Ουσιαστικές εξελίξεις και ...
νέα για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη δεν θα πρέπει να αναμένονται παρά μόνο μετά το Πάσχα.
Δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και με βάση τα παραδείγματα παλαιότερων υποθέσεων ρουτίνας που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας (όχι στρατιωτικών, αλλά αστυνομικού ενδιαφέροντος), η διαδικασία ακροατηρίου που απαιτείται από το τουρκικό σύστημα, ακόμη και για την ανακοίνωση κατηγορητηρίου, σπάνια πραγματοποιείται προτού παρέλθει τρίμηνο.
Αυτές οι νομικές ιδιαιτερότητες είναι γνωστές στην Αθήνα, η οποία και προετοιμάζεται αναλόγως. Κατά πάγια τακτική, η Αθήνα δεν σχολιάζει τα σενάρια που έχουν δημοσιευθεί στον τουρκικό Τύπο, περί σύνδεσης της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με πιθανή επιχείρηση επαναπροώθησης μεταναστών ή προσφύγων.
Χθες, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Φώτης Κουβέλης, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΣ Αλκιβιάδη Στεφανή, επισκέφθηκε την Ορεστιάδα προκειμένου να συναντηθεί με τους γονείς των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη.
Απευθυνόμενος στους γονείς του ανθυπολοχαγού Αγγελου Μητρετώδη και του λοχία Δημήτρη Κούκλατζη είπε ότι η προσπάθεια είναι «συστηματική και επίμονη», ώστε να είναι γρήγορη η επιστροφή τους στην πατρίδα.
Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι η υπόθεση των δύο «πρέπει να προσδιοριστεί στις πραγματικές της διαστάσεις». Οπως είπε, «πρόκειται για ένα μεθοριακό επεισόδιο και τίποτε περισσότερο από αυτό το οποίο αντιστοιχεί σε ένα μεθοριακό επεισόδιο».
Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η προσπάθεια που καταβάλλει η ελληνική πλευρά είναι «να επιταχυνθεί η διαδικασία, προκειμένου το αρμόδιο δικαστήριο της Τουρκίας να αποφασίσει για το αδίκημα το οποίο θα τους αποδοθεί».
Αναφερόμενος στις συνθήκες κράτησης των δύο στελεχών του Στρατού Ξηράς, ο κ. Κουβέλης τις περιέγραψε ως «καλές».
Ο κ. Κουβέλης προχώρησε και σε μια γενικότερη τοποθέτηση λέγοντας ότι η Ελλάδα «υπηρετεί με σταθερότητα την ειρήνη, αποκρούει τις οποιεσδήποτε εντάσεις προκαλούνται από τη γείτονα χώρα και δεν μετέχει στην κλιμάκωση αυτών των εντάσεων.
Με την ταυτόχρονη και επαναλαμβανόμενη θέλησή μας, προστατεύουμε, υπηρετούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Άσκηση «Ηνίοχος ’18»
Στο Αιγαίο, σε γενικές γραμμές, η κατάσταση είναι ήρεμη. Ωστόσο, για τις αμέσως επόμενες ημέρες στην Αθήνα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής περί του τι θα μπορούσε να πράξει η Τουρκία κατά τη διάρκεια της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «Ηνίοχος ’18» (12-23 Μαρτίου).
Για τις ανάγκες του «Ηνίοχου» (στον οποίο συμμετέχουν Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιταλία, Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος και την επόμενη εβδομάδα το Ισραήλ) έχουν δεσμευθεί εκτεταμένες περιοχές σε όλο το FIR Αθηνών, περιλαμβανομένων και περιοχών στο Ανατολικό Αιγαίο.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται να φανεί και πώς θα εξελιχθεί η τουρκική δραστηριότητα σε περιοχές που έχουν δεσμευθεί στο Αιγαίο, ήδη προτού ανακοινωθεί επισήμως ο «Ηνίοχος ’18».
Στον τουρκικό Τύπο έχουν δημοσιευθεί ρεπορτάζ περί ενόχλησης της Αγκυρας από τον «Ηνίοχο», κυρίως λόγω της ευρείας συμμετοχής. Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα αναμένεται να φθάσει στο λιμάνι της Λεμεσού το πλοίο «Ocean Investigator» που έχει μισθωθεί από την ExxonMobil για να κάνει έρευνες στο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
«Η Τουρκία να σέβεται το διεθνές δίκαιο»
Νέο μήνυμα προς την Τουρκία, ότι αν θέλει να έχει ευρωπαϊκή προοπτική θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο –συμπεριλαμβανομένων των διατάξεων των Συνθηκών της Λωζάννης και των Παρισίων–, απηύθυνε ο Προκόπης Παυλόπουλος κατά την υποδοχή του προέδρου της Πορτογαλίας Μαρσέλο ντε Σόουζα.
Την ίδια ώρα, μήνυμα απηύθυνε και προς τα Σκόπια, ότι η «κατάλληλη» αναθεώρηση του Συντάγματος θα πρέπει να προηγηθεί της όποιας υπογραφής και κύρωσης μιας συμφωνίας για την ονομασία, η οποία «κατοχυρώνει εγγυήσεις εξάλειψης του αλυτρωτισμού ως προς το όνομα που θα επιλεγεί από κοινού».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ ειδική μνεία έκανε και στην υπόθεση της κυπριακής ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία «οφείλει να σέβεται το δίκαιο της θάλασσας».
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η Ελλάδα «εκπληρώνει και θα εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει», καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους «να πράξουν αυτό που τους αναλογεί σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση της διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους».