Νέα δεδομένα στο ...
μέτωπο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, που εξακολουθούν να διανύουν περίοδο παρατεταμένης έντασης, διαμορφώνει η απόφαση του Ταγίπ Ερντογάν για πρόωρες εκλογές στη γείτονα.
Η Αθήνα προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει την επίδραση που θα έχει αυτό το νέο στοιχείο και από την πρώτη ανάγνωση προκύπτει μια θετική εκτίμηση, συνοδευόμενη, ωστόσο, από αρκετές αβεβαιότητες.
Το θετικό στοιχείο που εντοπίζει η κυβερνητική ηγεσία είναι η εκτίμηση ότι η διενέργεια εκλογών θα σημάνει το τέλος της τουρκικής προκλητικότητας έναντι της χώρας μας. Ειδικότερα, εκτιμάται ότι η επίμονη ένταση που καλλιεργεί η Αγκυρα στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών, εν πολλοίς, εντάσσεται στον προεκλογικό κύκλο, στον οποίο εδώ και καιρό έχει εισέλθει η γείτονα.
Μάλιστα, όπως ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή, εάν ο κ. Ερντογάν είχε αποφασίσει από καιρό τον χρόνο διενέργειας των εκλογών, αυτό εξηγεί την κλιμάκωση της έντασης που συστηματικά οικοδόμησε η Αγκυρα όλο αυτό το διάστημα. Με βάση αυτό το σκεπτικό, η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η ολοκλήρωση του προεκλογικού κύκλου θα σημάνει και ολοκλήρωση της στρατηγικής έντασης.
Το ζητούμενο, βεβαίως, είναι τι θα γίνει στο μεσοδιάστημα και εκεί η ανησυχία είναι μεγάλη. Αυτό διότι, όπως έχει ήδη φανεί, στο εσωτερικό της Τουρκίας εξελίσσεται –και αναμένεται να ενταθεί τώρα που προκηρύχθηκαν οι εκλογές επισήμως– πλειοδοσία πατριωτικών και εθνικιστικών κορωνών ανάμεσα στην κυβερνητική πλειοψηφία και στα αντιπολιτευόμενα κόμματα. Πλειοδοσία που, όχι λίγες φορές, έχει εκτονωθεί στο μέτωπο του Αιγαίου και των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Είναι εύλογο, λοιπόν, να υπάρχει ανησυχία ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι αυξημένη η πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αποφευχθεί, εκτιμούν κυβερνητικές πηγές, μόνο εάν στην τουρκική προεκλογική περίοδο η συζήτηση στρεφόταν στην εσωτερική ατζέντα της γείτονος, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ανέφερε, χθες, (Ρ/Σ 247) την προοπτική πρόωρων εκλογών στην Τουρκία ως έναν από τους παράγοντες που τροφοδοτούν την ένταση.
Πάντως, λίγες μόνο ώρες πριν από την ανακοίνωση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, η Αγκυρα έδειξε ότι οι διαθέσεις της κάθε άλλο παρά είναι αυτές του κατευνασμού και των χαμηλών τόνων.
Ετσι, με αφορμή την έκθεση της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, το τουρκικό ΥΠΕΞ επιτέθηκε με σφοδρότητα στην Ε.Ε. και στην Ελλάδα, αναφέροντας σε ανακοίνωσή του ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».
Απάντηση ΥΠΕΞ για Ιμια
Αμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ότι «το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των ιταλοτουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τοποθετήθηκε από την πλευρά του επισημαίνοντας (ΣΚΑΪ) ότι «η Τουρκία πρέπει να καταλάβει και να μην μπλέκει τη σκιά της με το πραγματικό της μπόι».
Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο, πάντως, ότι εξακολουθεί να αποτυπώνεται διαφορετική περιγραφή του τι ακριβώς έγινε στη Ρω την περασμένη εβδομάδα, με τις τροχιοδεικτικές βολές από ελληνικής πλευράς.
Ο κ. Κοτζιάς, χθες, ανέφερε ότι «πυροβολήθηκε ένας θόρυβος και όχι ένα οπτικά εμφανιζόμενο αντικείμενο. Είπαν ότι άκουγαν θόρυβο. Δεν είπαν ότι είδαν». Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Αμυνας δίδεται η εκδοχή εμφάνισης τουρκικού ελικοπτέρου στο ακριτικό νησί.