Μέσα σε ένα σύνθετο ...
περιβάλλον σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ, το οποίο συνδιαμορφώνει μια σειρά από παράγοντες, πολιτικούς και όχι μόνον, οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ, συναντώνται σήμερα στο Νταβός, σε έναν αναβαθμισμένο γύρο συνομιλιών με διατυπωμένη εκατέρωθεν τη βούληση να προωθήσουν τη διαδικασία.
Από την πλευρά τού Μεγάρου Μαξίμου περιγράφουν τη σημερινή συνάντηση ως «την ώρα της αλήθειας», το κομβικό σημείο δηλαδή κατά το οποίο θα διαπιστωθεί στην πράξη εάν οι εξαγγελίες του κ. Ζάεφ για διάθεση εποικοδομητικής συμβολής στη διαπραγμάτευση και βούληση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς είναι πραγματικές ή όχι.
Πάντως, η αναβάθμιση και η εντατικοποίηση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης διαμορφώνουν για την κυβέρνηση ένα απαιτητικό πολιτικά περιβάλλον, το οποίο ήρθε να φορτίσει επιπλέον το συλλαλητήριο της περασμένης Κυριακής στη Θεσσαλονίκη.
Η κυβέρνηση δέχεται πυρά από την αντιπολίτευση για τη στρατηγική που ακολούθησε στη διαπραγμάτευση και καταγγελίες ότι επέλεξε την οδό της μυστικής διπλωματίας, αφήνοντας τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις στο σκοτάδι.
Η προαναγγελία κύκλου ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του κ. Τσίπρα από το Νταβός δεν δείχνει να έχει κατευνάσει τα πνεύματα, καθώς από την αντιπολίτευση επιμένουν ότι θα έπρεπε να έχουν προηγηθεί η ενημέρωση και η προσπάθεια διαμόρφωσης εθνικής γραμμής στη διαπραγμάτευση.
Το τοπίο δεν είναι ιδιαίτερα ευοίωνο ούτε στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Ο κ. Πάνος Καμμένος φαίνεται να πειθαρχεί τις τελευταίες ημέρες σε αποχή από δημόσιες παρεμβάσεις για το θέμα. Ωστόσο, στελέχη των ΑΝΕΛ επιμένουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με χρήση του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία που θα συμφωνηθεί.
Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης έδωσε, χθες, μια διαφορετική εκδοχή για τη διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, λέγοντας (Ρ/Σ REAL) ότι «ο κ. Καμμένος εκφράζει τη θέση του κόμματός του, όχι την κυβερνητική θέση». Στη συνέχεια, μάλιστα, κάλεσε τους ΑΝΕΛ «να είναι πιο προσεκτικοί στις κινήσεις τους, διότι καμιά φορά δημιουργείται μια τέτοια δυναμική, η οποία υπονομεύει μια πραγματικά εθνική προσπάθεια που γίνεται τώρα».
Ο συνομιλητής του κ. Τσίπρα, Ζόραν Ζάεφ, διαθέτει ασφαλώς την πολιτική υπεροχή στα Σκόπια αυτή τη στιγμή, ωστόσο η κατάσταση αυτή δείχνει εύθραυστη, καθώς η υπεροχή αυτή είναι οριακή όσον αφορά την απεικόνιση της Βουλής.
Το μεγάλο ερώτημα για τη γείτονα είναι οι διαθέσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά το σλαβομακεδονικό στοιχείο, καθώς το αλβανικό κομμάτι πιέζει για λύση «εδώ και τώρα».
Ο τέως πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, που θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο πίεσης προς τον κ. Ζάεφ, τελεί ουσιαστικά υπό δικαστική ομηρία για τα πεπραγμένα του κατά την περίοδο που βρισκόταν στην εξουσία.
Το κόμμα του, το VMRO, ατύπως εκπροσωπείται στην πολιτική διαμάχη για τη διαπραγμάτευση και όχι μόνο, από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ήδη μετράει ουκ ολίγες αψιμαχίες με τον κ. Ζάεφ.
Στη Θεσσαλονίκη ο Πάιατ
Πάντως, παρά το δεδομένο σύνθετο περιβάλλον, εξακολουθεί να επικρατεί η άποψη ότι στην παρούσα συγκυρία υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση της εκκρεμότητας. Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε ο Αμερικανός πρέσβης στη χώρα μας, Τζέφρεϊ Πάιατ, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη και υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι είναι ιδανική περίοδος για διάλογο μετά την αλλαγή κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, προκειμένου να διευθετηθεί το ζήτημα της ονομασίας τη ΠΓΔΜ.
Ντιμιτρόφ με Γιούνκερ
Χθες, εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων βρισκόταν στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με αξιωματούχους της Κομισιόν για τη στρατηγική της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο κ. Ντιμιτρόφ είχε σύντομη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ως ένδειξη της δέσμευσης της Επιτροπής για την περιοχή, όπως σημειώθηκε αρμοδίως.