Σήμα μετατόπισης από Καμμένο για ΠΓΔΜ


Στοιχεία διαμόρφωσης ενός ...

νέου περιβάλλοντος, όσον αφορά τη στάση των δύο κυβερνητικών εταίρων έναντι της διαπραγμάτευσης για το όνομα της ΠΓΔΜ, ανέδειξε η χθεσινή σύσκεψη, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, για το θέμα. 
Οι δηλώσεις του κ. Πάνου Καμμένου αμέσως μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης έδειξαν ελαφρά μετατόπιση του υπουργού Εθνικής Αμυνας και μικρού κυβερνητικού εταίρου από τη μέχρι πρότινος απόλυτη προσήλωσή του στην απόφαση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, το 1992. 
Χθες, ο κ. Καμμένος ανέφερε ότι, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας, «υπάρχουν δύο αποφάσεις-σταθμοί: η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 και η απόφαση του Βουκουρεστίου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποδέχεται και τη δεύτερη ως στοιχείο που θα αξιολογήσει για να προσδιορίσει τη στάση του έναντι των επικείμενων εξελίξεων στη διαπραγμάτευση.
Η απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 ανέφερε ότι «σχετικά με το θέμα των Σκοπίων, η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη “Μακεδονία”». 
Οσον αφορά το Βουκουρέστι, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ότι: «Στο ονοματολογικό, η κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένως υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μια σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι».
Πίσω από μια άλλη διατύπωση του κ. Καμμένου κρύβεται ενδεχομένως το πλαίσιο μετατόπισής του και το ζητούμενο που θα επιδιώξει η Αθήνα από τη διαπραγμάτευση. 
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «ο ελληνικός όρος “Μακεδονία” είναι πάγια εθνική θέση και επιμένω σε αυτή και ελπίζω ότι η λύση που θα δοθεί θα είναι λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου». Πιθανότατα, λοιπόν, για την ελληνική πλευρά θα αποτελούσε διέξοδο η σλαβική απόδοση του όρου «Μακεδονία».
Πάντως, ο κ. Καμμένος δήλωσε πλήρη εμπιστοσύνη και στήριξη στον κ. Κοτζιά και στη διαπραγμάτευση που αυτός έχει αναλάβει, ένα ακόμα δείγμα μετατόπισης από τη μέχρι πρότινος πλήρως αρνητική στάση του. 
Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η στήριξη αυτή αφορά μια διαπραγμάτευση για «σύνθετη ονομασία», όπως με σαφήνεια δήλωσε ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς λίγα λεπτά πριν εκφράσει τη στήριξή του προς τον υπουργό Εξωτερικών ο υπουργός Εθνικής Αμυνας.
Ο κ. Καμμένος φρόντισε να επιτεθεί στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «θέλω να τον ευχαριστήσω που αναγνώρισε ότι οι ΑΝΕΛ θα αποφασίσουν εκ μέρους της παρατάξεως και θα ακολουθήσει την οποιαδήποτε απόφαση για το θέμα του Σκοπιανού».
Στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετείχαν, επίσης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος, Αλ. Φλαμπουράρης και Χρ. Βερναρδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Βίτσας.
Ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε στις δηλώσεις του την πεποίθηση ότι «η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις». 
Οσον αφορά το ζητούμενο σε σχέση με την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «είμαστε υπέρ μιας συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς τα προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου».
Οι πολιτικές διεργασίες αναμένεται να ενταθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, δεδομένου και του ενδιαφέροντος του διεθνούς παράγοντα για λύση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. 
Υπό το πρίσμα αυτό, καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές που διαμορφώνονται και για το πλαίσιο εντός του οποίου κινείται η κυβέρνηση πρόκειται να υπάρξει μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών Αθηνών και Σκοπίων με τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στις 19 Ιανουαρίου.
Εισηγήσεις για επίσκεψη στο Φαρμακονήσι
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί το Σάββατο 6 Ιανουαρίου στην Κάλυμνο για τα Θεοφάνια και τον αγιασμό των υδάτων». Με αυτή την ολιγόλογη ανακοίνωση, το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού ενημέρωσε χθες για το αυριανό πρόγραμμα του κ. Τσίπρα. 
Με δεδομένο το ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα που συντηρεί η Αγκυρα στο Αιγαίο και την πλειοδοσία διεκδικήσεων επί του Αιγαίου, στην οποία επιδίδονται στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης (ενδεικτικές είναι οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έθεσε θέμα διεκδίκησης 18 νησιών στο Αιγαίο), οι εισηγήσεις από τους συνεργάτες του κ. Τσίπρα προς τον πρωθυπουργό ήταν να απαντήσει εμπράκτως, επισκεπτόμενος για τα Θεοφάνια κάποιο ακριτικό νησί. 
Η απόφαση που ελήφθη ήταν ο πρωθυπουργός να μεταβεί στην Κάλυμνο, ενώ στο τραπέζι έπεσε η πρόταση να επισκεφθεί και το γειτονικό Φαρμακονήσι, πάνω από το οποίο πραγματοποιούνται συχνά υπερπτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών. 
Τελικά, στο επίσημο πρόγραμμα δεν υπάρχει αναφορά σε επίσκεψη στο Φαρμακονήσι. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η μετάβαση στο ακριτικό νησί από την Κάλυμνο, ακόμα και την τελευταία στιγμή.
Έντυπη