Την έκδοση των οκτώ ...
στρατιωτικών που έχουν καταφύγει στην Ελλάδα περιμένει η Τουρκία «το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγκ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.
Ο Τούρκος αντιπρόεδρος προχώρησε στη εν λόγω δήλωση μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
Παράλληλα, η δήλωση του Μποζντάγκ φανερώνει ότι η Άγκυρα δεν προτίθεται να υποχωρήσει από το αίτημά της για έκδοση των οκτώ αξιωματικών, παρόλο που ο Αρειος Πάγος έχει ταχθεί κατά της έκδοσης τους στη γείτονα για λόγους μη διασφάλισης δίκαιης δίκης και τήρησης των στοιχειωδών διαδικασιών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού συμβουλίου και σχολιάζοντας την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, μίλησε για «πολύ σημαντική απόφαση» την οποία η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση και συνέχισε: «...με αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να επαναλάβω για μία ακόμη φορά ότι αναμένουμε την έκδοση των 8 πραξικοπηματιών το ταχύτερο στην Τουρκία.
Ελπίζουμε ότι το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, θα ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες θα επιστραφούν (εκδοθούν) στην Τουρκία. Η έκδοσή τους θα βοηθήσει στην βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας-Τουρκίας».
Απαντώντας σε ερώτηση για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, και τις επικρίσεις που δέχθηκε η τουρκική κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση γιατί «επέτρεψε» να γίνει αυτό, δήλωσε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα.
Και στις δύο χώρες, συνέχισε, «...υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί.
Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτό το σκοπό.
Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής.
Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επ ουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον.
Στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί που το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης, εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης.
Τους λέω ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης», κατέληξε ο Τούρκος αντιπρόεδρος.
Κρατείται ο Τούρκος Αξιωματικός
Την ίδια ώρα, με απόφαση του αρμοδίου Τμήματος Αλλοδαπών, ο Τούρκος αξιωματικός για τον οποίο ο δικαστής έδωσε προσωρινή αναστολή στη διαδικασία παροχής ασύλου κρατείται προσωρινά στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας, ενώ με την προσωρινή διαταγή απαγορεύθηκε κάθε μέτρο με σκοπό την χωρίς τη θέληση του απομάκρυνση από τη χώρα μας.
Η ουσία της υπόθεσης για την παροχή η μη ασύλου στον Τούρκο αξιωματικό θα απασχολήσει τη Διοικητική Δικαιοσύνη στις 15 Φεβρουαρίου που έχει οριστεί και η εκδίκαση της σχετικής αίτησης που έχει υποβάλλει το ελληνικό δημόσιο ενώ η διαδικασία για την παροχή η μη ασύλου είναι σε εκκρεμότητα και για τους άλλους επτά Τούρκους στρατιωτικούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Υπενθυμίζεται, δε, ότι κατά την ακρόαση της Παρασκευής, οι δικηγόροι του ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν πως πρέπει να ανασταλεί η χορήγηση άσυλου στον Τούρκο αξιωματικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος αφού «κινδυνεύουν να διαταραχθούν οι σχέσεις με την Τουρκία».