Ο κ. Τσίπρας ρίχνει τους τόνους με Εκκλησία


Προσπάθεια να αποτρέψει ...

ένα νέο πιθανό μέτωπο με την Εκκλησία, με επίκεντρο το Σκοπιανό, έκανε χθες ο πρωθυπουργός, ύστερα από την οξεία τοποθέτηση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ), η οποία την Τετάρτη ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο «Μακεδονία» ή παραγώγου του στην ονομασία του γειτονικού κράτους και την ακόμη οξύτερη αντίδραση κύκλων του ΥΠΕΞ. Τη θέση της Εκκλησίας διατύπωσε ο Αρχιεπίσκοπος σε επιστολή του προς τον κ. Τσίπρα. 
Χθες, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε στον κ. Ιερώνυμο δηλώνοντας ότι επιθυμεί «ανοιχτές πόρτες διαλόγου» και αναγνωρίζοντας στην Εκκλησία ότι βρίσκεται «πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση».
Ο κ. Τσίπρας ξεκινά την επιστολή προς τον κ. Ιερώνυμο με ευχές, «σε Σας και στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, για ειρηνικό, δημιουργικό, έμπλεο αγάπης και αγαθών έργων, 2018», καθιστώντας όμως σαφές ότι την ευθύνη διαχείρισης του θέματος της ονομασίας έχει η κυβέρνηση. 
Για το Σκοπιανό τον βεβαιώνει ότι «η κυβέρνησή μου είναι αποφασισμένη να το αντιμετωπίσει με αίσθημα εθνικής ευθύνης, αμετακίνητης προάσπισης των εθνικών συμφερόντων και επιδίωξης σχέσεων ειρήνης, συνεργασίας και φιλίας με τους λαούς της περιοχής. 
Πολιτική που συνάδει απολύτως με τα διδάγματα της ορθόδοξης πίστης, που στον πυρήνα έχουν την ειρήνη μεταξύ ανθρώπων και λαών».
Ο κ. Τσίπρας βεβαιώνει επίσης ότι «θα αντιμετωπίσουμε τις σκέψεις που διατυπώνετε στην επιστολή σας με τη δέουσα προσοχή. Θα λάβουμε σοβαρά υπόψη όσα για την εκκλησιαστική πτυχή του θέματος αναφέρετε». Πρόκειται για το θέμα της ονομασίας της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας της «Μακεδονίας».
«Και, το κυριότερο, θα διαχειριστούμε την ευθύνη που το Σύνταγμα και η επιλογή του ελληνικού λαού μας έχει αναθέσει, με πνεύμα διαλόγου, και εθνικής ενότητας» τονίζει ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «στα εθνικά θέματα απαιτείται η πιο πλατιά εθνική ομοψυχία». 
Σημειώνει, όμως, με μια έμμεση, αλλά σαφή αναφορά σε κινήσεις της Ιεραρχίας στο παρελθόν, πως «η εθνική ομοψυχία θεμελιώνεται στη σύνεση, στον διάλογο, στον σεβασμό των διαφορετικών απόψεων, αλλά και των διακριτών ρόλων. 
Και υπονομεύεται από κραυγές, εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας, ακρότητες που εν ονόματι του έθνους οδήγησαν στο παρελθόν σε εθνικές ήττες». Στην κατάληξη της επιστολής του προς τον κ. Ιερώνυμο, ο πρωθυπουργός δηλώνει: «Μ’ αυτές τις σκέψεις, και με την επιθυμία να είναι πάντα ανοιχτές οι πόρτες του διαλόγου μεταξύ της συνταγματικά υπεύθυνης για τη διαχείριση των εθνικών θεμάτων Πολιτείας, και της πάντοτε σε χριστιανική και εθνική εγρήγορση Εκκλησίας, παρακαλώ και εύχομαι να συμβάλετε, στο μέτρο των δυνάμεών σας, ώστε η Ελλάδα, με πνεύμα ενότητας και ορθού λόγου, χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, να αντιμετωπίσει με επιτυχία το θέμα των σχέσεων με την ΠΓΔΜ, όπως και τα άλλα εθνικά θέματα που την απασχολούν».
Η επιστολή του κ. Τσίπρα βρίσκεται σε τελείως αντίθετο τόνο από την αντίδραση κύκλων του ΥΠΕΞ λίγες ώρες μετά την απόφαση της ΔΙΣ, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, ρωτούσαν «άραγε η ηγεσία της Εκκλησίας αποφάσισε να συμπορευθεί με το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χ.Α.;» και «μήπως να μας πει η Εκκλησία ποιο όνομα θέλει, για να το διαπραγματευθεί η κυβέρνηση με τα Σκόπια;».
Από την πλευρά της, χθες, η Εκκλησία τήρησε πολύ χαμηλούς τόνους, μετά και τη σαφή θέση του κ. Ιερώνυμου κατά της συμμετοχής-στήριξης της Εκκλησίας σε τυχόν συλλαλητήρια. 
Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος σε δηλώσεις του (Ράδιο Θεσσαλονίκη) διευκρίνισε ότι 32 μητροπολίτες της Βορείου Ελλάδος προσανατολίζονται στη διενέργεια τελετουργίας στον Αγ. Δημήτριο και όχι διαδήλωσης. Μάλιστα, διέψευσε οποιαδήποτε σχέση της Εκκλησίας με το συλλαλητήριο που προγραμματίζεται στις 21/1 στη Θεσσαλονίκη.
Έντυπη