Με ανάμεικτα συναισθήματα θα ...
προσέλθουν οι δύο επικεφαλής της Ε.Ε. στη Σύνοδο Κορυφής στη Βάρνα τη Δευτέρα, όπου θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Τ. Ερντογάν για να ανανεώσουν την συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας για το μεταναστευτικό.
«Έχω ανάμεικτα συναισθήματα για τη συνάντηση», είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκέρ μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής που κατέληξε σε πολύ σκληρά συμπεράσματα εναντίον της Τουρκίας. Συγκεκριμένα οι 28 «καταδίκασαν σθεναρά τη συνέχιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπογράμμισαν την απόλυτη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα».
«Οι βασικές πηγές έντασης μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ αυξάνονται και ελπίζω να πετύχουμε περισσότερη συνεργασία», είπε χαρακτηριστικά ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ.
Η απάντηση για τα σκληρά συμπεράσματα της Συνόδου εναντίον της Τουρκίας δεν άργησε να έρθει από την Άγκυρα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου εξωτερικών να δηλώνει πως «η ΕΕ έχασε την αντικειμενικότητα της με τις πρόσφατες δηλώσεις της, καθώς εξυπηρετεί τα ελληνοκυπριακά επιχειρήματα για την αναζήτηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο».
«Είναι η πρώτη φορά που καταδικάζονται απερίφραστα οι συνεχείς παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό ενόψει και της Συνόδου της Βάρνας. Την ίδια ώρα, η Τουρκία καλείται να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου για την εξερεύνηση αλλά και την αξιοποίηση των φυσικών της πόρων, σύμφωνα με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο», δήλωνε ένας εμφανώς ικανοποιημένος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδης.
Όσονντονα αφορά την Ρωσία και την επίσης σκληρή στάση που κράτησαν οι «28» καταδικάζοντας «με τον πιο δυνατό τρόπο την πρόσφατη επίθεση στο Salisbury» ενώ «συμφώνησαν με την εκτίμηση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσική Ομοσπονδία να είναι υπεύθυνη και ότι δεν υπάρχουν εύλογες εναλλακτικές εξηγήσεις» η αντίδραση των 28 «ήταν χωρίς προηγούμενο», είπε ο πρόεδρος του Ε. Συμβουλίου Ν. Τουσκ.
Όπως είπε «το κάθε κράτος μέλος είναι διαφορετικό, χθες οι "28" ήταν όσο πιο ενωμένοι γινόταν», είπε χαρακτηριστικά. Ενώ η ανάκληση του πρέσβη της Ε.Ε. από την Μόσχα «είναι ένα έκτακτο μέτρο που δεν έχει ξαναγίνει», όπως είπε ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ.
Οσο για το κατά πόσο ασκήθηκε διπλωματική πίεση σε Ελλάδα και Κύπρο, καθώς τα δύο θέματα Ρωσία και Τουρκία ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και για τα δύο κράτη μέλη, ευρωπαίος διπλωμάτης ανέφερε ότι «περισσότερο έγινε ρητή ανταλλαγή, καθώς όταν γράφεις συμπεράσματα τα γράφεις για όλα τα κράτη μέλη».
Η Ελλάδα και η Κύπρος κυρίως, αλλά και η Γαλλία και η Ιταλία δεν ήταν υπέρ μίας σκλήρυνσης της γλώσσας των συμπερασμάτων που αφορούν την Ρωσία, αλλά ήθελαν περαιτέρω στήριξη για την δήλωση της Τουρκίας όπου και η ελληνική πλευρά κατάφερε να βάλει μέσα στα συμπεράσματα την ρητή αναφορά για την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτών.
Έλληνες και Κύπριοι δέχτηκαν τη σκλήρυνση απέναντι στη ρωσική στάση για να λάβουν υποστήριξη έναντι της σκλήρυνσης της θέσης της Τουρκίας. «Δεν χρειάστηκε να ειπωθεί κάτι», όπως έλεγε ευρωπαίος διπλωμάτης «όλοι ήταν συνεννοήσιμοι».