Κόντρες, αντεγκλήσεις...
εντάσεις, συγκίνηση, τίποτα δεν έλειπε από τη μαραθώνια συνεδρίαση της Βουλής επί της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τη Novartis, κατά την οποία και οι δέκα πολιτικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, παραπέμπονται.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε λίγο μετά τις εννέα το πρωί και ολοκληρώθηκε με την καταμέτρηση της ψηφοφορίας στις 5:30 τα ξημερώματα με τη συνολική της διάρκεια να ξεπερνά τις 20 ώρες.
Ανάμεσα σε αυτές, τοποθετήθηκαν για την υπόθεση από το βήμα τις βουλής οι εννέα από τους δέκα εμπλεκόμενους, με εξαίρεση τον Ευρωπαίο Επίτροπο μετανάστευσης και εσωτερικών υποθέσεων, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος έστειλε ένα μακροσκελές υπόμνημα.
Τελικώς η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του αριθμού των βουλευτών για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης και για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα τα οποία αναφέρονταν στην πρόταση.
Η Προανακριτική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 21 μέλη (10 από τον ΣΥΡΙΖΑ, πέντε από την ΝΔ και ένας από κάθε ένα από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης). Η Επιτροπή θα έχει χρονική διάρκεια ενός μηνός.
Έπειτα από μια μαραθώνια διαδικασία, η οποία διήρκησε 21 ώρες, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιώργος Βαρεμένος ανακοίνωσε ότι κατόπιν των αποτελεσμάτων της διεξαχθείσης μυστικής ψηφοφορίας γίνεται δεκτή η πρόταση της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ διότι συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών που προβλέπεται στην παράγραφο 9 του άρθρου 155 του Κανονισμού της Βουλής για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και για τους οκτώ πρώην υπουργούς Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, Άδωνι Γεωργιάδη και Γιώργο Κουτρουμάνη.
Συνολικά ψήφισαν 218 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ψήφισαν 218 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 3 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
Στην κάλπη για τον πρώην υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Παναγιώτη Πικραμμένο, ψήφισαν 218 βουλευτές και 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 170 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 8 βουλευτές, παρών ψήφισαν 12 βουλευτές.
Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, ψήφισαν 218 βουλευτές, 28 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 182 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 2 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, ψήφισαν 217 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 185 βουλευτές και 6 βουλευτές ψήφισαν παρών.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, ψήφισαν 218 βουλευτές, 26 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 188 βουλευτές και παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδοψήφισαν 217 βουλευτές, 27 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 4 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζοψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν 28 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν δύο βουλευτές, παρών ψήφισαν 8 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας Μάριο Σαλμά ψήφισαν 218 βουλευτές και βρέθηκαν άκυρα 26 ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 159 βουλευτές, κατά της πρότασης ψήφισαν 17 βουλευτές και παρών ψήφισαν 16 βουλευτές.
Στην κάλπη, για τον πρώην υπουργό Υγείας, 'Αδωνι Γεωργιάδηψήφισαν 218 βουλευτές, βρέθηκαν 26 άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν 186 βουλευτές, παρών ψήφισαν 6 βουλευτές.
Στην κάλπη για τον πρώην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, ψήφισαν 217 βουλευτές, 25 βρέθηκαν άκυρα ψηφοδέλτια. Υπέρ της πρότασης, ψήφισαν 180 βουλευτές, κατά ένας και παρών ψήφισαν 11 βουλευτές.
Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, παίρνοντας τον λόγο στη Βουλή είπε μεταξύ άλλων ότι άκουσε πολλούς στις ομιλίες τους «να ομιλούν περί σκευωρίας, ωστόσο δεν άκουσα κανέναν σας να έχει το σθένος να αρνηθεί ευθέως την ύπαρξη σκανδάλου στο φάρμακο». Απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη, είπε χαρακτηρηστικά ότι «λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη». «Όχι μόνο δεν το πράξατε», τόνισε, «αλλά αντ' αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης».
Αντί η αξιωματική αντιπολίτευση και τα πολιτικά πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση, «με θάρρος και παρρησία να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί και να δηλώσουν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική δικαιοσύνη για την διερεύνηση της υπόθεσης, έχουν εξαπολύσει μια πρωτοφανή επίθεση κατατρομοκράτησης, εκφοβισμού και λυσσαλέας παρέμβασης στο έργο των εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών», πρόσθεσε.
Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται να αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού όσο κι αν προσπαθείτε να μας εκφοβίσετε με μηνύσεις και απειλές και με ειδικά δικαστήρια» και πρόσθεσε: «Οι θεσμοί θα λειτουργήσουν, οι νόμοι και οι διαδικασίες θα τηρηθούν και δικαιοσύνη, να είστε σίγουροι θα αποδοθεί και τέλος κάλεσε τους βουλευτές να υπερψηφίσουν τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «θα τελειώσει» πολιτικά, με μία κάλπη και όχι με δέκα όπως κάνει σήμερα.
Για την υπόθεση της Novartis έκανε λόγο για σκευωρία που στήθηκε με στόχο να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι της κυβέρνησης.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε ανοιχτά τον πρωθυπουργό πως θέλει να σπιλώσει τους αντιπάλους του με στημένες κατηγορίες που δεν αποδεικνύονται ,αλλά στόχο έχουν να αφήσουν λάσπη.
«Καταφεύγετε στο να διχάζετε τους Έλληνες σε καλούς και κακούς, έντιμους και κλέφτες, φθαρμένους και άφθαρτους. Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο και αν προσπαθείτε. Εσείς κ. Τσίπρα θα τελειώσετε πολιτικά σύντομα με εκλογές, και θα γίνουν με μία κάλπη και όχι με 10. Ξέρετε πολύ καλά ότι οι πολίτες που σας ψήφισαν σας έχουν εγκαταλείψει.
Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι Αμερικανοί. Είναι παγκόσμιο σκάνδαλο. Εδώ ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησαν να συγκαλύψουν το σκάνδαλο με κουκουλοφόρους μάρτυρες. Την ώρα που κάποιοι στήνουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο στήνετε γκρίζες ζώνες στη Βουλή», τόνισε ξεκαθαρίζοντας πως η θέση της ΝΔ είναι καθαρή.
«Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως. Δικαιοσύνη με ανώνυμες κατηγορίες και κατασκευασμένα κατηγορητήρια δεν υπάρχει. Οι μάρτυρες πρέπει να έρθουν στη Βουλή μπροστά σε αυτούς που κατηγορούν. Αν φοβούνται για τη ζωή τους ας έρθουν να καταθέσουν με κουκούλα ή με αλλοιωμένη φωνή. Δεν θα νομιμοποιήσουμε μια διαδικασία που έχει ως στόχο τη δημόσια διαπόμπευση. Στήστε μία κάλπη με ένα ερώτημα «ναι ή όχι στη σύσταση προκαταρτικής επιτροπής» και σε αυτό εμείς ψηφίζουμε ναι, πρόσθεσε.
Η κ. Φώφη Γεννηματά, στην ομιλία της, υποστήριξε ότι «η χώρα θα πάρει το δρόμο που της αξίζει και εσείς θα πάρετε δρόμο. Το Κίνημα Αλλαγής θα φροντίσει και για τα δύο. Με την αυτόνομη πορεία και πρωταγωνιστικό ρόλο για πραγματικά προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας», υπογράμμισε τονίζοντας ότι «λέμε ΝΑΙ στην σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προκαταρτικής Εξέτασης σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, με πλήρη ανακριτικά καθήκοντα που θα έχει την δυνατότητα να διερευνήσει σε βάθος την υπόθεση για όλους και για όλα».
Όπως εξήγησε η κ. Γεννηματά, η θέση της ΔΗΣΥ στοχεύει «να αποκαλυφθεί πλήρως η σκευωρία. Για να βγει στο φως η αλήθεια. Για να μη μείνουν αδικαιολόγητες και απαράδεκτες σκιές εις βάρος των στελεχών του ΠΑΣΟΚ». Πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι δεν είναι ο κύριος ρόλος της επιτροπής ο έλεγχος της παραγραφής όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ «γιατί, στο κάτω κάτω η παραγραφή δεν μας αφορά».
Έστρεψε τα πυρά της στον ΣΥΡΙΖΑ πως καλύπτει με ωμό τρόπο τις δικές του ευθύνες και παραλείψεις στο πεδίο του φαρμάκου και της Υγείας. «Υπάρχει τελικά Προστατευόμενη περίοδος, προστατευόμενος πρωθυπουργός και προστατευόμενοι υπουργοί», τόνισε.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τόνισε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ένα σκάνδαλο βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης και γίνεται προσπάθεια να επισκιάσει όλα τα υπόλοιπα προβλήματα. Υπάρχει ένας κοινός παρανομαστής. Είναι η προσπάθεια να εμφανιστούν τα σκάνδαλα και η διαφθορά ως βασική αιτία της κρίσης».
