αποδεικνύεται αρκετή για να μετριαστεί η προς το πρόσωπό του κριτική.
«Θέλω να καταδικάσω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τις απαράδεκτες απειλές που δεχθήκατε στο Διαδίκτυο και τα υπονοούμενα που γράφτηκαν εναντίον σας από κάποιον ο οποίος αυτοαποκαλείται “αναρχικός” και “μέλος του Ρουβίκωνα”», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, σπεύδοντας ωστόσο αφενός να σημειώσει ότι ο ίδιος και κυβερνητικά στελέχη έχουν δεχθεί απειλές και αφετέρου να υποστηρίξει ότι εκείνος εκπροσωπεί μια παράταξη διαχρονικά θύμα διώξεων και όχι διώκτη. 
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε ότι είναι «καλοδεχούμενη η καταδίκη της απειλής» εις βάρος του, πλην όμως σημείωσε και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει καταδικάσει όλες τις ενέργειες ή και τις απειλές, τις προερχόμενες από τη συγκεκριμένη οργάνωση με στόχο πρόσωπα και θεσμούς. «Δημοκρατική ομαλότητα και “Ρουβίκωνες” δεν πάνε μαζί. 
Πρέπει να επιλέξετε ποιους θα προστατέψετε», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα υπενθύμισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα και συνολικά στον ΣΥΡΙΖΑ πως έχουν ένα αμαρτωλό παρελθόν και ένα προβληματικό παρόν με το οποίο είναι καιρός να αναμετρηθούν: «Να καταδικάσετε και τις κρεμάλες των “αγανακτισμένων” που τυχοδιωκτικά υιοθετήσατε. Εσείς κάψατε την Αθήνα, εσείς προσθέτατε πάντα ένα “αλλά” όταν δέρνανε βουλευτές της Ν.Δ. και της ΔΗΣΥ. Ποτέ η καταδίκη σας δεν ήταν χωρίς αστερίσκους. Εχετε τεράστια ευθύνη για την πρωτοφανή ανομία που επικρατεί στη χώρα μας».
Αλλά και από την πλευρά της, η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, στον απόηχο και της επίθεσης στον κ. Μπουτάρη, τόνισε: «Τα δάκρυά σας, κ. Τσίπρα, για τη φασιστική επίθεση στον Γ. Μπουτάρη είναι κροκοδείλια. 
Αν ήταν πραγματικά, θα είχατε βρει τον τρόπο όλα αυτά τα χρόνια, έστω και σήμερα, να καταδικάσετε τους προπηλακισμούς κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 28 Οκτωβρίου 2011 στη Θεσσαλονίκη από ομάδα “αγανακτισμένων” με επικεφαλής βουλευτή σας, καθώς και τους προπηλακισμούς τόσων και τόσων στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Πώς, όμως, να το πράξετε αυτό, όταν εσείς ο ίδιος από αυτό το βήμα της Βουλής μάς είχατε πει “θα σας κάνουμε να μην βγαίνετε από τα σπίτια σας”;».
Υψηλοί τόνοι από ΚΚΕ - Ενωση Κεντρώων
Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε χθες ο γ.γ. της Κ.Ε. του Κομμουνιστικού Κόμματος Δημ. Κουτσούμπας, τόσο για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική όσο και ευρύτερα για σειρά επιλογών ή θέσεων τις οποίες λαμβάνει έναντι μεγάλων προβλημάτων της συγκυρίας, με χαρακτηριστική την περίπτωση της επίθεσης που δέχθηκε στη Θεσσαλονίκη ο δήμαρχος της πόλης Γ. Μπουτάρης: «Δεν μπορεί να αξιοποιείται αυτό το γεγονός για ένα στημένο δικομματικό καβγαδάκι», είπε αρχικά ο κ. Κουτσούμπας, για να προσθέσει: «Κύριοι της κυβέρνησης, σοβαρευτείτε καμιά φορά, γιατί μπορεί να λέει ο πρωθυπουργός ότι επωάζεται το αβγό του φιδιού, όμως πριν από κάποιους μήνες έβγαζαν φωτογραφία οι κυβερνητικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Καμμένος, ο συγκυβερνήτης, με τον αρχιναζιστή Κασιδιάρη στο Καστελλόριζο, τον υπόδικο για δολοφονίες. Αυτά είναι αποτελέσματα και φίδια που εκκολάπτετε».
«Πολιτικό θράσος»
Σε ό,τι αφορά την περίοδο μετά το τυπικό τέλος του τρίτου μνημονίου, ο κ. Κουτσούμπας, αναφερόμενος στην κυβερνητική επιχειρηματολογία, τόνισε: «Χρειάζεται πραγματικά μεγάλο πολιτικό θράσος για να μιλά κανείς για το τέλος της επιτροπείας τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα αφενός υπάγεται στους ισχύοντες αυστηρούς κανόνες που αφορούν όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σχετικά με τους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής, και αφετέρου είναι γνωστό ότι υπάρχει διαδικασία ενισχυμένης εποπτείας με συγκεκριμένους όρους για τα κράτη-μέλη που έχουν δανειστεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στην ανάπτυξη και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ πήρατε μηδέν και έχει γίνει η χώρα νεκροταφείο». Αναφερόμενος δε στο Σκοπιανό, σημείωσε: «Βγήκατε όλοι και είπατε: “Οχι το Ιλιντεν! Το Ιλιντεν μάς εκθέτει. 
Παραπέμπει σε αλυτρωτισμό”. Το “Μακεδονία” όταν δοθεί, έχετε την άποψη ότι δεν μας εκθέτει; Αν ζητούσαμε από την Τουρκία μια ανάλογη υποχώρηση, θα την έκανε; Θα μας φέρετε μια μέρα εδώ και με τους τρόπους που ξέρει η κυβέρνηση, παίρνοντας από εδώ και από εκεί βουλευτές, θα παραδώσετε το όνομα “Μακεδονία” και θα έχετε τη συνείδησή σας ήσυχη;».