Στο κόκκινο η πολιτική ένταση με Καμμένο


Φωτιά στο πολιτικό ...

σκηνικό βάζει η επικείμενη κοινοβουλευτική «μάχη» για την υπόθεση της σύμβασης του υπουργού Εθνικής Αμυνας, Πάνου Καμμένου, για την πώληση πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία. 
Χθες, με μια αιφνιδιαστική παρέμβαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που μέχρι τώρα είχε αποφύγει να εμπλακεί, μπήκε στο κάδρο αναλαμβάνοντας να πάρει στις πλάτες του την υπεράσπιση της υπόθεσης στη Βουλή, σε μια ασυνήθιστη επιλογή, καθώς, όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή που έστειλε στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, «ουδέποτε πρωθυπουργός της χώρας έχει παρευρεθεί ή πολύ περισσότερο τοποθετηθεί σε διαδικασία επίκαιρης επερώτησης». 
Η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής έκανε δεκτό το αίτημα του κ. Τσίπρα να αναβληθεί η προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν και ο ίδιος, καθώς σήμερα αδυνατεί, εξαιτίας της προγραμματισμένης μετάβασής του στο Παρίσι.
Επισήμως, η κυβερνητική ηγεσία, όπως ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας αλλά και όπως επισήμανε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, δικαιολόγησε την πρωθυπουργική παρέμβαση ως αντίδραση σε αυτό που περιέγραψε ως «επιχείρηση παραπληροφόρησης» με στόχο να παρουσιαστεί η προγραμματισμένη απουσία του πρωθυπουργού στο εξωτερικό ως «δήθεν απόδραση από τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης». 
Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας φρόντισε να προσδώσει χαρακτηριστικά «μονομαχίας» ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Μητσοτάκη στη συζήτηση της προσεχούς Δευτέρας, εκφράζοντας στην επιστολή του την ελπίδα ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης «θα έχει το πολιτικό σθένος να παρουσιαστεί στη διαδικασία, ώστε να υποστηρίξει τα όσα ανυπόστατα έχουν τόσες μέρες αναπαραγάγει η Ν.Δ. όσο και μεγάλη μερίδα του Τύπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, την περασμένη Δευτέρα, στη συζήτηση στην Ολομέλεια για το θέμα του μερίσματος, ο κ. Τσίπρας απέφυγε να τοποθετηθεί στην σε υψηλούς τόνους αναφορά στην προγραμματισμένη για σήμερα συζήτηση, για την οποία μίλησαν οι κ. Μητσοτάκης και Καμμένος. 
Δεν περνάει απαρατήρητο, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός έσπευσε ήδη από χθες να παράσχει πλήρη κάλυψη στον υπ. Εθνικής Αμυνας, φροντίζοντας, πριν καν ακουστούν στη Βουλή τα όποια επιχειρήματα υπάρχουν, να χαρακτηρίσει «ανυπόστατα» όσα έχουν ειπωθεί για την εν λόγω υπόθεση.
Φαίνεται, πάντως, ότι σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο αποφασίστηκε πως στη συγκεκριμένη υπόθεση, καθώς αφορά καταγγελίες διαφθοράς, δεν μπορεί να αφεθεί να πλανάται η εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί. 
Επιπλέον, είναι δεδομένο ότι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος, που «έβαλε πλάτη» στη Βουλή σε μία σειρά από νομοθετήματα με σφραγίδα ΣΥΡΙΖΑ, έχει κάθε λόγο να απαιτεί ανταπόδοση της στήριξης. 
Πέραν τούτων, δεν είναι βέβαιο ότι στο Μαξίμου θεωρούν πως ο κ. Καμμένος, με ουκ ολίγες παρορμητικές παρεμβάσεις στη Βουλή, θα μπορούσε από μόνος του να χειριστεί ικανοποιητικά την υπόθεση. 
Το τελευταίο που θα επιθυμούσε, δε, το Μαξίμου θα ήταν να διαχυθεί η αίσθηση ότι υπάρχει «άδειασμα» του κυβερνητικού εταίρου και ρήγμα σε μια συμμαχία που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής.
Έντυπη