Όπως είπε, η υπόθεση Novartis ανακινήθηκε από τους Αμερικάνους και αυτό είναι αρκετό για να καταλάβει κανείς ότι είναι ένα ακόμη επεισόδιο του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ και σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση, ο κ. Κουτσούμπας σημείωσε πως «μπροστά μας εντός των άλλων είναι η τέταρτη αξιολόγηση, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, οι μειώσεις στις συντάξεις και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Όλα αυτά πάνε πακέτο, ενιαία θα πρέπει να τα βλέπουμε και να τα αντιμετωπίζουμε».
«Ποιον δουλεύετε σήμερα όλοι σας και ιδιαίτερα εσείς της κυβέρνησης; Με τα τρολ του ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι το ΚΚΕ μιλά μόνο για τον καπιταλισμό, όλα αυτά που λέει το ΚΚΕ για τον καπιταλισμό και τη δική σας πολιτική, εσείς απλά προσπαθείτε να τα κρύψετε για να κοροϊδέψετε» πρόσθεσε, τονίζοντας πως «χαμένοι θα είναι και πάλι οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται. Για όλα αυτά βέβαια δεν ακούσαμε κουβέντα από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων κομμάτων».
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ζήτησε από το βήμα της Βουλής «να μην συμπεριληφθούν τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών» λέγοντας ότι «δεν είναι τιμή για τη χώρα να σχολιάζει όλος ο κόσμος ότι δύο πρώην πρωθυπουργοί εμπλέκονται στο σκάνδαλο».
Ο κ. Λεβέντης απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε «αν πιστεύει ο κ. Τσίπρας ότι αυτό θα τον βοηθήσει στις εκλογές είναι λάθος» και του πρότεινε να το ξανασκεφθεί μέχρι την ώρα της ψηφοφορίας και να βγάλει τα ονόματα των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπεραμυνόμενος της άποψής του είπε ακόμη: « Να ξέρει ο πρωθυπουργός πως ό,τι κάνει τώρα για τους αντιπάλους του θα το βρει μπροστά του για τον εαυτό του».
Δεν πραγματοποίησε την ομιλία του ο αρχηγός του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε έντονα για το γεγονός ότι άλλαξε η ώρα της τοποθέτησής του τέσσερις φορές.
Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Πάνος Καμμένος, στην ομιλία του είπε ότι αυτή η συζήτηση θα συνεχίζεται όσο υπάρχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, σημειώνοντας ότι για την αλλαγή του πρώτου απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση, ενώ για τον δεύτερο, «ο οποίος θεωρεί την δωροδοκία μέρος των υπουργικών καθηκόντων» απαιτείται πλειοψηφία των 2/3 της βουλής.
Υπενθυμίζοντας ότι οι ΑΝΕΛ έχουν καταθέσει σχετική τροπολογία για την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κάλεσε σε άμεση ψήφισή της.
Επικαλούμενος αποστροφή του Ευ. Βενιζέλου ότι στη διερεύνηση του σκανδάλου Novartis διεθνώς, δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα, είπε «δεν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα γιατί δεν υπάρχει Βενιζέλος και νόμος Βενιζέλου».
Ο κ. Καμμένος είπε ότι από τη συζήτηση ο λαός διαπίστωσε καταρχήν την επαναφορά του παρελθόντος της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, στη διάρκεια της οποίας, όπως ανέφερε, υπήρχε αλληλοκάλυψη.
Πρόσθεσε ότι προέκυψε ότι υπάρχουν και δύο διαφορετικοί κόσμοι, αναφέροντας στη συνέχεια ότι «αυτός που ελέγχεται, φοβάται και απειλεί».
Ο κ. Καμμένος επιτέθηκε με οξύτητα στους κκ Ευ. Βενιζέλο και Α. Λοβέρδο, ενώ εγκάλεσε τον κ. Βενιζέλο διότι «τολμά να μιλά για εθνικά θέματα, για τα Ίμια και να απειλεί αυτή την κυβέρνηση».
Για την υπόθεση Novartis πρέπει να ελεγχθούν οι υπουργοί που χειρίστηκαν το ζήτημα, να εξεταστούν οι συναντήσεις που αναφέρονται, οι εταιρείες δημοσίων σχέσεων και δημοσιογράφων.
