Το σύνταγμα της ΠΓΔΜ και οι ...
αλυτρωτικές αναφορές που υπάρχουν εκεί θα ενταχθούν στο πακέτο των ελληνικών θέσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι το σύνταγμα δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για διακοπή των συζητήσεων με την ηγεσία της γειτονικής χώρας.
Προσέθεταν, δε, ότι και στο παρελθόν υπήρχαν αλυτρωτικές αναφορές στο σύνταγμα της γείτονος, ωστόσο αυτές δεν εμπόδισαν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις εντατικές επαφές.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσει στα επόμενα βήματα των διαπραγματεύσεων και το σύνταγμα περιλαμβάνεται στο πακέτο κυρίως για πολιτικούς λόγους.
Εν ολίγοις, λόγω των αντιδράσεων και της τοποθέτησής του στην πολιτική ατζέντα από τη Ν.Δ. Επί της ουσίας, ωστόσο, εφόσον υπάρξει επιτυχής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια, πιθανότατα θα έχει νομική αξία παρόμοια με εκείνη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, υπερκείμενη, εν ολίγοις, των συνταγματικών διατάξεων που πρέπει να αλλάξουν εκ των πραγμάτων.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε χθες το πρωί κατ’ ιδίαν τον επικεφαλής των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο του Πάνο Καμμένο. Επειτα, πραγματοποίησε μικρή υπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τις πρόσφατες εξελίξεις στις διμερείς σχέσεις με ΠΓΔΜ αλλά και Αλβανία, με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Χριστόφορου Βερναρδάκη, Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, Διοικητικής Ανασυγκρότησης Ολγας Γεροβασίλη και Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου.
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει προσωπικά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τους αρχηγούς των υπόλοιπων (πλην του κ. Καμμένου) πολιτικών κομμάτων.
Σε γενικές γραμμές, το κλίμα που βγαίνει από τις χθεσινές συναντήσεις του κ. Τσίπρα είναι ότι στο εξής, ο ρυθμός των επαφών και των εξελίξεων στο Μακεδονικό θα είναι πολύ ταχύτερος και στις δύο πλευρές των συνόρων.
Επί της ουσίας των διαπραγματεύσεων, τα επόμενα βήματα αναμένεται να εκδηλωθούν τάχιστα, καθώς επίκειται η επίσκεψη του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, σε Αθήνα (30/1) και Σκόπια (31/1-1/2).
Προφανώς, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Νίκολα Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν με τον κ. Νίμιτς τότε.
Ωστόσο, αναμένεται ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα, στις αρχές Φεβρουαρίου σε κάθε περίπτωση, οι κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ θα συναντηθούν ξανά προκειμένου να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον
Βρυξέλλες, Ουάσιγκτον
Τις εξελίξεις παρακολουθούν με ενδιαφέρον οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον, όπως έχει φανεί και από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις αξιωματούχων από την Ε.Ε. και τις ΗΠΑ.
Σε αυτή τη φάση ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η στάση της Ε.Ε., η οποία μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία και με οικονομικά κίνητρα προς την ΠΓΔΜ. Το συμβολικό «ξεκλείδωμα» της δεύτερης φάσης Σύνδεσης με την Ε.Ε. και η προώθηση της ΠΓΔΜ για την Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου θα μπορούσαν να αποφέρουν άμεσα οφέλη στη γειτονική χώρα.
Επίσης, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, η υιοθέτηση μέτρων όπως η μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων από «Μέγας Αλέξανδρος» θα μπορούσε να βελτιώσει συμβολικά το κλίμα, καθώς θα επαναληφθούν απευθείας πτήσεις από την Αθήνα προς τα Σκόπια και αντιστρόφως, που έως τώρα ήταν αδύνατες.
Υπενθυμίζεται ότι οι Ελληνες αξιωματούχοι που επιθυμούν να επισκεφθούν την ΠΓΔΜ πετούν έως τη Θεσσαλονίκη και από εκεί μεταβαίνουν οδικώς στα Σκόπια γι’ αυτόν τον λόγο.