Όχι στην λαθροχειρία των Σκοπίων.


Με την είσοδο του ...


καινούργιου χρόνου και δει τις τελευταίες μέρες, ο δημόσιος διάλογος έχει "φουντώσει" καθώς διακινούνται σενάρια και διαρροές για το ζήτημα της επίσημης ονομασίας των Σκοπίων που είναι υψίστης σημασίας για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.

Παρ΄ ότι ο φανατισμός εντός των Σκοπίων έχει υποχωρήσει, η Ελλάδα μας άντεξε σε αφόρητες πιέσεις του διεθνούς παράγοντα, ακόμη και όταν οι συγκυρίες ήταν άκρως δυσμενείς (για την χώρα μας).

Και η αλήθεια είναι, ότι ως χώρα αλλά και ως έθνος, ποτέ ΔΕΝ υποκύψαμε στις πιέσεις και ΔΕΝ συναινέσαμε στην εκχώρηση του ονόματος με την λέξη "Μακεδονία".

Το δάκρυ του Κωνσταντίνου Καραμανλή πότισε την εθνική μας υπερηφάνεια και το "ΟΧΙ" του στην ανιστόρητη επιθυμία του διεθνούς παράγοντα φτάνει ηχηρό.

Ακόμη και όταν η χώρα μας ήταν  "στριμωγμένη", ΔΕΝ αποδεχθήκαμε, ούτε παράγωγο της λέξης Μακεδονία, ούτε γεωγραφικούς προσδιορισμούς.

Για την ιστορία, αναφέρω ότι, στις 17 Ιανουαρίου 1992, η ανακοίνωση της συγκλήτου της Ακαδημίας, αναφέρει: "Τα ονόματα Μακεδόνες και Μακεδονία ανάγονται στην αρχαιότητα".

Αρκετά χρόνια μετά, το 2008, η Ακαδημία επανέρχεται με άλλη ανακοίνωση στην οποία είναι πιο αναλυτική: "H Μακεδονία αποτελεί σήμερα γεωγραφική ζώνη, τα όρια της οποίας εκτείνονται σε περισσότερα του ενός κράτη της νοτιοανατολικής Ευρώπης".

Το αρχαίο ελληνικό όνομα "Μακεδονία" φέρει μια συγκεκριμένη περιφέρεια της σύγχρονης Ελλάδος.

Υπό το όνομα Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΣΔΜ) λειτούργησε ένα από τα ομόσπονδα κράτη που συναποτελούσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το όνομα όμως της Μακεδονίας έφερε, αρχικά, επί μακρούς αιώνες κατά την αρχαιότητα, η περιοχή η οποία ταυτίζεται (κατά περίπου 90%), με τη σημερινή ελληνική επαρχία της Μακεδονίας.

Η τυχόν λοιπόν απόδοση του ονόματος αυτού σε ένα ανεξάρτητο κράτος, χωρίς ειδικότερο προσδιορισμό που να αντανακλά σαφώς τις γεωγραφικές και ιστορικές αυτές πραγματικότητες, συνεπάγεται τον κίνδυνο να διεκδικήσει το συγκεκριμένο κράτος και μάλιστα κατ’ αποκλειστικότητα τη χρήση του όρου "Μακεδονία" ή των παραγώγων του στην ιστορία, τον πολιτισμό, τις εκδηλώσεις της καθημερινής πολιτικής και κοινωνικής ζωής.

Πριν λοιπόν συνομολογηθεί η συμφωνία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ τον προσεχή Ιούλιο, η ονομασία της ΠΓΔΜ αναδεικνύεται σε μείζον ζήτημα πολιτικής αντιπαραθέσεως.

Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σοβαρές εξελίξεις στο ζήτημα, με βάση τα προαναφερθέντα δεδομένα.

Σήμερα η χώρα μας, έχει την ευκαιρία να κλείσει ένα τραυματικό κεφάλαιο, διότι υπάρχουν ιστορικά δεδομένα.

Με ξεκάθαρη λοιπόν και νηφάλια στάση ας τοποθετηθούμε όλοι μας (στην λαθροχειρία των Σκοπίων) και ας ΜΗΝ αφήσουμε το θέμα αυτό, στις επόμενες γενιές.