Αιχμές εκτοξεύθηκαν χθες από ...
τις Βρυξέλλες για την έλλειψη ανεξαρτησίας του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και προειδοποιήσεις κατά της πρακτικής τοποθετήσεων ημετέρων σε δημόσια αξιώματα.
Ευρωπαϊκές πηγές κατέστησαν σαφές ότι θεωρούν την κατάσταση στην ελληνική δημόσια διοίκηση και στη Δικαιοσύνη δύο από τα βασικότερα προβλήματα που αφήνει σε εκκρεμότητα το τέλος του μνημονίου και άφησαν να εννοηθεί ότι η βελτίωσή τους θα αποτελέσει μέρος των υποχρεώσεων της μεταμνημονιακής περιόδου.
Μεταξύ άλλων σημείωσαν ότι η ελληνική δημόσια διοίκηση δεν είναι ανεξάρτητη και αυτό προβληματίζει τους θεσμούς ενόψει εκλογών, καθώς ανησυχούν ότι «κατεστημένα συμφέροντα» ίσως επιδιώξουν να αποκτήσουν προνόμια.
Επίσης, τόνισαν τους κινδύνους από ενδεχόμενες υπαναχωρήσεις έναντι συμφωνημένων πολιτικών, ιδίως καθώς ο εκλογικός κύκλος ίσως έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ισχυρή ιδιοκτησία του προγράμματος.
Σχετικά με τις τοποθετήσεις ημετέρων, οι ίδιες πηγές σχολίαζαν ότι η επιλογή των γενικών γραμματέων στα υπουργεία μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: είτε σωστά είτε τηρώντας τους κανόνες στα χαρτιά και διορίζοντας τους «φίλους του υπουργού». «Δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε την κοινή λογική», τόνιζαν με νόημα.
Ακόμη, οι πηγές μίλησαν για «ιδεολογικά θέματα» στην κυβέρνηση, τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να μην προχωρούν οι ιδιωτικοποιήσεις με τον προβλεπόμενο ρυθμό. Στις ιδιωτικοποιήσεις υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις, σημείωσαν, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη «αποεπένδυσης στη ΔΕΗ».
Η μη αναστρεψιμότητα των μεταρρυθμίσεων θα είναι μία από τις βασικές προβλέψεις στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Ελλάδας, είπαν επίσης, διερμηνεύοντας τις προθέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης.
Οι ευρωπαϊκές πηγές στις Βρυξέλλες επανέλαβαν την πληροφορία που είχε κυκλοφορήσει προ δεκαημέρου ότι το ΔΝΤ επιμένει στην πρόωρη μείωση του αφορολογήτου από 1/1/2019, μαζί με τη μείωση των συντάξεων, και χωρίς να εφαρμοστούν αντίμετρα.
Επανέλαβαν, όμως, και τη διαφωνία της Κομισιόν με τις εκτιμήσεις του Ταμείου, οι οποίες υπαγορεύουν αυτή την πολιτική. Προς το παρόν, εκτίμησαν ότι το ΔΝΤ εξακολουθεί να θέλει να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα, αλλά είπαν ότι το θέμα αυτό δεν έχει κλείσει και κάλεσαν το ΔΝΤ να αντιμετωπίσει το θέμα του χρέους με μεγαλύτερο ρεαλισμό.
Ξεκαθάρισαν επίσης ότι οι Βρυξέλλες είναι κατά της προληπτικής γραμμής πίστωσης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως υποτίμηση της δέσμευσης της κυβέρνησης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων μετά το πρόγραμμα, αλλά και ότι θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτική αναταραχή. Ωστόσο, άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να χρειαστεί η προσφυγή σε αυτήν, σε περίπτωση που οι συνθήκες στις αγορές δεν είναι καλές σε 3-4 μήνες.
Επιπλέον, η θέση των Βρυξελλών είναι ότι η προληπτική γραμμή θα αφαιρούσε πόρους από το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο του δανείου του τρίτου μνημονίου, που θα φτάσει τα 27 δισ. ευρώ, και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για αποπληρωμή του χρέους.
Επί της ουσίας, είναι γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα προτιμούσαν να αποφύγουν να περάσουν από τα Κοινοβούλιά τους άλλο ένα πρόγραμμα με χρηματοδότηση (έστω και δυνητική) για την Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά το χρέος, κατέστη σαφές ότι η επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών (SMPs και ANFAs), ύψους 4 δισ. ευρώ, που προβλέπεται στο πλαίσιο των μεσοπρόθεσμων μέτρων, θα γίνει σταδιακά και υπό τον όρο εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων. Σε ερώτημα, εξάλλου, σχετικά με το μοντέλο της bad bank, οι ευρωπαϊκές πηγές είπαν ότι το σχετικό σενάριο δεν είναι εφικτό.
Κυβέρνηση κατά Στουρνάρα
Με αφορμή τη στάση των ευρωπαϊκών πηγών κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, η κυβέρνηση σε non paper εξαπέλυσε νέα έμμεση βολή κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «επιβεβαιώνει ξεκάθαρα ότι η συγκεκριμένη συζήτηση δεν αφορά τίποτα περισσότερο από πολιτικές σκοπιμότητες στο εσωτερικό, που ουδεμία σχέση έχουν με τις ανάγκες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ελπίζουμε ότι τουλάχιστον από εδώ και στο εξής, όσοι μέχρι σήμερα επέμεναν στην αναπαραγωγή αυτών των σεναρίων θα σταματήσουν να εκτίθενται».
Η Goldman Sachs
Εν τω μεταξύ, σε έκθεσή της χθες η Goldman Sachs προειδοποιεί ότι η χώρα «για ακόμη μία φορά εισέρχεται σε μια περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας, η οποία θα συνοδευθεί μέσα σε έναν χρόνο και από βουλευτικές εκλογές».
Η τράπεζα στέκεται ιδιαιτέρως στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το χρέος και στη μεταμνημονιακή εποπτεία, σημεία που πρέπει να συμφωνηθούν, όπως επίσης και στην ολοκλήρωση των στρες τεστ, ενώ τονίζει την ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης των 88 προαπαιτουμένων.