Τα επόμενα βήματα των ...
διαπραγματεύσεων Ελλάδας και ΠΓΔΜ εξετάζονται σήμερα το πρωί, σε σύσκεψη των δύο υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπό τον Μάθιου Νίμιτς, προσωπικό απεσταλμένο του γ.γ. ΟΗΕ για το ονοματολογικό. Χθες οι δύο υπουργοί συναντήθηκαν διμερώς στη Βιέννη, όπου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον κ. Νίμιτς (η αυστριακή πρωτεύουσα είναι μια από τις πόλεις με σημαντική παρουσία του ΟΗΕ).
Η συνάντηση ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά χθες το βράδυ και από τις τρεις πλευρές (Αθήνα, Σκόπια, ΟΗΕ), δίχως να γίνει γνωστό απολύτως τίποτε άλλο. Οι δύο υπουργοί θα συναντηθούν πιθανότατα και στη Σόφια την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, όπου πραγματοποιείται το άτυπο συμβούλιο ΥΠΕΞ της Ε.Ε.
Οι επαφές επιβεβαιώνουν την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, οι οποίες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα πυκνώσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Εν τω μεταξύ χθες, τη στήριξη της Τουρκίας στην προσπάθεια των Σκοπίων να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ζήτησε –και έλαβε όπως ήταν απολύτως αναμενόμενο– ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στην Αγκυρα.
Κατά τις επαφές που είχε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία της ΠΓΔΜ με την Τουρκία. «Για το θέμα του ονόματος μιας χώρας, αποφασίζει η ίδια η χώρα.
Το να ορίζουν άλλες χώρες σε αυτήν τη χώρα ποιο θα είναι το όνομα είναι ένα τεράστιο λάθος», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ για την ονοματολογική διαφορά, προσθέτοντας ότι η Τουρκία επιθυμεί «να λυθεί το θέμα αυτό με την Ελλάδα με συζήτηση και με διαβουλεύσεις».
Ο κ. Ζάεφ δήλωσε (Anadolu) ότι «η Τουρκία είναι ένας από τους μεγαλύτερους φίλους μας», αφού νωρίτερα είχε περιγράψει την ονοματολογική διαφορά ως ένα ζήτημα που η Ελλάδα συντηρεί επί 25ετία «εις βάρος» της ΠΓΔΜ. Ο κ. Ζάεφ περιέγραψε την Τουρκία ως έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων στις ένοπλες δυνάμεις της ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε, επίσης, κατά τις επαφές που είχε με επιχειρηματίες στην Αγκυρα, στο καθεστώς ειδικής φορολογικής μεταχείρισης που μπορεί να έχουν οι τουρκικές επιχειρήσεις στις ειδικές οικονομικές ζώνες της ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο των τουρκικών σχεδίων για την ΠΓΔΜ εντάσσεται η επένδυση 45 εκατ. ευρώ στα αεροδρόμια της γειτονικής χώρας, αλλά και σε άλλου τύπου υποδομές.
Την ίδια στιγμή στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο ζήτημα της διμερούς διαφοράς με την ΠΓΔΜ, τονίζοντας πως «το όνομα “Μακεδονία” η Ελλάδα, καλώς ή κακώς, το έχει αποδεχθεί εδώ και πολλά χρόνια».
Και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή επιχειρεί όχι να δώσει, «αλλά να πάρει πίσω, να πείσει τους γείτονες να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο “Μακεδονία” χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και να μη σφετερίζονται σύμβολα και ονόματα».
Αναφορικά με το συλλαλητήριο ο κ. Τσίπρας είπε ότι η κυβέρνηση δεν αγνοεί τους διαδηλωτές. Αναρωτήθηκε, όμως, «ποιο ήταν το μήνυμα αυτής της διαδήλωσης».
Χθες, με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το όνομα, αλλά και τη γενικότερη κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, ο Κύκλος Ιδεών πραγματοποίησε εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, οι πρώην ΥΠΕΞ Ευάγγελος Βενιζέλος και Ντόρα Μπακογιάννη, οι επίτιμοι πρέσβεις Δημήτρης Καραϊτίδης και Γιώργος Σαββαΐδης, οι καθηγητές Βασίλης Γούναρης και Κωνσταντίνα Μπότσιου, με συντονιστή τον Παντελή Καψή.