Στη φυλακή οδηγήθηκαν ...
χθες το βράδυ οκτώ μέλη της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένου του αντιπροέδρου της, Οριόλ Τζουνκέρας, καθώς η ανώτατη δικαστής Κάρμεν Λαμέλα τους έκρινε άμεσα προφυλακιστέους, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα του γενικού εισαγγελέα.
Παράλληλα, ζήτησε τη σύλληψη και έκδοση στην Ισπανία του τέως προέδρου της κυβέρνησης της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζντεμόν και άλλων τεσσάρων μελών της κυβέρνησής του, που βρίσκονται στις Βρυξέλλες. Στο πλαίσιο αυτής της απόφασης, αναμενόταν να εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Ούτε ο Πουτζντεμόν ούτε οι τέσσερις συνεργάτες του που βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα προσήλθαν χθες το πρωί στο Εθνικό Δικαστήριο, στη Μαδρίτη, προκειμένου να απολογηθούν για τις κατηγορίες της στάσης, της εξέγερσης και της διασπάθισης δημόσιου χρήματος που τους βαρύνουν και επισείουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 30 ετών.
Ο Βέλγος δικηγόρος του Πουτζντεμόν, Πολ Μπεκάρτ, δήλωσε ότι ο πελάτης του είναι πρόθυμος να καταθέσει μέσω βιντεοδιάσκεψης, αλλά δεν σκοπεύει να επιστρέψει, επί του παρόντος, στη χώρα του, καθώς δεν υπάρχουν εγγυήσεις δίκαιης δίκης.
Αντίθετα με τους πέντε των Βρυξελλών, τα υπόλοιπα εννέα μέλη της έκπτωτης καταλανικής κυβέρνησης προσήλθαν για να καταθέσουν στο Εθνικό Δικαστήριο. Το γεγονός αυτό δεν εμπόδισε τον γενικό εισαγγελέα να ζητήσει την προφυλάκιση οκτώ εξ αυτών, κρίνοντας ότι είναι ύποπτοι φυγής και διάπραξης νέων σοβαρών αδικημάτων. Ο μόνος υπουργός που εξαιρέθηκε είχε παραιτηθεί από το αξίωμά του, διαχωρίζοντας τη θέση του από τη μονομερή ανακήρυξη ανεξαρτησίας.
Παράλληλα, η πρόεδρος του διαλυθέντος καταλανικού Κοινοβουλίου, Κάρμε Φορκαντέλ, και άλλα πέντε μέλη του προεδρείου κατέθεσαν ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου αντιμετωπίζοντας ανάλογες κατηγορίες. Η υπόθεσή τους αναβλήθηκε για τις 9 Δεκεμβρίου, καθώς η υπεράσπιση ζήτησε περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστεί.
Στη Βαρκελώνη, χιλιάδες οπαδοί της ανεξαρτησίας συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο της τοπικής αρχής (Generalitat), αποδοκιμάζοντας την κυβέρνηση Ραχόι και εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στους διωκόμενους πολιτικούς.
Διπλή κρίση
Η δικαστική περιπέτεια του Πουτζντεμόν και η παραμονή του στις Βρυξέλλες έχουν φέρει διπλή κρίση προ των πυλών της βελγικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ ανησυχεί, αφενός μεν, για το ενδεχόμενο διπλωματικής έντασης με την Ισπανία, αφετέρου δε, για τον διχασμό της κυβέρνησής του μεταξύ όσων στέκονται στο πλευρό του Πουτζντεμόν κι εκείνων που τον θεωρούν παρία.