Η σκυτάλη της διαπραγμάτευσης στον Τσίπρα


Αποφασισμένη να συνεχίσει ...

στην πορεία που επέλεξε, όσον αφορά τη διαπραγμάτευση για την ονομασία τη ΠΓΔΜ, εμφανίζεται η κυβέρνηση, με την ηγεσία να διαμηνύει ότι το προχθεσινό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης δεν μεταβάλλει τα δεδομένα και δεν μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία. 
Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δείχνει να αναδεικνύεται όλο και πιο αδρά η διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, με άδηλη, προς το παρόν, εξέλιξη.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παίρνει τη σκυτάλη της διαπραγμάτευσης, καθώς αυτή περνάει πλέον στο ανώτερο επίπεδο των συνομιλιών ανάμεσα στον ίδιο και στον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, με τον οποίο θα συναντηθεί αύριο στο Νταβός της Ελβετίας. 
Και, αναλόγως των αποτελεσμάτων, το θέμα θα εξακολουθήσει να απασχολεί την ατζέντα στο εσωτερικό, καθώς, όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει. 
«Εφόσον στη συνάντηση με τον κ. Ζάεφ προκύψουν νέα δεδομένα, προκύψουν ζητήματα τα οποία θα προωθούν την όλη κατάσταση στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, θα πάρουμε και τις ανάλογες πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να ενημερωθούν αρμοδίως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν ξέρω ακριβώς ποια θα είναι, δεν έχει αποφασιστεί. 
Παρ’ όλα αυτά, σας λέω ότι η κυβέρνηση προφανέστατα, εφόσον υπάρξει μία οποιαδήποτε εξέλιξη, θα πάρει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη δημιουργία της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης για την εξεύρεση λύσης», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οπως όλα δείχνουν, παραπέμποντας στην επομένη της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, το Μαξίμου επιθυμεί να αποκρούσει την κριτική που έχει δεχθεί από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για μυστική διπλωματία και έλλειψη ενημέρωσης. 
«Ολο το προηγούμενο διάστημα δεν είχαμε κάποια περαιτέρω εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις με τη γείτονα. Εφόσον υπάρξουν νέα δεδομένα, βεβαίως και θα καλέσουμε τους πολιτικούς αρχηγούς για ενημέρωση. 
Τώρα, εάν ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει την τυχοδιωκτική, κοντόφθαλμη και εθνικά επιζήμια πολιτική του, αυτό θα κριθεί τελικά και από τον ελληνικό λαό», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ..
Πέραν του σταθερού μετώπου με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προχώρησε σε αιχμηρή παρατήρηση, η οποία δεν μπορεί παρά να αφορά και τον κυβερνητικό εταίρο. «Το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ειδικά η Ν.Δ., έχουν καθήκον και εθνική ευθύνη να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις κινητοποιήσεις για να αποσιωπήσουν τις δικές τους αντιφάσεις και τα τεράστια πολιτικά αδιέξοδα», δήλωσε σε σχέση με το χθεσινό συλλαλητήριο.
Πίεση ΑΝΕΛ
Εκεί, όπου έδωσαν το «παρών» βουλευτές των ΑΝΕΛ. Το κόμμα του Πάνου Καμμένου αισθάνεται πίεση από τις εξελίξεις, δεδομένου και του αυτοπροσδιορισμού του ως «πατριωτικού». Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που η παρουσία του κ. Βασίλη Λεβέντη στο συλλαλητήριο έδειξε ότι υπάρχουν διεκδικητές επί της κινητικότητας που αναπτύσσεται, ενώ εντείνεται η φημολογία για ενδεχόμενο νέου κόμματος στον χώρο της πατριωτικής Δεξιάς. 
Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος, σε δηλώσεις του χθες (ΣΚΑΪ) χαρακτήρισε «μεγαλειώδες» το συλλαλητήριο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να ακούσει το μήνυμα του συλλαλητηρίου, ανέφερε ότι «όποιος δεν ακούει, πάει σε λάθος δρόμο».
Φαίνεται, πάντως, ότι και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εισπράττουν την πίεση από ένα συλλαλητήριο που τελικά ήταν μεγαλύτερο από ό,τι περίμεναν οι βουλευτές της Βόρειας Ελλάδας. Σε διαφορετικό μήκος κύματος, σε σχέση με την επίσημη γραμμή, εμφανίστηκε ο βουλευτής Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ο οποίος χαρακτήρισε το συλλαλητήριο «αυθόρμητη λαϊκή εκδήλωση».
Έντυπη