Στην επίσκεψη του ειδικού ...
απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, σε Αθήνα και Σκόπια, από σήμερα έως και την Πέμπτη, στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων που αφορούν την ονοματολογική διαφορά Ελλάδας και ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς θα βρεθεί σήμερα στην Αθήνα και αύριο θα μεταβεί στα Σκόπια, όπου μεθαύριο, Πέμπτη, θα έχει επαφές με την ηγεσία της ΠΓΔΜ. Σήμερα, θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά, ενώ νωρίτερα θα επισκεφθεί και τον αρμόδιο τομεάρχη της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκο.
Μετά την περιοδεία του κ. Νίμιτς, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και η επόμενη συνάντηση του κ. Κοτζιά με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ, Ν. Ντιμιτρόφ. Παράλληλα, με αφορμή την επίσκεψη Νίμιτς, οι ΗΠΑ, μέσω του πρέσβη τους στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ, επαναλαμβάνουν τη στήριξη στη διαδικασία του ΟΗΕ.
Ο κ. Πάιατ, σε συνέντευξή του που θα προβληθεί απόψε από τις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ, δηλώνει αισιόδοξος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. «Θα κάνουμε τα πάντα, ως Αμερική», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο κ. Πάιατ, «ώστε να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες του Νίμιτς στις μέρες και τις εβδομάδες που έχουμε μπροστά μας». Σημειώνεται ότι ο κ. Πάιατ χαιρέτισε την ολοκλήρωση της άσκησης πεζοναυτών Ελλάδας - ΗΠΑ με την ονομασία «Μέγας Αλέξανδρος».
Παράλληλα, στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ δήλωσε χθες ότι εκτιμά πως θα επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό της χώρας του «προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας και όχι της παρεμπόδισης της λύσης ή της αναβολής της». Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι «να βρεθεί λύση μαζί με την αντιπολίτευση και στο τέλος η τελική λύση να επιβεβαιωθεί με δημοψήφισμα».
Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες ο κ. Κοτζιάς, απαντώντας γραπτώς σε ερώτηση του κ. Κουμουτσάκου, αναφέρθηκε στις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία λέγοντας πως «δεν υφίσταται “τσάμικο” ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών».
Επίσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κοτζιάς στην κρατική τηλεόραση είπε πως «αν υπάρξει μία ταύτιση απόψεων ως προς τη συμφωνία τότε μπορεί να φέρουμε προς ψήφιση στη βουλή μία πρόταση», σημειώνοντας ότι «στο Σκοπιανό παίζει ρόλο η λέξη που θα χρησιμοποιηθεί στο σύνθετο όνομα να μην έιναι στην αγγλική αλλά στα σλάβικα» και ότι «τα κυριότερα ζητήματα που μας απασχολούν είναι το όνομα η χρήση του ονόματος η ταυτότητα και η εμπορική χρήση».