Παρέμβαση Μέρκελ για ΠΓΔΜ


Το ενδιαφέρον της ...

Γερμανίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια μετέφερε η καγκελάριος της χώρας Αγκελα Μέρκελ στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν χθες. 
Η κ. Μέρκελ επικοινώνησε επί τούτου και με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, εκδηλώνοντας, αν μη τι άλλο, τον ζωηρό ενθουσιασμό της Γερμανίας για την επίλυση της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα στις δύο χώρες. 
Γενικά δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες, καθώς καμία πλευρά δεν επιθυμεί η επικοινωνία αυτή να γίνει αντιληπτή ως παρέμβαση της Γερμανίας στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος.
Η παρέμβαση της κ. Μέρκελ έρχεται μόλις λίγες ημέρες μετά την εκδήλωση του πολύ έντονου αμερικανικού ενδιαφέροντος, όπως αυτό εκδηλώθηκε, κυρίως, από την τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς. 
Οι παραινέσεις των εταίρων της Αθήνας και των Σκοπίων στοχεύουν ώστε να διατηρηθεί η δυναμική των διαπραγματεύσεων, προκειμένου να μην καταρρεύσει η διαδικασία, ιδιαίτερα μετά τις αρνήσεις που αντιμετώπισαν τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ στο εσωτερικό των χωρών τους.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την υπόθεση προέκυψε και στις επαφές που είχε προχθές στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κυρίως με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για την Ευρώπη και την Ευρασία Γουές Μίτσελ. 
Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό, τα επόμενα βήματα θα πραγματοποιηθούν εκ των πραγμάτων σήμερα και αύριο στη Νέα Υόρκη. Σήμερα, ο κ. Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, με τον οποίο, βεβαίως, εκτός από το Μακεδονικό θα συζητήσουν και για το Κυπριακό που πλέον έχει περάσει σε μια εντελώς νέα φάση, λόγω των εξελίξεων στην ενέργεια. 
Ο κ. Κοτζιάς θα συμμετάσχει, επίσης, αύριο σε μια τριμερή συνάντηση με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, Μάθιου Νίμιτς. 
Στις επαφές υπό τον κ. Νίμιτς δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια εξέλιξη, αλλά να επιβεβαιωθεί ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να κάθονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και είναι δεσμευμένες στη διαδικασία.
Η λίστα Νίμιτς
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των τελευταίων δηλώσεων και πληροφοριών από την κυβέρνηση, λόγω των προβλημάτων που συναντά το «Ilindenska Makedonija», επανέρχονται ως βάση συζήτησης τα τέσσερα (από τα πέντε) ονόματα που συζητάει η Αθήνα από τη λίστα Νίμιτς («Μακεδονία» με τους προσδιορισμούς «Ανω», «Βόρεια», του «Βαρδάρη» και «Ορεινή»). 
Αν και προεξοφλείται ότι στη Νέα Υόρκη δεν αναμένεται κάποια ουσιαστική πρόοδος, οι επόμενες ημέρες θα είναι ενδιαφέρουσες, καθώς ο κ. Κοτζιάς θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στο Παρίσι. 
Στα Σκόπια υπάρχει μια σχετική «παγωμάρα» για τη δημόσια στάση της Αθήνας στην εκδοχή της «Ιλιντένσκα». Αντιθέτως, στην Αθήνα παρακολουθούν με ενδιαφέρον τη συζήτηση που έχει ανοίξει μέσα στα Σκόπια, όπου, επίσης, η αντιπολίτευση (και δη το VMRO) έχει διαφωνήσει με την πρόταση.
Πρακτικά, εφόσον βρέθηκε μια πρόταση η οποία να ικανοποιεί το erga omnes, όπως ετέθη και με την εκδοχή της «Ιλιντένσκα Μακεντόνια», εκτιμάται ότι υπάρχει περιθώριο να βρεθεί και άλλη. Κάτι τέτοιο, πάντως, προς το παρόν δεν συζητείται ευθέως από καμία πλευρά εντός της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, από όλες αυτές τις εξελίξεις είναι απολύτως σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό δεν έχουν ναυαγήσει, αντιθέτως, έχουν ίσως εισέλθει στο πιο ευαίσθητο στάδιό τους.
Με τον Τζον Μπόλτον ο Ν. Κοτζιάς
Η συναντίληψη Ελλάδας και ΗΠΑ σχεδόν στο σύνολο των περιφερειακών θεμάτων είναι το κεντρικό μοτίβο περίπου όλων των επαφών που έχει τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς στην Ουάσιγκτον. 
Χθες, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον, με τον οποίο συζήτησαν το σύνολο των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται στην περιοχή. Κυρίως, όμως, όπως και κατά την προχθεσινή συνάντησή του με τον Aμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, συζήτησαν για την εμβάθυνση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα. 
Ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε και με γερουσιαστές όπως οι Κρις Βαν Χόλεν και Ρον Τζόνσον, οι οποίοι, υπενθυμίζεται, έχουν τηρήσει πολύ σκληρή στάση έναντι της Τουρκίας, με αφορμή τους ξυλοδαρμούς πολιτών από τους φρουρούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον. 
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε, επίσης, χθες στο Atlantic Council, σε ένα ευρύ κοινό ακαδημαϊκών, αλλά και διακεκριμένων διπλωματών, όπως ο Τζον Νεγκροπόντε. Στις επαφές του, ο κ. Κοτζιάς αφενός επισημαίνει την κομβική σημασία της Ελλάδας, αφετέρου θέτει και το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.