Με σύνθημα «όχι εγκλωβισμένοι ...
άνθρωποι, όχι απελπισμένοι νησιώτες» πραγματοποιείται σήμερα η κινητοποίηση εκπροσώπων Λέσβου, Χίου και Σάμου στην Αθήνα.
Την ίδια στιγμή, καθώς ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η Επιτροπή δεν θεωρεί σκόπιμο στην παρούσα φάση να παρουσιάσει νέα πρόταση μετεγκατάστασης», γίνεται ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα καλείται να διαχειριστεί με βάση τα ισχύοντα όλους όσοι έφτασαν στη χώρα μετά την κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας τον Μάρτιο του 2016.
Για τις χώρες πάντως που οικειοθελώς θέλουν να υποδεχθούν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει πρόθεση να στηριχθούν από την Επιτροπή.
Ταυτόχρονα, ο κ. Αβραμόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών, τόνισε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν σκοπεύει να μεταβάλει την πολιτική της σχετικά με τις μεταφορές επιστροφής στην Ιταλία και την Ελλάδα βάσει του καθεστώτος του Δουβλίνου», προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε άλλη λύση θα προκύψει μέσα από την αναμόρφωση του κανονισμού του Δουβλίνου. «Η μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου αποτελεί τη μοναδική λύση διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επείγει η επίτευξη προόδου στην κατεύθυνση πολιτικής συμφωνίας στο θέμα αυτό».
Στα πέντε νησιά που υπάρχουν hotspots, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, παραμένουν πάνω από 15.000 εγκλωβισμένοι πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ τον τελευταίο χρόνο πάνω από 15.000 έχουν επίσης μεταφερθεί στην ενδοχώρα. Μόνο τον τελευταίο μήνα από τα νησιά έχουν μεταφερθεί 3.515 άτομα, εκ των οποίων 1.361 από τη Μόρια της Λέσβου.
Η άρση του γεωγραφικού περιορισμού γι’ αυτούς τους ανθρώπους πραγματοποιήθηκε, κυρίως διότι κρίθηκαν «ευάλωτοι» και άρα δεν μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα επιστροφών προς την Τουρκία – όταν και εφόσον πραγματοποιηθούν. Κατανεμήθηκαν στα κέντρα φιλοξενίας στην ενδοχώρα όπου διαβιούν, όχι χωρίς προβλήματα αλλά σε καλύτερες συνθήκες, αναμένοντας να κριθεί το αίτημα ασύλου που έχουν καταθέσει.
Την έκρυθμη κατάσταση που υπάρχει στα νησιά και τη διαιώνιση του προβλήματος επιχειρούν να καταδείξουν οι εκπρόσωποι των νησιωτών που σήμερα θα μεταβούν στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προκειμένου να παραδώσουν τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων των νησιών. Την κινητοποίηση στηρίζει και η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενώ αναμένεται και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ να παρευρεθεί σήμερα έξω από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ωστόσο, άγνωστο παραμένει αν οι δήμαρχοι Λέσβου Σπυρίδωνας Γαληνός, Χίου Μανώλης Βουρνούς και Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος θα συναντηθούν με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι ο υπουργός είναι ανοικτός σε μια συνάντηση εφόσον επικρατήσει κλίμα συνεννόησης.
Οπως τόνισε στην «Κ» ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, οι νησιώτες ζητούν εκτός από την αποσυμφόρηση και «την εξεύρεση ενός οδικού χάρτη διεξόδου από τη συγκεκριμένη κρίση», που διαρκεί εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια.
Επιστολή δημάρχου
Στο μεταξύ, χθες, ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για «την επιχορήγηση του δήμου με 222.303 ευρώ για την αντιμετώπιση των ζημιών που υπέστησαν οι περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων στα δημοτικά διαμερίσματα Ειδομένης, Ευζώνων και Πολυκάστρου, οι οποίες οφείλονται σε πράξεις προσφύγων και μεταναστών, λόγω της πολύμηνης παραμονής τους στην περιοχή».