Τσακαλώτος – Βούτσης «αδειάζουν» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής για το χρέος


Διαδοχικά πυρά από την ...

κυβέρνηση αλλά και από τον Πρόεδρο της Βουλής προς τον επικεφαλής του  Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μετά τις χθεσινές του αναφορές για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση χρέους.
Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Βούτσης βγήκαν σήμερα στην αντεπίθεση, μετά τις χθεσινές αναφορές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή μετά τις χθεσινές του αναφορές για τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, αν δεν υπάρξει σοβαρή ελάφρυνση χρέους. 

Παράλληλα, το Γραφείο προειδοποιεί ότι η φορολογική πολιτική πρέπει να αλλάξει γιατί λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Οι αναφορές του κ. Παναγ. Λιαργκόβα, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού, εμφανώς δεν συνάδουν με το αφήγημα της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική και σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής τον κατηγόρησαν ότι έκανε χρήση παλαιότερων στοιχείων.
«Πρόκειται για λάθος», ανέφερε στην «Εφ.Συν», ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολιάζοντας τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, για το ύψος των τόκων που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.
Από την πλευρά του, ο κ. Βούτσης έκανε λόγο για «διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του 2013» αλλά και για κινδυνολογία, αποδοκιμάζοντας σαφώς το Γραφείο Προϋπολογισμού για «χρήση μη έγκυρων στοιχείων και δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων». 
Η παρέμβαση του κ. Βούτση είναι ενδεικτική της δυσφορίας που υπάρχει στην κυβέρνηση καθώς, υπενθυμίζεται, ότι το Γραφείο Προϋπολογισμού υπάγεται απευθείας στον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου.
«Η συνηγορία και η συνδρομή για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους, στην κρίσιμη μάλιστα περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει στις σχετικές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και αναμένονται θετικές εξελίξεις το προσεχές διάστημα, δεν είναι δυνατόν να γίνονται με διογκωμένα στοιχεία από πίνακες της χρήσης του έτους 2013 και με την κινδυνολογία περί χρεοκοπίας» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Βούτσης και καταλήγει: «Εκφράζω την έκπληξή μου για τη χρήση μη έγκυρων στοιχείων και τη συνακόλουθη δημιουργία επικοινωνιακών εντυπώσεων».
Υπενθυμίζεται πως, για το χρέος, η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2017) τονίζει ότι η ελάφρυνσή του είναι αναγκαία γιατί η πληρωμή των τόκων μετά το 2021 εκτινάσσεται σε δυσθεώρητα ύψη. Συνολικά, στην εξαετία 2021-2026, σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι πληρωμές μόνο των τόκων φτάνουν στο ποσό των 84,3 δισ ευρώ. «Χωρίς σοβαρή ελάφρυνση η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει!», υποστηρίζει το Γραφείο, του οποίου συντονιστής είναι ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας. Επίσης, τάσσεται υπέρ της απαλλαγής της Ελλάδας από την υποχρέωση να επιτυγχάνει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα που στραγγαλίζουν την οικονομία, προκαλώντας έναν φαύλο κύκλο ύφεσης.
YΠΟΙΚ: Σεβόμαστε το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, αποκαθιστούμε την αλήθεια
Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση και το Υπουργείο Οικονομικών τονίζοντας πως «σέβεται απόλυτα την ανεξαρτησία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, όπως και άλλων αντίστοιχων φορέων, και δε συνηθίζει να σχολιάζει τις εκθέσεις και τις απόψεις που εκφέρονται από τα μέλη του. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οφείλει να αποκαθιστά την πραγματικότητα όταν διαπιστώνονται σφάλματα».
Η ανακοίνωση διευκρινίζει:  
Οι εκτιμήσεις για τις δαπάνες τόκων που αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση Ιουλίου-Σεπτεμβρίου 2017 του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή (σελ. 12) δεν είναι ακριβείς.
Οι εκτιμήσεις αυτές ανάγονται στα τέλη του 2013  όπου, μεταξύ άλλων, τα επιτόκια ήταν πολύ υψηλότερα και δεν είχαν εφαρμοστεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία αποφασίστηκαν στο Eurogroup του Μάιου του 2016. Σημειώνεται, επίσης, ότι το 2013 το δημόσιο χρέος είχε σε ποσοστό 80% κυμαινόμενα επιτόκια. Είναι επομένως άστοχο να προβαίνει κανείς σήμερα σε προβλέψεις για την περίοδο 2023-2026 με βάση στοιχεία που ίσχυαν πριν από τέσσερα χρόνια. 
Με βάση τα νέα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, οι τόκοι για την περίοδο 2021-2026 θα είναι μειωμένοι από 24% έως και 36% σε σχέση με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, ανάλογα με τις παραδοχές που  χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό τους.
Σε κάθε περίπτωση ο υπολογισμός των τόκων, στο μέτρο που το μεγαλύτερο μέρος δανεισμού έχει ακόμη κυμαινόμενο επιτόκιο,  εξαρτάται προφανώς από τη μέθοδο πρόβλεψης των επιτοκίων. Κατά συνέπεια, σε τόσο μακρινές περιόδους, η πιθανότητα σοβαρών αποκλίσεων είναι μεγάλη. Συνεπώς ο υπολογισμός αυτός επιβάλλεται να αναθεωρείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Σε κάθε περίπτωση τα επίσημα στοιχεία για τις δαπάνες τόκων είναι αυτά που αναφέρονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και συγκεκριμένα:
Ενοποιημένοι Τόκοι Γεν. Κυβέρνησης (σε εκατ. €):
6.015 - 2017
6.445 -2018
6.469 - 2019
6.648 - 2020
6.824 -2021