Σφοδρές συγκρούσεις ...
ξέσπασαν σήμερα στην Ιερουσαλήμ και την κατεχόμενη Δυτική Όχθη ανάμεσα στις ισραηλινές δυνάμεις και Παλαιστινίους που εκδήλωσαν την «οργή» τους για την αναγνώριση εκ μέρους των ΗΠΑ της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.
Από πυρά του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας έχουν σκοτωθεί ήδη δύο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Οι δύο Παλαιστίνιοι είναι οι πρώτοι που σκοτώνονται στη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά της απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης.
Ο Μαχμούντ αλ-Μάσρι, 30 ετών, σκοτώθηκε ανατολικά του Χαν Γιούνες, κοντά στον φράχτη ασφαλείας που κλείνει ερμητικά τα σύνορα του Ισραήλ με τη λωρίδα της Γάζας.
Ένας δεύτερος, που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί, σκοτώθηκε υπό παρόμοιες περιστάσεις στο ανατολικό τμήμα της περιοχής.
Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων και εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών στην άλλη πλευρά των συνόρων. «Στη διάρκεια των ταραχών στρατιώτες πυροβόλησαν επιλεκτικά εναντίον δύο από τους κύριους υποκινητές και τα πλήγματα επιβεβαιώθηκαν», αναφέρεται στην ανακοίνωση του στρατού.
Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές οι τραυματίες από τις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη, κοντά στη Ναμπλούς, ανέρχονται ήδη σε περίπου 40.
Στους δρόμους της Παλαιάς Πόλης, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, παλαιστίνιοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με ισραηλινούς αστυνομικούς.
Σύμφωνα με φωτογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, οι αστυνομικοί ξυλοκόπησαν με κλομπ τους διαδηλωτές για να τους απωθήσουν στους γύρω δρόμους.
Στη Γάζα καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι έβαλαν φωτιά σε πλακάτ με φωτογραφίες του Ντόναλντ Τραμπ ενώ σε άλλα σημεία απόθεσαν την εικόνα του στο δρόμο προκειμένου να περνάνε από πάνω τους αυτοκίνητα.
Στη Χεβρώνα, τη Βηθλεέμ, την Ιεριχώ και κοντά στη Ναμπλούς, οι ισραηλινές δυνάμεις απάντησαν με σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα στις πέτρες που πετούσαν εναντίον τους νεαροί Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Στη Χεβρώνα, εκατοντάδες διαδηλωτές διασκορπισμένοι σε πολλά σημεία της πόλης πέταξαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών.
Ογκώδεις διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Αϊγυπτο , την Ιορδανία και την Τουρκία.
Εκρηξη οργής στο Ιράν
Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν επίσης στους δρόμους της Τεχεράνης μετά την προσευχή της Παρασκευής
Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν επίσης στους δρόμους της Τεχεράνης μετά την προσευχή της Παρασκευής
Οι διαδηλωτές φώναζαν τα συνθήματα «Θάνατος στην Αμερική» και «Θάνατος στο Ισραήλ» και μερικοί έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
«Η Αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ) είναι δική μας», «Θα σταθούμε όρθιοι μέχρι την εξαφάνιση του Ισραήλ», έγραφαν πανό.
«Ο Τραμπ διέγραψε μεμιάς 70 χρόνια διαπραγματεύσεων» για την ειρήνη, δήλωσε από την πλευρά του ο ιμάμης Αχμάντ Χαταμί μετά την προσευχή στο τέμενος Μοσάλα, που είναι το μεγαλύτερο της πόλης.
Ο αμερικανός πρόεδρος «απέδειξε πως η λύση στο πρόβλημα της Παλαιστίνης είναι μόνο η ιντιφάντα»
Ο Αχμάντ Χαταμί, ο οποίος διορίσθηκε στη θέση του από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, προειδοποίησε εξάλλου σήμερα πως οι ιρανικοί πύραυλοι μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ.
