Απεργία για τον ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου


Κινητοποιήσεων συνέχεια ...

σήμερα στα νησιά που βρίσκονται τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ - hotspots). Μετά τη Λέσβο, σήμερα στη Χίο, στη Σάμο, στην Κω και σε άλλα νησιά του Αιγαίου πραγματοποιούνται απεργιακές κινητοποιήσεις με αίτημα τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ ως μέτρου στήριξης αλλά και για την πίεση που έχουν δεχθεί από το μεταναστευτικό - προσφυγικό.
Ο δήμαρχος Σάμου, ωστόσο, κ. Μιχάλης Αγγελόπουλος τονίζει ότι «η τεράστια και δυσανάλογη διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στη νησιωτική Ελλάδα, σε σχέση με όλη την υπόλοιπη νησιωτική Ευρώπη» επιβάλλει τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ για λόγους δικαίου. 
«Ως νησιωτικές περιοχές δικαιούμαστε χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ έτσι κι αλλιώς, είτε φιλοξενούμε είτε όχι πρόσφυγες και μετανάστες στον τόπο μας» τονίζει. Στο μεταξύ, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο στα νησιά, κυρίως στη Λέσβο και στη Χίο εξαιτίας του υπερπληθυσμού και των συνεχιζόμενων αφίξεων σε συνδυασμό με την επιδείνωση των καιρικών συνθηκών. Χθες, μάλιστα, στη Χίο έπεσαν τα πρώτα χιόνια στα βουνά του νησιού.
Στη Λέσβο, τα επεισόδια που ξέσπασαν την Κυριακή το βράδυ στη Μόρια, προκαλώντας σημαντικές φθορές στα γραφεία των υπηρεσιών που βρίσκονται εντός του hotspot, είχαν ως συνέπεια να καθυστερήσουν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησης.
Στη Μόρια παραμένουν 6.500 πρόσφυγες και μετανάστες σε μια εγκατάσταση που με δυσκολία μπορεί να φιλοξενήσει 2.300 άτομα. Πολλοί έχουν στήσει καλοκαιρινές σκηνές, οι οποίες πλημμύρισαν από τις βροχοπτώσεις και έτσι μεγάλος αριθμός ατόμων ζήτησε καταφύγιο εντός του καταυλισμού, όπου όμως δεν υπάρχει χώρος. 
Χθες, ο διοικητής της Μόριας ενημέρωσε το Λιμενικό ότι λόγω υπερπληθυσμού δεν μπορεί να δεχθεί τα 40 άτομα που έφτασαν στο νησί και τα οποία όμως επιβάλλεται να καταγραφούν με τις επίσημες διαδικασίες.
Και ενώ αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, χθες ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας βρισκόταν στο Στρασβούργο προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του για τη θέση του επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στους 47 πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο. 
Η απόφαση για το εάν ο Ελληνας υπουργός θα βρίσκεται ανάμεσα στους τρεις που θα προεπιλεγούν και οι οποίοι θα διεκδικήσουν την επόμενη περίοδο τη θέση αναμένεται την Πέμπτη.