Ολοκληρώθηκε η συνάντηση στη...
Νέα Υόρκη του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, για το ζήτημα του όνοματος της ΠΓΔΜ.
Όπως ανέφερε ο Νίμιτς παρουσίασε τις προτάσεις του και στις δύο πλευρές για να τις μεταφέρουν στις κυβερνήσεις τους και να τις μελετήσουν με την ελπίδα να βρεθεί μια λύση, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες επί των προτάσεων παρά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το γεγονός ότι η διαδικασία πηγαίνει προς μια θετική κατεύθυνση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νίμιτς κάνοντας λόγο για θετικό κλίμα κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης.
Μεταξύ άλλων, ο ίδιος δήλωσε ότι μια λύση δίχως το όνομα «Μακεδονία» δεν είναι ρεαλιστική. «Υπάρχει δέσμη προτάσεων στο τραπέζι», σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι «όταν συζητάς για ένα θέμα επί 25 χρόνια, είναι εξαιρετικά απίθανο να προκύψει κάτι εντελώς καινούργιο».
«Πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα, για το οποίο συζητάμε επί 25 χρόνια, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ισχυρές θέσεις και αισθήματα και στις δύο χώρες, αλλά επίσης υπάρχει θέληση και στις δύο χώρες να βρεθεί μία λύση σε αυτή την διένεξη», είπε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.
«Ελπίζω ότι οι προτάσεις μου θα οδηγήσουν αμφότερες της κυβερνήσεις να σκεφτούν δημιουργικά για μία λύση», υπογράμμισε, ενώ έκανε λόγο για εποικοδομητική στάση που έχουν ακολουθήσει οι ηγέτες της αντιπολίτευσης και των δύο χωρών.
Για την στάση του αυτή υπενθυμίζεται ότι είχε προϊδεάσει σε χθεσινές του δηλώσεις, όταν ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία», που εμπεριέχεται στην ονομασία ΠΓΔΜ. Μάλιστα, σε συνέντευξή του (στον ANT1) ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ σημείωσε: «Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο».
Πρώτη αντίδραση της ΠΓΔΜ: Οι προτάσεις Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση»
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, δήλωσε ότι οι προτάσεις που παρουσίασε σήμερα Μάθιου Νίμιτς «απέχουν πολύ από μία αξιοπρεπή λύση».
«Κανένα κράτος δεν έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε άλλη χώρα, ούτε ο ΟΗΕ έχει το δικαίωμα να επιβάλει νέο όνομα σε κράτος μέλος του. Η χώρα μας έχει όνομα, το οποίο είναι "Δημοκρατία της Μακεδονίας", ένα όνομα που αποτελεί τη βάση της ταυτότητάς μας», σχολίασε ο κ. Ναουμόφσκι και πρόσθεσε: «το 2018 κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη του "μακεδονικού" λαού και της "μακεδονικής" γλώσσας. Από την πλευρά του διαμεσολαβητή (σ.σ. Μάθιου Νίμιτς) παρουσιάστηκαν σήμερα κάποιες ιδέες που πιστεύω ότι αποκλίνουν από αυτό το πλαίσιο και απέχουν πολύ από μια αξιοπρεπή λύση».
Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικολά Ντιμιτρόφ σε συνέντευξή του στο BIRN (Balkan Investigative Network) έκανε λόγο για ιστορική ευκαιρία να «κλείσει» το ζήτημα του ονόματος με την Ελλαδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι δύσκολη η υπέρβαση των διαφορών αλλά και ότι ο όρος Μακεδονία πρέπει να είναι στο όνομα. «Θα ήταν πολύ ευρωπαϊκό, και για τις δύο πλευρές, εάν δεν υπήρχε μονοπώλιο στον όρο ‘’Μακεδονία’’ - αν δεν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα στη χρήση του όρου», ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Εχουμε ενθαρρύνει τον Νίμιτς και περιμένω ότι την Τετάρτη θα ρίξει τις ιδέες και τις προτάσεις του στο τραπέζι - ένα αρχικό πλαίσιο για να επιτραπεί η σημαντική πρόοδος και οι διαπραγματεύσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε ότι «οι συμβιβαστικές προτάσεις που έχουν επιβληθεί στο παρελθόν περιλάμβαναν την “Νέα” ή την “Άνω” Μακεδονία, ή ακόμα και τη “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκοπίων”, για να ανταποκριθούν στο αίτημα της Ελλάδας για μια καθαρή διάκριση μεταξύ της χώρας και της ελληνικής περιοχής της Μακεδονίας».