Μέση Ανατολή: «Κήρυξη πολέμου» η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, λένε οι Παλαιστίνιοι


Στα πρόθυρα ανάφλεξης ...

βρίσκεται η Μέση Ανατολή λόγω της πρόθεσης Τραμπ να αναγνωρίσει σήμερα την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, ανατρέποντας ουσιαστικά κατ' αυτόν τον τρόπο την προσεκτική αμερικανική πολιτική ως προς αυτό το ακανθώδες ζήτημα επί δεκαετίες.
Η απόφαση του αμερικανού προέδρου, που αναμένεται να γνωστοποιηθεί με ένα εξ ορισμού ιστορικό διάγγελμά του στις 13:00 (20:00 ώρα Ελλάδας) από τον Λευκό Οίκο, ενδέχεται να σημάνει τον τερματισμό της προσπάθειας του γαμπρού και συμβούλου του Τζάρεντ Κούσνερ για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, που του είχε αναθέσει ο Τραμπ.
Ο ένοικος του Λευκού Οίκου θα δώσει ταυτόχρονα εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αρχίσει προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Δεν θα ορίσει πάντως το χρονοδιάγραμμα, καθώς η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει «χρόνια», αφού θα χρειαστεί να βρεθεί η κατάλληλη τοποθεσία, χρηματοδότηση για το έργο και να ανεγερθούν οι εγκαταστάσεις, κατά τον αξιωματούχο.
Την ίδια ώρα οι αντιδράσεις κορυφώνονται. Το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι ανησυχεί για τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος. Αλλά, ξέρετε, αντιμετωπίζουμε με ανησυχία τις πληροφορίες που έχουμε ακούσει, διότι πιστεύουμε ότι προφανώς η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να είναι τμήμα μίας οριστικής διευθέτησης ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Μπόρις Τζόνσον από τις Βρυξέλλες όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Ο εκπρόσωπος των Παλαιστινίων στη Βρετανία δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά θα κηρύξει πόλεμο, αν αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
«Αν πει αυτό που σκοπεύει, ότι η Ιερουσαλήμ είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυτό θα αποτελέσει το φιλί του θανάτου στη λύση των δύο κρατών», προειδοποίησε ο Μάνουελ Χασανιάν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό BBC. «Κηρύσσει πόλεμο στη Μέση Ανατολή, κηρύσσει πόλεμο εναντίον 1,5 δισ. μουσουλμάνων και εκατοντάδων χιλιάδων χριστιανών που δεν θα δεχθούν οι ιεροί τόποι να είναι υπό την πλήρη ηγεμονία του Ισραήλ», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, δήλωσε ότι «η Παλαιστίνη θα ελευθερωθεί και οι Παλαιστίνιοι θα εξασφαλίσουν τη νίκη».
Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν χθες οτι ο Τραμπ θα αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σήμερα και ότι θα θέσει σε κίνηση τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η αντίδραση της Τουρκίας
Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν στην Ιερουσαλήμ την πρεσβεία τους στο Ισραήλ και ότι προειδοποίησε σχετικά τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον. Πριν από μια διμερή συνάντηση με τον Τίλερσον στην έδρα του ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Θα ήταν σοβαρό λάθος (να μεταφερθεί η πρεσβεία των ΗΠΑ). Κάτι τέτοιο δεν θα έφερνε σταθερότητα ... αλλά μάλλον χάος και αστάθεια». «Ολόκληρος ο κόσμος είναι εναντίον», τόνισε προσθέτοντας πως έχει ήδη πει στον Τίλερσον πώς αισθάνεται και θα το επαναλάβει στη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, δήλωσε ότι το να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ θα πυροδοτήσει μία «φωτιά, δίχως τέλος στον ορίζοντα».
«Η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ θα βάλει «φωτιά στην περιοχή, χωρίς να διαφαίνεται τέλος στον ορίζοντα». «Η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα αποτελεί έλλειψη σεβασμού στην Ιστορία της περιοχής και είναι μεγάλη αδικία. Είναι σκληρό, κοντόφθαλμο, μία τρέλα που θα βυθίσει την περιοχή και τον κόσμο σε μία ένταση χωρίς τέλος», έγραψε χαρακτηριστικά στο twitter ο Μπεκίρ Μποζντάγκ και πρόσθεσε:
«Κάνω έκκληση σε όλους να λειτουργήσουν λογικά, σεβόμενοι τις συμφωνίες που υπέγραψαν και να συμπεριφερθούν με σύνεση και να αποφύγουν να ρισκάρουν την παγκόσμια Ειρήνη στον βωμό εσωτερικών πολιτικών ή άλλων αιτιών.