Βαρύ κλίμα μεταξύ ...
Αθήνας και Αγκυρας, λίγες ώρες πριν την προγραμματισμένη άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πυροδότησε η συνέντευξη του Τούρκου Προέδρου στον Αλέξη Παπαχελά.
Οι αναφορές του κ. Ερντογάν στην ανάγκη αναθεώρησης της Συνθήκής της Λωζάνης προκάλεσαν την έντονη ενόχληση της Αθήνας, ενεργοποιώντας παράλληλα και κύκλο επαφών σε διπλωματικό επίπεδο, μεταξύ των δύο πλευρών.
Τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε, άλλωστε, ξεκάθαρα με δήλωσή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι «η σημερινή συνέντευξη του κ. Ερντογάν εγείρει έντονο προβληματισμό και ερωτήματα», προσθέτοντας οτι «η ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός επιθυμούν η επίσκεψη του να αποτελέσει αφορμή να χτιστούν γέφυρες όχι να υψωθούν τείχη».
«Ο σεβασμός της συνθήκης της Λωζάνης αποτελεί τον αποκλειστικό και αδιαπραγμάτευτο θεμέλιο λίθο πάνω στον οποίο μπορεί να οικοδομηθεί η ειλικρινής συνεργασία των δυο χωρών. Οι αναφορές περί αναθεώρησης της δε συμβάλλουν στο κλίμα που προσπαθούμε να οικοδομήσουμε στις σχέσεις μας και στην περιοχή», καταλήγει στην δήλωσή του ο κ. Τζανακόπουλος.
Υπενθυμίζεται ότι, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για ανάγκη επικαιροποίησης της Συνθήκης, η οποία «δεν θα αφορά μόνο την Τουρκία, αλλά και την Ελλάδα», ενώ εμφανίστηκε για ακόμη μια φορά σαφώς αιχμηρός σχετικά με την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατέφυγαν στη χώρα μας την επομένη του αποτυχημένου πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.
Αντιδράσεις και από την αντιπολίτευση
Οι απόψεις που ανέπτυξε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις «αποτελούν δυστυχώς ένα έντονα αρνητικό προμήνυμα για το πλαίσιο εντός του οποίου προτίθεται να κινηθεί στις εδώ συνομιλίες του και για την έκβαση των συνομιλιών αυτών», ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.
«Φανερώνουν αναλλοίωτη και αμετακίνητη επιμονή, στις πλέον σκληρές τοποθετήσεις της Τουρκικής πολιτικής, σε όλο το φάσμα των Ελληνοτουρκικών θέσεων και επιβεβαιώνουν την απόφασή του να χρησιμοποιήσει την επίσκεψη για την επισημοποίηση στο ανώτατο επίπεδο των απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας περί αναθεώρησης της συνθήκης της Λωζάνης, περί επαναχάραξης συνόρων και περί αλλαγών στο καθεστώς των νησιών του Αιγαίου», πρόσθεσε σε δήλωσή της η κ. Γεννηματά.
Επιπλέον, όπως συμπλήρωσε η ίδια, «ο Τούρκος Πρόεδρος επαναλαμβάνει απερίφραστα και τον ισχυρισμό περί του Τουρκικού χαρακτήρα της μειονότητας της Θράκης την οποία αποφεύγει επιμελώς να αποκαλέσει θρησκευτική».
Η κ. Γεννηματά καταλόγισε στην κυβέρνηση «προκλητική έλλειψη διπλωματικής προετοιμασίας» για την επίσκεψη του κ. Ερτογάν. «Κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο χωρίς προηγουμένως να έχει εξασφαλίσει τα ελάχιστα και αυτονόητα- το σεβασμό των συνόρων και ακεραιότητας της χώρας μας», πρόσθεσε.
«Είναι φανερό ότι ο σκοπός του κ Ερντογάν είναι να μετακινήσει τη βάση των σχέσεων των δυο χωρών από το επίπεδο της διεθνούς νομιμότητας στο επίπεδο της διμερούς και άνευ δεσμεύσεων συνεννόησης όπου θα επικρατεί η αρχή της ισχύος και της εκβιαστικής επιβολής. Καλούμε την κυβέρνηση και κάθε άλλο παράγοντα να αρνηθεί να μπει σε οποιαδήποτε σχετική συζήτηση», κατέληξε η κ. Γεννηματά.
Από την πλευρά του, ο πρ. Υπουργός Επικρατείας, βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης σημείωσε πως λίγο πριν έρθει στην Ελλάδα, «ο Ερντογάν προκαλεί ευθέως!».
Λοβέρδος: «Αναθεωρητικές βλέψεις Ερντογάν»
Σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι αναθεωρητικές βλέψεις για την Λωζάνη και οι τουρκικές διεκδικήσεις υπογραμμίστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν αμβλύνθηκαν. «Ελπίζουμε πως η ελληνική Κυβέρνηση ξέρει τί κάνει και θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας μας. Η συνέντευξη Ερντογάν όμως δεν είναι καλός οιωνός. Κι ακόμη ο Τούρκος Πρόεδρος δεν παρέλειψε να θυμίσει τις εξευτελιστικές υποσχέσεις του έλληνα Πρωθυπουργού για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών».