Η υπερφορολόγηση, οι δανειστές και η σαρανταποδαρούσα του Ευκλείδη Τσακαλώτου


Η προσπάθεια απαξίωσης των ...

επικριτών της κυβέρνησης και ειδικότερα της Νέας Δημοκρατίας αποτελεί τον πυρήνα της επιχειρηματολογίας του ΣΥΡΙΖΑ στην εξελισσόμενη συζήτηση-αντιπαράθεση για την οικονομική πολιτική, όπως προκύπτει από τη σημερινή ομιλία του κ. Ευκλ. Τσακαλώτου στη Βουλή, καθώς και από το σύνολο των παρεμβάσεων όσων εκ των βουλευτών της πλειοψηφίας παρεμβαίνουν στις συνεδριάσεις της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής με αντικείμενο το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Στη σκιά αυτής της μεθόδου, ωστόσο, αναδεικνύονται αφενός αντιφάσεις στον λόγο τον οποίο αρθρώνει το οικονομικό επιτλείο και αφετέρου μια σαφής προσπάθεια ιδεολογικού-προπαγανδιστικού διαχωρισμού των κοινωνικά δύσκολων μέτρων που λαμβάνονται στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου, από τις παρουσιαζόμενες ως ιδεολογικές βάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, διαφορετική εκείνης που είχε παρουσιάσει μια ημέρα πριν ο κ. Γ. Χουλιαράκης, εμφάνισε σήμερα ο κ. Ευκλ. Τσακαλώτος ως προς το ζήτημα της υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μίλησε για «ιδεολογική επιλογή», ενώ ο πολιτικός του προϊστάμενος έκανε λόγο για αναγκαστική –εξαιτίας της άκαμπτης στάσης των δανειστών- επιλογή.
Ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου στην τοποθέτησή του εξ αρχής έδειξε τις «διαθέσεις» του έναντι της ΝΔ: «Εχετε ρίξει τόσο χαμηλά τον πήχυ της κριτικής σας, που μια φυματική σαρανταποδαρούσα με πρόβλημα μινίσκου στα 25 πόδια, κρατώντας βαριές σακούλες από τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να περάσει από πάνω του» είπε με εμφανώς σαρκαστική διάθεση, προκαλώντας τα γέλια επιδοκιμασίας από τους κυβερνητικούς βουλευτές.
Στη συνέχεια και αφού επικαλέστηκε αρκετές φορές τα θετικά λόγια και σχόλια των ξένων και των αγορών, ως προς τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής, για το κρίσιμο ζήτημα της υπερφορολόγησης σημείωσε αρχικώς: «Λέτε ότι δεν είναι βέλτιστη λύση για υπερφορολόγηση και μετά μοίρασμα. 
Σωστό αυτό, δεν είναι βέλτιστη λύση ούτε εγώ θέλω να την διαλέξω». Υπό το πρίσμα αυτό, μίλησε για τις ευθύνες των άλλων: «Επειδή το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων και δεύτερον δεν μετράει τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (φοροδιαφυγή, εισπραξιμότητα ΦΠΑ), έχουμε γι’ αυτό το λόγο την υπεραπόδοση. Δεν είναι από τη φορολογία. Είναι από εισφορές επειδή υπάρχουν περισσότεροι εργαζόμενοι, αλλά και από την εφαρμογή του μέτρου για την εθελούσια αποκάλυψη των εισοδημάτων».
Στο σημείο αυτό, αντέδρασαν σχολιάζοντας αρνητικά τα λεγόμενα του υπουργού Οικονομικών οι βουλευτές της ΝΔ, με τον κ. Τσακαλώτο να τους αποδοκιμάζει γι’ ακόμα μία φορά: «Μην μου χαλάτε την ομιλία επειδή σας έχω στριμώξει. Είσαστε αγενείς».
Αμέσως μετά επανέλαβε: «Η υπεραπόδοση δεν είναι από την υπερφορολογία. Ενα μεγάλο κομμάτι προέρχεται από τις μεταρρυθμίσεις». Ωστόσο, προφανώς –όπως σχολιάστηκε- επειδή αντελήφθη ότι αυτές οι αναφορές έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστήριξε την προηγουμένη ο κ. Χουλιαράκης από το ίδιο βήμα, έσπευσε να πει: «Συμφωνώ με αυτά που είπε ο κ. Χουλιαράκης», εστιάζοντας μόχο στο αποτέλεσμα, ωστόσο: «Είχαμε και έχουμε απόλυτη προτεραιότητα την ανθρωπιστική κρίση».
Υπενθυμίζεται ότι, ο αναπληρωτής υπουργός για το ίδιο ζήτημα έλεγε: «Η αλήθεια είναι – και δεν κρύβομαι – ότι η φορολογική επιβάρυνση που συνεπάγεται ο προϋπολογισμός του 2017 και του 2018 είναι μεγάλη για κρίσιμες κατηγορίες της κοινωνίας. Είναι μεγάλη για τους έντιμους και τους συνεπείς φορολογούμενους. 
Είναι μεγάλη για τη μεσαία τάξη. Είναι μεγάλη για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είναι μια συνειδητή επιλογή, που μεταβατικά πήρε η Κυβέρνηση, ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα, τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, οικογένειες με δύο ανέργους και παιδιά και οικογένειες με εισοδήματα κάτω των 4.800 ευρώ το χρόνο».
Κατά τα λοιπά ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε ότι ουδείς υποψήφιος επενδυτής δεν έχει εκφράσει δυσφορία ή παράπονο για την υψηλή φορολογία, υπεραμύνθηκε της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων που έχει προωθήσει η κυβέρνηση, και κατέληξε: «Ο προϋπολογισμός είναι άλλο ένα κομμάτι για δημιουργία συνθηκών για έξοδο από το μνημόνιο και την κρίση. 
Το αφήγημά μας είναι ότι ακόμα και με δυσκολίες, συμβιβασμούς, με μνημόνιο, μπορούν να γίνουν πράγματα με κοινωνικό πρόσημο». Και ως τέτοια ανέφερε τα πράγματα που γίνονται στην Υγεία, στην Παιδεία, και σε ζητήματα όπως η ταυτότητα φύλου.
«Η φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης της χώρας είναι καταστροφή. Ο ΣΥΡΙΖΑ την υπερφορολόγησε με ιδεολογική επιλογή. Κάνουμε προϋπολογισμούς ανακυκλώνοντας την μιζέρια», τονισε η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, «υπενθυμίζοντας» το βασικό πρόταγμα που είχε παρουσιάσει ο κ. Χουλιαράκης.
Σε ανάλογο κλίμα κινούνται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, αν και το καθένα με διαφορετικό μείγμα πολιτικής.
Aπό την πλευρά τους, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να επικαλούνται τα θετικά σχόλια για την πορεία της οικονομίας που κάνουν ακόμα και οι συντηρητικοί της Ευρώπης, με τον κ. Χρ. Μαντά στην παρέμβασή του να παραμένει εκτός των άλλων στη «γραμμή Χουλιαράκη»: «Αναγκαία επιλογή για εμάς, για την δική μας άποψη και την οικονομική πολιτική, είναι η υπερφορολόγηση των μεσαίων στρωμάτων, προκειμένου να ενισχύσουμε τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, και τα μέτρα στο κοινωνικό κράτους».