Κραδασμούς που υπερβαίνουν τα ...
στενά όρια της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής και αφορούν στην αποκάλυψη πολιτικών διασυνδέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας ή σε πρακτικές που αντιστρατεύονται τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών ηγετών από όλο τον κόσμο προκαλούν ήδη τα πρώτα στοιχεία από τα 13,4 εκατομμύρια εμπιστευτικά έγγραφα των Paradise Papers.
Αν και δεν πρόκειται, τουλάχιστον έως τώρα, για περιπτώσεις «ξεπλύματος μαύρου χρήματος», τα στοιχεία που άρχισαν να δημοσιοποιούνται από χθες αποκαλύπτουν ποιοί είναι οι ισχυροί και εξαιρετικά πλούσιοι που επενδύουν κρυφά τεράστιες ποσότητες μετρητών σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για 127 πολιτικούς από 47 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 14 πρώην ή νυν ηγετών κρατών και, συνολικά, για την τακτική αποφυγής φόρων από το πολιτικά και οικονομικά ισχυρό 1% του κόσμου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), τα έγγραφα αποκαλύπτουν τις μέχρι τώρα άγνωστες συνδέσεις του Αμερικάνου υπουργού Εμπορίου, Willbor Ross με τους Ρώσους ολιγάρχες.
Συνολικά, φιγουράρουν περισσότεροι από δώδεκα σύμβουλοι, μέλη του υπουργικού συμβουλίου και δωρητές του Ντόναλντ Τραμπ, ο υπεύθυνος για την χρηματοδότηση της εκστρατείας του Καναδού πρωθυπουργού Τριντό. Μεγάλες συναλλαγές έχουν γίνει ακόμη και από εταιρεία της οποίας συνιδιοκτήτης είναι ο γαμπρός του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Στα έγγραφα εντοπίζονται επίσης η Βασίλισσα Ελισάβετ της Μεγάλης Βρετανίας, η Βασίλισσα της Ιορδανίας, οι γιοί του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, ο τραγουδιστής των U2 Bono αλλά και πολυεθνικές όπως η Apple, η Nike και άλλες.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα αρχεία που επικαλείται το BBC, περίπου 10 εκατ. λίρες από την προσωπική περιουσία της Βασίλισσας της Αγγλίας έχουν επενδυθεί έχουν επενδυθεί σε αποθεματικά fund στα νησιά Κέιμαν.
Στοιχεία αποδεικνύνουν πως εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε προκλητικά χαμηλά ποσοστά, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian, Τwitter και Facebook φέρεται να έχουν πάρει εκατομμύρια δολάρια από επενδυτικά κεφάλαια που συνδέονται με ρωσικούς κρατικούς οικονομικούς θεσμούς.
Με ενδιαφέρον αναμένονται και οι αποκαλύψεις για τα ελληνικά ονόματα στη λίστα. Μέχρι τώρα γίνεται λόγος για περισσότερους από 100 Έλληνες που έχουν κάνει χρήση φορολογικών παραδείσων.
Η νομική εταιρεία Appleby
Τα περισσότερα στοιχεία προέρχονται από μια νομική εταιρεία που ονομάζεται Appleby με έδρα το Χάμιλτον, πρωτεύουσα των Βερμούδων, η οποία ειδικεύεται στις offshore επενδύσεις. Η Appleby είναι ένας από τους ηγέτες της αγοράς για τις υπεράκτιες επιχειρήσεις. 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενοι, γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.
Κοντά 7 εκατομμύρια έγγραφα που ανακτήθηκαν από την εταιρεία αλλά και από θυγατρικές της καλύπτουν την περιόδο από το 1950 μέχρι το 2016 και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά μηνύματα, τραπεζικές δηλώσεις, συμβάσεις δανειοδότησης δισεκατομμυρίων δολαριίων και άλλα στοιχεία που αφορούν σε τουλάχιστον 25.000 offshore εταιρείες που συνδέουν άτομα από 180 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.
Τα έγγραφά της και άλλα, κυρίως από εταιρικά μητρώα στις χώρες της Καραϊβικής, αποκτήθηκαν από την γερμανική εφημερίδα η οποία δεν έχει αποκαλύψει ακόμη την πηγή. Απαντώντας στις διαρροές, η Appleby είπε ότι η εταιρεία είναι "ικανοποιημένη καθώς δεν υπάρχουν αποδείξεις παραβίασης ή αδικήματος από μέρους μας ή των πελατών μας", προσθέτοντας: "Δεν ανεχόμαστε παράνομη συμπεριφορά".
Στον κατάλογο των πελατών της συμπεριλαμβάνονται πριγκίπισσες, πρωθυπουργοί και αστέρες του Χόλυγουντ, καθώς και μερικοί από τους πλουσιότερους ολιγάρχες του κόσμου, από τη Ρωσία, τη Μέση Ανατολή, την Ασία και την Αφρική.