Είπε επίσης ότι πρέπει να ελεγχθούν οι αντικαταστάσεις υπουργών που δεν δέχθηκαν να εκτελέσουν εντολές των φαρμακοβιομηχανιών και αντικαταστάθηκαν από τον πρωθυπουργό.
Τι είπαν οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση
Πρώτος από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση της Novartis μίλησε o επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι «οι αιωρούμενες ψευδείς κατηγορίες πλήττουν βάναυσα την τιμή και την αξιοπρέπειά μου και διαχύθηκαν στον ελληνικό λαό και στο εξωτερικό και πλήττουν το κύρος του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, ενώ παράλληλα ζήτησε να συγκροτηθεί η επιτροπή ώστε να διερευνηθούν» και τάχθηκε κατά της πρότασης για μη δίωξη.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος με τρεμάμενη φωνή και συγκινημένος, χαρακτήρισε ανυπόστατη την κατηγορία ότι χρηματίστηκε με ένα εκατομμύριο για να προωθήσω συμφέροντα της φαρμακευτικής εταιρείας Novartis. «Το επαναλαμβάνω, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός δεν χειρίστηκα καμία υπόθεση της Novartis. Ούτε εγώ ούτε η υπηρεσιακή κυβέρνηση. Οι ισχυρισμοί δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος τόνισε ότι επιμένει στην «πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης. Δεν θα δεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου» και πρόσθεσε: «Θα φτάσω μέχρι τέλους για την προστασία της τιμής μου. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον».
«Είμαι απόλυτα καθαρός» ανέφερε ο πρώην υπουργός Υγείας, Γιώργος Κουτρουμάνης μη μπορώντας να κρύψει την οργή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis.
«Φέρομαι να εμπλέκομαι στην υπόθεση με βάση μια γελοία αναφορά ενός μάρτυρα. Είμαι απόλυτα καθαρός,. Ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχω με αυτό ή άλλο σκάνδαλο».
Ο εμπλεκόμενος στην υπόθεση της Novartis, Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα της Βουλής, κάλεσε τον νυν υπουργό Ναυτιλίας και πρώην υπουργό Υγείας κ. Κουρουμπλή «να έρθει στην επιτροπή και να μην κρυφτεί πίσω από την παραγραφή».
«Παπασπύρου, Παπαγγελόπουλος και Τσίπρας έχουν στήσει αυτή την ιστορία. Να ψηφίσετε ναι στην προανακριτική σε ότι με αφορά και στην απιστία γιατί θέλω να πάω στο δικαστήριο και να δικαστώ», είπε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ο κ. Γεωργιάδης, όντας συναισθηματικά φορτισμένος.
Παράλληλα, κλείνοντας την ομιλία του έκανε αναφορά στην υπόθεση του θανάτου της 4χρονης Μελίνας Παρασχάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι έχουν βγει επιβαρυντικά πορίσματα για συγγενή του κ. Πολάκη, γεγονός που πυροδότησε μεγάλη κόντρα στη Βουλή ανάμεσά τους.
«Στη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας είχα πρωταρχικό στόχο την πάταξη της διαφθοράς», είπε από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Μάριος Σαλμάς επιμένοντας σε πολλά σημεία του λόγου του ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του στο υπουργείο Υγείας πήρε πολλές αποφάσεις για το φάρμακο που ωφέλησαν το δημόσιο συμφέρον και τους Έλληνες πολίτες.
«Δεν απίστησα, δεν δωροδοκήθηκα, δεν φοβήθηκα, δεν λιποψύχησα, πέρασα μοναξιά όταν αποφάσισα να επιλύσω παθογένειες. Ίσως είμαι από τους ελάχιστους γιατρούς που δεν έχω πάει ένα ταξίδι πληρωμένο από εταιρεία», είπε με έμφαση ο Μάριος Σαλμάς επισημαίνοντας ότι το Πόθεν Έσχες του, μέχρι το 2014, μετά από ανώνυμη καταγγελία, έχει ελεγχτεί εξονυχιστικά και το έθεσε η αρμόδια επιτροπή στο αρχείο.
Από το βήμα της Βουλής και σε πολύ υψηλούς τόνους, ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατηγόρησε ευθέως την κυβέρνηση ότι η «κακοστημένη πρόχειρα» υπόθεση Novartis συνιστά «τη μάχη για τη Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου. Αυτό διακυβεύεται».
