Πολύ πιο σύνθετη από ό,τι ...
αρχικά είχε παρουσιαστεί αποδεικνύεται για το Μέγαρο Μαξίμου η πολιτική διαχείριση της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis. Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε υπό τον Αλέξη Τσίπρα, δεν κατέληξε σε λήψη απόφασης για τα επόμενα βήματα, για την επιλογή που θα κάνει όσον αφορά την τύχη της επίμαχης δικογραφίας.
Επισήμως, από κυβερνητικά και κομματικά στελέχη η δυστοκία στη λήψη απόφασης αποδίδεται στο μέγεθος της δικογραφίας και στην ανάγκη να εξεταστούν και να αναλυθούν στη λεπτομέρειά τους όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από αυτή.
Βεβαίως, όλη αυτή η ατμόσφαιρα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αρχική στάση που υιοθετήθηκε από κυβερνητικά στελέχη, που έσπευσαν να μιλήσουν για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του κράτους.
Πέραν αυτού, νωρίς χθες, πριν αρχίσει η συνεδρίαση, δεύτερη συνεχόμενη, του Πολιτικού Συμβουλίου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι έχει διαβαστεί η δικογραφία από τους αρμοδίους, υπάρχει πλήρης εικόνα όσων εμπεριέχει και προεξοφλούσαν ότι επρόκειτο το Πολιτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε απόφαση.
Μάλιστα, ανέφεραν ότι ως πρώτη επιλογή παραμένει η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή, η οποία είχε προκριθεί έναντι της πρότασης για εξεταστική ή της επιστροφής της δικογραφίας στη Δικαιοσύνη για συνέχιση της έρευνας.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης, όσον αφορά την υπόθεση, η οποία έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή όξυνση τον πολιτικό διάλογο, ενώ, παράλληλα, εκκρεμεί συνάντηση του κ. Τσίπρα με το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και συνεδρίαση της Κ.Ο. του κόμματος.
Πάντως, η αναβολή για άλλη μία φορά χθες της οριστικοποίησης των αποφάσεων προδίδει το κλίμα προβληματισμού και αμηχανίας μεταξύ κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτυπώθηκε στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο, καθώς οι επιφυλάξεις εντάθηκαν μετά τη γνωστοποίηση του περιεχομένου της δικογραφίας, για το οποίο εκφράζονται από πολλές πλευρές ενστάσεις κατά πόσον επαρκεί για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες με τρόπο τέτοιο ώστε να μην οδηγηθεί –και πάλι– μια πολυδιαφημισμένη ως σκάνδαλο υπόθεση σε μηδενικό αποτέλεσμα.
Επιπλέον, στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύονται διαφορετικές προσεγγίσεις για το κατά πόσον είναι ορθή επιλογή στη δεδομένη συγκυρία να επιδιώξει η κυβέρνηση περαιτέρω όξυνση του κλίματος, βάζοντας απέναντι ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού αλλά και άλλους θεσμικούς παράγοντες.
Ο προβληματισμός που εκφράζεται αφορά την προτεραιότητα που η ίδια η κυβέρνηση έχει θέσει και αφορά την ομαλή ολοκλήρωση του προγράμματος και την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια. Και εκείνοι που τον διατυπώνουν εκτιμούν ότι μπορεί η πυροδότηση εντάσεων να προκαλέσει ανώφελες και αχρείαστες αναταράξεις στην πορεία αυτή, ενώ επί της ουσίας θα καταστρέψει τις όποιες πιθανότητες αναζήτησης συναίνεσης σε άλλα ανοιχτά θέματα.