Γράψε-σβήσε στο παρά πέντε για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς


Με τη διάταξη για την ...

προκήρυξη απεργιών με αυξημένη πλειοψηφία να ανησυχεί την κυβέρνηση για ενδεχόμενες αντιδράσεις, καθώς έχει ήδη προκαλέσει σύγκρουση με τα συνδικάτα και αυτή για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς το Δημόσιο να αποτελεί μέχρι την τελευταία στιγμή σημείο τριβής με τους θεσμούς, κατατίθεται σήμερα το πολυνομοσχέδιο για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης.
Η διάταξη για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς γραφόταν και σβηνόταν μέχρι την τελευταία στιγμή χθες, καθώς οι θεσμοί διαφωνούσαν με τη διατύπωσή της. Χθεσινοβραδινές πληροφορίες ανέφεραν, πάντως, ότι η διάταξη θα υπάρχει και θα προβλέπει τροποποίηση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνοντας απλώς τη δυνατότητα «να γίνεται ηλεκτρονικά ό,τι γινόταν ώς τώρα φυσικά». Αλλωστε, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στην «Κ», η κυβέρνηση είναι υπέρ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, γιατί θεωρεί ότι πλήττουν τα κυκλώματα και τα «κοράκια».
Θεσμοί και κυβέρνηση ήταν σε ανοιχτή γραμμή, χθες, όλη μέρα με τηλεδιασκέψεις σε τεχνικό επίπεδο για το περιεχόμενό του νομοσχεδίου, ενώ το βράδυ πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη σε υπουργικό επίπεδο με συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη, του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δημήτρη Λιάκου, του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη και του γενικού γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Παπαγιαννάκου.
Η «γκρίνια»
Νωρίτερα, πηγή της κυβέρνησης παραδεχόταν ότι υπάρχει κάποια «γκρίνια» εκ μέρους των δανειστών, με επίκεντρο τις παροχές των τελευταίων ημερών, αλλά προσέθετε ότι αυτό είναι συνηθισμένο και ότι δεν αναμένεται να λάβει διαστάσεις.
Βασική πηγή ανησυχίας για την κυβέρνηση αποτελεί η διάταξη για αυξημένη πλειοψηφία των οικονομικά τακτοποιημένων μελών στα πρωτοβάθμια συνδικαλιστικά σωματεία σε περίπτωση συζήτησης και λήψης απόφασης κήρυξης απεργίας. Το πρώτο τεστ, με την αποτυχημένη απόπειρα της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου να την περάσει, στις αρχές Δεκεμβρίου, έδειξε το μέγεθος της δυσκολίας.
Για το θέμα των πολυτεκνικών επιδομάτων, πηγές στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ενώ κάποιοι θα χάσουν, κάποιοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερα. Συνολικά, άλλωστε, προβλέπονται επιπλέον δαπάνες της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, σημειώνουν.
Το νομοσχέδιο θα είναι έκτασης περίπου 600 σελίδων, ανέφερε χθες κυβερνητική πηγή. Θα καλύπτονται περίπου 60 από τα 110 προαπαιτούμενα, ενώ άλλα 30 έχουν ήδη ικανοποιηθεί. Θα απομένουν επομένως άλλα 20, τα οποία θα ρυθμιστούν τις επόμενες μέρες με υπουργικές αποφάσεις.
Δεν θα περιλαμβάνει
Οι πληροφορίες χθες ανέφεραν ότι το νομοσχέδιο δεν θα περιλαμβάνει νέα ρύθμιση για τη δυνατότητα επίσπευσης της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019, αντί του 2020, αφού κάτι τέτοιο έχει ήδη ψηφιστεί από πέρυσι.
Επίσης, δεν θα υπάρχει διάταξη για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Πρώτα θα κλείσει το market test και μετά θα έρθει νομοσχέδιο, τον Μάρτιο, ανέφεραν οι πηγές. Ωστόσο, θα περιλαμβάνεται διάταξη για τη μετάβαση στο μοντέλο-στόχο της ευρωπαϊκής αγοράς (target model).
Eπίσης, το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δημιουργία των κτηματολογικών γραφείων, σε αντικατάσταση των υποθηκοφυλακείων, θα περιέχει ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση της αδειοδότησης επιχειρήσεων, κυρίως μεταλλείων, λατομείων και αποθηκευτικών χώρων (logistics), καθώς και διατάξεις για τον έλεγχο οικονομικών δραστηριοτήτων.
Στην κυβέρνηση, γενικώς, θεωρούν καθησυχαστικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν έχει δημοσιονομικό χαρακτήρα, με την έννοια ότι δεν περιλαμβάνει μέτρα περικοπών και νέων φόρων. Ωστόσο, κάποιες από τις υπόλοιπες διατάξεις του ίσως αποδειχθούν εξίσου ευαίσθητες.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση και να εγκριθεί από το Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου η επόμενη δόση του δανείου, η οποία πιθανώς θα περιλαμβάνει και την πρώτη δόση από το «μαξιλάρι» ασφαλείας για την έξοδο στις αγορές. Θα απομένει άλλη μια αξιολόγηση, με 82 προαπαιτούμενα, που εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Μάρτιο.
Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, όπου αναμένεται να εκδηλωθούν οι πρώτες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο και να διαφανούν οι προοπτικές κλεισίματος της αξιολόγησης.