Η εμβληματική Φιλοσοφική ...
Σχολή Αθηνών ανοίγει μία σελίδα στην ιστορία της ιδρύοντας τμήμα... Φιλοσοφίας.
Και δεν είναι μόνον ένα το τμήμα που θα ιδρυθεί για τους υποψηφίους των επόμενων Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς η Φιλοσοφική Σχολή θα εισέλθει και στις παιδαγωγικές επιστήμες. Σχεδιάζεται ένα ακόμη νέο τμήμα με προσανατολισμό τα παιδαγωγικά.
Η σχολή ιδρύθηκε το 1837, όπως το Καποδιστριακό, και σημαντικές ανακοινώσεις αναμένονται στην επίσημη εκδήλωση του εορτασμού των 180 χρόνων της, στις αρχές Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε στην «Κ» η κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Ελένη Καραμαλέγκου, στον πυρήνα των αλλαγών είναι τα αντικείμενα που θεραπεύονται στο υπάρχον Τμήμα Φιλοσοφίας - Παιδαγωγικής - Ψυχολογίας (ΦΠΨ).
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1984 και η φοίτηση οδηγεί σε πτυχίο με ειδίκευση σε έναν από τους τρεις τομείς. Ετσι έχει προχωρήσει η διαβούλευση μεταξύ των πανεπιστημιακών της σχολής, ώστε να ιδρυθεί Τμήμα Φιλοσοφίας, στο οποίο θα διδάξουν τα 13 μέλη διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού (ΔΕΠ) που ανήκουν στον τομέα Φιλοσοφίας του ΦΠΨ.
Η σχετική πρόταση έχει διατυπωθεί πάνω από 15 χρόνια και πλέον θεωρείται ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα που πρέπει να κάνει η σχολή που έχει μεν το όνομα αλλά δεν έχει το... τμήμα.
Παράλληλα, σημαντικό βήμα ενίσχυσης του Τμήματος Ψυχολογίας που υπάρχει ήδη στη Φιλοσοφική Σχολή θα είναι η μετακίνηση σε αυτό των πέντε διδασκόντων του τομέα Ψυχολογίας του ΦΠΨ.
Τρίτο βήμα θα είναι το νέο τμήμα που θα δημιουργηθεί με πυρήνα τον τομέα Παιδαγωγικής του ΦΠΨ. Σήμερα ο τομέας έχει 14 καθηγητές, που θα περάσουν στο νέο Τμήμα Παιδαγωγικής.
Οπως εξήγησε η κ. Καραμαλέγκου, το νέο Τμήμα Παιδαγωγικής θα εστιάζει στο ομώνυμο αντικείμενο που διαφοροποιείται ευκρινώς από τα τμήματα που αφορούν την προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, καθώς και τη δημοτική εκπαίδευση.
Τα τμήματα αυτά έχουν κεντρικό στόχο την επιστημονική κατάρτιση εκπαιδευτικών για την υποχρεωτική εκπαίδευση. Το Τμήμα Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή θα λειτουργεί και ως φορέας παροχής παιδαγωγικής επάρκειας.
Ο σχεδιασμός για τα δύο τμήματα δεν θα επηρεάσει καθόλου τους νυν φοιτητές του ΦΠΨ και τα επαγγελματικά δικαιώματα που θα αποκτήσουν με τη λήψη του πτυχίου τους, ενώ και τα δύο νέα τμήματα θα «κληρονομήσουν» τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι έως τώρα απόφοιτοι του ΦΠΨ με βάση την εξειδίκευση που επιλέγουν.
Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θάνος Δημόπουλος εκτιμά ότι οι αποφάσεις της Φιλοσοφικής συμβάλλουν στην αναβάθμιση των ανθρωπιστικών σπουδών στο ίδρυμα. Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φέρεται να επικροτεί, στο πλαίσιο των σχεδίων του για διεύρυνση των τμημάτων ανθρωπιστικών σπουδών στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση.