Σε συστατικό στοιχείο της ...
απρόβλεπτης συμπεριφοράς της Αγκυρας εξελίσσεται η υπόθεση της σύλληψης και παραπομπής σε δίκη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, και η κυβερνητική ηγεσία αντιλαμβάνεται πλέον ότι με τέτοιους όρους καλείται να διαχειριστεί την υπόθεση, που λαμβάνει ημέρα με την ημέρα σοβαρότερες διαστάσεις από ό,τι αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Ενώπιον της πιθανότητας μιας παρατεταμένης δικαστικής περιπέτειας για τους δύο στρατιωτικούς, ο κ. Αλ. Τσίπρας ζήτησε χθες τη μεσολάβηση του γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες, προς τον οποίο αιτήθηκε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική πλευρά για την ανάγκη για ταχεία και θετική έκβαση της υπόθεσης με την απελευθέρωση και επιστροφή των στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Το θέμα απασχόλησε το άτυπο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου, όπου ο κ. Τσίπρας, μεταξύ άλλων, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα κατανοήσει ότι η όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της».
Η Αθήνα, ως αποτέλεσμα και όσων συζητήθηκαν στη διάρκεια του άτυπου υπουργικού, επιλέγει την τακτική χαμηλών τόνων και κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να αναδειχθεί το ζήτημα σε μείζον διπλωματικό επεισόδιο.
Ετσι, η επιλογή του Μαξίμου είναι να κινηθεί με προσεκτικούς χειρισμούς, ενημερώνοντας τους διεθνείς οργανισμούς για το θέμα και προσδοκώντας τη συνδρομή τους, καθώς εκτιμάται ότι μια απευθείας παρέμβαση προς την Αγκυρα ενδεχομένως να φορτίσει περαιτέρω το κλίμα.
Αλλωστε, τυπικά το θέμα βρίσκεται ακόμη στην αρμοδιότητα της τουρκικής Δικαιοσύνης. Αυτό έσπευσε να υπογραμμίσει χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος υπογράμμισε (ΣΚΑΪ) την ανάγκη να «σεβαστούμε τις δικαστικές διαδικασίες που θα ακολουθήσει η Τουρκία».
Ο κ. Τζανακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ’ αόριστον και προς αυτό τον σκοπό κινητοποιούμε όλα τα διπλωματικά μας μέσα πίεσης και όλες τις πολιτικές δυνατότητες που έχουμε».
Το απρόβλεπτο των επιλογών της Αγκυρας, ωστόσο, παραμένει το κομβικό σημείο για όλα όσα θα ακολουθήσουν. Και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο κυβ. εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.
Είπε μεν ότι το να προστεθεί στο κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνονται οι δύο Ελληνες στρατιωτικοί η κατηγορία της κατασκοπείας «θα ήταν μια ακραία εκδοχή». Δεν το απέκλεισε ωστόσο ως ενδεχόμενο, καθώς πρόσθεσε ότι «εφόσον κάτι τέτοιο προστεθεί στο κατηγορητήριο, είναι προφανές ότι θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και πολιτικοποιημένη ενέργεια».
Η Αθήνα καλείται να βαδίσει στο σκοτάδι όσον αφορά τις εξελίξεις. Ενα περιστατικό διεκπεραιωτικού χειρισμού έχει ήδη αναβαθμιστεί σε ζήτημα με σημαντικές διαστάσεις.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον γ.γ. του ΟΗΕ για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και για την πορεία της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ.
Εν τω μεταξύ, στη διάθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται από τις τουρκικές αρχές τίθεται, με απόφασή του, ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας προκειμένου να παράσχει, εφόσον ζητηθεί, οποιασδήποτε μορφής νομική συνδρομή.
Σχετικές επιστολές απεστάλησαν στους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας. Παράλληλα, για τις ακριβείς συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθησαν οι δύο στρατιωτικοί, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ διέταξε τη διενέργεια ΕΔΕ.