«Κατασκευάζουμε πυραύλους και αυξάνουμε το βεληνεκές των πυραύλων μας όσο μπορούμε, σε χιλιάδες χιλιόμετρα, ώστε να μην μπορούν να κοιμηθούν οι ένοικοι του Λευκού Οίκου», δήλωσε επιμένοντας ότι οι πύραυλοι χρησιμεύουν ως αποτροπή.
«Αν κάποια μέρα το σιωνιστικό καθεστώς θελήσει να κάνει ένα λάθος, θα ισοπεδώσουμε το Τελ-Αβίβ και τη Χάιφα (βόρειο Ισραήλ)», απείλησε επίσης.
Στην Ιορδανία, τη μοναδική αραβική χώρα, εκτός από την Αίγυπτο, που έχει υπογράψει ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ, το 1994, περίπου 20.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στο Αμάν και σε άλλες πόλεις φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης».
Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με ζωγραφισμένες τις σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ, κάτω από τις οποίες είχαν γράψει τη φράση «Να πάτε στο διάβολο». Ζήτησαν επίσης να κλείσει η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αμάν και έκαψαν αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
Στο Κάιρο, αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι, περιστοιχισμένοι από άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας, διαδήλωσαν στο τέμενος Αλ Αζχάρ. «Θα θυσιάσουμε την ψυχή και το αίμα μας για σένα, Αλ Άκσα», φώναζαν, αναφερόμενοι στο τέμενος που βρίσκεται στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ. Και σε αυτή τη διαδήλωση, κάηκαν ισραηλινές και αμερικανικές σημαίες.
«Η Ιερουσαλήμ είναι ισλαμική και αραβική», δήλωσε ο Αμπάς Σούμαν, ο αναπληρωτής του μεγάλου ιμάμη του Αλ Άζχαρ, στο κήρυγμά του. Μολονότι καταδίκασε την ανακοίνωση των ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι «τώρα δεν είναι ώρα για διαμαρτυρίες αλλά για αποφάσεις».
Στον Λίβανο, χιλιάδες μέλη ισλαμικών και αριστερών κομμάτων, αλλά και πολλοί Παλαιστίνιοι οργάνωσαν μια πορεία στη Βηρυτό. Ορισμένοι κρατούσαν φωτογραφίες του Τραμπ και αμερικανικές σημαίες, τις οποίες είχαν διαγράψει με ένα μεγάλο, κόκκινο Χ. Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε τρεις από τους 12 παλαιστινιακούς καταυλισμούς του Λιβάνου.
Τίλερσον: Σε 2 χρόνια η μεταφορά
Σε μια απόπειρα κατευνασμού, αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον που είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε ότι «πιθανότατα» οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μεταφέρουν την πρεσβεία τους από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ πριν περάσουν τουλάχιστον δύο χρόνια.
«Δεν είναι κάτι που θα συμβεί φέτος ούτε πιθανότατα τον επόμενο χρόνο», δήλωσε έπειτα από συνάντηση με
«Όμως ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πολύ αποφασιστικό τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι πως η πρεσβεία μπορεί να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.
«Όμως ο Πρόεδρος Τραμπ θέλει να προχωρήσουμε με πολύ συγκεκριμένο και πολύ αποφασιστικό τρόπο ώστε να είμαστε σίγουροι πως η πρεσβεία μπορεί να μεταφερθεί το ταχύτερο δυνατό», πρόσθεσε.
Γι΄αυτό θα πρέπει «να βρούμε την τοποθεσία, να ετοιμάσουμε σχέδια κατασκευής, να εξασφαλίσουμε τις απαραίτητες άδειες [από το αμερικανικό Κογκρέσο], αν και δεν προβλέπω να υπάρξουν δυσκολίες για αυτές τις άδειες, και στη συνέχεια να κατασκευάσουμε την πρεσβεία», είπε.
Ο Ρεξ Τίλερσον υπογράμμισε επίσης πως ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν «πολύ σαφής για το γεγονός ότι το τελικό καθεστώς της Ιερουσαλήμ, και των συνόρων, πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων και να αποφασιστεί από τα μέρη» της σύγκρουσης.