Μίλησε για πολιτική σκευωρία και απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. «Πρόκειται για αγώνα για τη Δημοκρατία και μόνη λύση είναι οι εκλογές γιατί τα μέτωπα είναι καθαρά. Δημοκρατία-αυταρχισμός, Κράτος Δικαίου-Βαθύ κράτος, Ευρωπαϊκός δρόμος-τριτοκοσμική πορεία».
«Δεν ήλθα να απολογηθώ, ήλθα να καταγγείλω», είπε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή και ακολούθως εξαπέλυσε συνολική επίθεση στην κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι «αυτό που συνέβη είναι η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως ελληνικού κράτους».
Ανέφερε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πρόσθεσε ότι ζητά έλεγχο για τους τρεις εισαγγελείς που διέπραξαν σωρεία λαθών και κατάχρηση εξουσίας. Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για γκεμπελικό τέχνασμα και πρόσθεσε ότι ο μόνος τρόπος να το εξουδετερώσει είναι προσφεύγοντας εκείνος στη δικαιοσύνη.
Είπε ακόμη ότι εκείνοι που στήνουν τη σκευωρία είναι «συμμορία και συμμωρία».
Ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Υγείας και νυν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, κατά την τοποθέτησή του στη Βουλή για την υπόθεση της Novartis.
Μιλώντας στη Βουλή, επεσήμανε ότι πρόκειται για σκευωρία την οποία έστησε ο Πρωθυπουργός «με πρακτικές αρχισυμμορίτη», προκειμένου να παραπλανήσει την κοινή γνώμη.
«Κατηγορώ τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή αυτής της άθλιας πλεκτάνης», είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια ζήτησε να ανοίξουν οι λογαριασμοί του και σημείωσε ότι καταθέτει μήνυση κατά των τριών «κουκουλοφόρων» και κατά παντός ηθικού αυτουργού.
Εντάσεις στην ομιλία Σαμαρά
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης και ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, είχαν έναν έντονο διαπληκτισμό την ώρα της ομιλίας του τελευταίου στην συζήτηση της ολομέλειας της Βουλής για τη Novartis.
Η μεγάλη διάρκεια της ομιλίας του κ. Σαμαρά ανάγκασε τον κ. Βούτση να τον διακόψει και να τον ρωτήσει πόσα λεπτά χρειάζεται ακόμα για να ολοκληρώσει την τοποθέτησή του. Ο κ. Σαμαράς έδειξε να ενοχλείται έντονα από την ερώτηση του κ. Βούτση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καταγγέλλετε έναν πρώην πρωθυπουργό και μου βάζετε πεντάλεπτα; Θα κατέβω όταν τελειώσω.
Ωστόσο η κόντρα δεν σταμάτησε εκεί. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κακώς τον ρώτησε ο κ. Βούτσης για τον χρόνο με τον πρόεδρο της βουλής να ζητά να το πάρει πίσω. «Δεν το παίρνω πίσω, κάκιστα ρωτήσατε», είπε ο κ. Σαμαράς.
Τότε, ο κ. Βούτσης ανέβασε τον τόνο της φωνής του και είπε χαρακτηριστικά: «Σοβαρά ; Δηλαδή μπορείτε να μιλάτε μέχρι το πρωί; Υπάρχει μια διαδικασία. Και σας παρακαλώ πολύ όχι αυταρχισμό επί της έδρας. Μιλήσετε όσο θέλετε αλλά μετά από άδεια δική μου».
Την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, επέβαλε η φράση που ακούστηκε από τα έδρανα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και προκάλεσε την οργή του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.
Την ώρα που μιλούσε ο κ. Σαμαράς, ένας βουλευτής ακούστηκε να λέει τη φράση «το παραχέσατε», με τον πρώην πρωθυπουργό να σταματά και να εγκαλεί τον βουλευτή: «Πες το δυνατά, αν είσαι άνδρας».
Άμεσα, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, παρενέβη επιβάλλοντας την τάξη στα έδρανα του κόμματος της κυβερνητικής και στη συνέχεια απολογήθηκε στον πρώην πρωθυπουργό για τη φράση που ακούστηκε.
«Ηρεμία, παρακαλώ» είπε χαρακτηριστικά, με τον κ. Σαμαρά να απαντά «Όχι ηρεμία κύριε πρόεδρε όταν μου λέει το παραχέσατε».
«Το κατάλαβα γι αυτό έκανα παρέμβαση. Παρακαλώ να διαγραφεί από τα πρακτικά και κύριε συνάδελφε ήταν ανεπίτρεπτο», είπε ο κ. Βούτσης.