Ώρα αποφάσεων από Τσίπρα για ανασχηματισμό


Ένας κύκλος τηλεφωνικών ...

επαφών με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν η πρώτη κίνηση του πρωθυπουργού, χθες το πρωί, όταν δρομολογήθηκαν οι κινήσεις για τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, που μετά την παραίτηση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημ. Παπαδημητρίου, κατέστη αναγκαστικός.
Ο κ. Τσίπρας, από την Τρίπολη όπου μίλησε στο εκεί περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, τόνισε, σε σχέση με τις πρόσφατες εξελίξεις και θέλοντας να δώσει ένα διακριτό στίγμα, ότι «δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με την ταύτιση του ηθικού με το νόμιμο» ακόμα και αν, όπως πρόσθεσε, μοιάζει για κάποιους άδικο «άλλοι να έχουν την ευθιξία και να παραιτούνται για 23 χιλιάρικα και άλλοι να κάνουν τον Κινέζο για τα 23 δισ., γιατί τόσο περίπου κόστισε στον ελληνικό λαό το σκάνδαλο του φαρμάκου».
Σε σχέση με τον ανασχηματισμό, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στον πρωθυπουργό, ο κ. Παπαδημητρίου είναι ένα από τα κομβικά πρόσωπα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το πλαίσιο που θα διαδεχθεί το μνημόνιο μετά τον Αύγουστο. 
Ετσι, το πρόσωπο που θα τον διαδεχθεί θα πρέπει να είναι εξοικειωμένο με τις διαδικασίες που ήδη τρέχουν και να διατηρεί καλή σχέση με τα υπόλοιπα στελέχη του οικονομικού επιτελείου. Φαίνεται ότι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης, αλλά και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Δημ. Λιάκος διατηρούν προβάδισμα ως πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Παπαδημητρίου, ενώ εδώ και καιρό στο προσκήνιο βρίσκεται και το όνομα του κ. Ν. Παππά.
Από το περιβάλλον του κ. Τσίπρα αφήνουν να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας αλλαγές. Μιλούν για διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να διορθωθούν ορισμένες δυσλειτουργίες που έχουν παρατηρηθεί.
Τα κενά που προέκυψαν, πέραν του κ. Παπαδημητρίου, αφορούν τη θέση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου, ως αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας και εκείνη του Κ. Ζουράρι ως υφυπουργού Παιδείας.
Η αντικατάσταση του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα θεωρείται ότι θα προχωρήσει, εξαιτίας και των προβλημάτων υγείας που αντιμετώπισε πρόσφατα ο υπουργός. 
Η αναβάθμιση του υφυπουργού Γ. Μπαλάφα είναι μια πιθανή λύση για την κάλυψη του κενού, ενώ έχει ακουστεί και ο κ. Βίτσας. Παράλληλα, εκτιμάται ότι στις διορθωτικές κινήσεις που ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να προχωρήσει είναι και η αντικατάσταση της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, για την οποία υπάρχει γενικευμένη αίσθηση ότι δεν απέδωσε τα αναμενόμενα. 
Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής θεωρείτο ως πιθανός προς αντικατάσταση, ωστόσο, δεδομένων των εξελίξεων στην υπόθεση Novartis, μια τέτοια κίνηση τώρα πιθανόν να εκληφθεί ως παραδοχή εμπλοκής, κάτι που δεν επιθυμούν στην κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί εισηγήσεις και για ευρείας κλίμακας ανασχηματισμό, που θα άλλαζε άρδην την πολιτική επικαιρότητα. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αναφέρονται ως πιθανές μετακινήσεις υπουργών όπως οι Ν. Παππάς και Κ. Γαβρόγλου και η είσοδος στην κυβέρνηση νέων στελεχών που ο κ. Τσίπρας θα θελήσει να αναδείξει, όπως ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ζαχαριάδης.
Μένει να φανεί εάν το ανακάτεμα της κυβερνητικής τράπουλας θελήσει να αξιοποιήσει ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, κ. Π. Καμμένος, προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιον ή κάποιους από τους υπουργούς που προέρχονται από τους ΑΝΕΛ με άλλα στελέχη του κόμματός του.