Με τη διάρκεια του ...
προεκλογικού αγώνα να μετρά πάνω από δύο μήνες και να περιλαμβάνει συνεντεύξεις, ομιλίες, άρθρα και χιλιάδες χιλιόμετρα για όλους τους υποψηφίους, ελάχιστα πράγματα δεν έχουν ειπωθεί.
Σήμερα, «η ώρα της κρίσης» έφθασε, καθώς μετά τις 11 το βράδυ, θα υπάρχει η πρώτη εικόνα για το ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι που θα κόψουν πρώτοι το νήμα και θα αναμετρηθούν για την ηγεσία την επόμενη Κυριακή.
Οργανωτικά τα πάντα είναι έτοιμα και άπασες οι πλευρές ευελπιστούν πως δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα. Κοινός στόχος τόσο της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών και Δεοντολογίας υπό τον καθηγητή κ. Αλιβιζάτο, όσο και όλων των υποψηφίων, είναι η υψηλή συμμετοχή που θα αποτελέσει και τη δικλίδα ασφαλείας για την ενότητα της επόμενης μέρας.
Η «Κ» πραγματοποιεί σήμερα το τελευταίο «μικρό» debate, ζητώντας από τους βασικούς υποψηφίους να απαντήσουν σε τέσσερις κοινές ερωτήσεις που αποτελούν τρόπον τινά τη «σύνοψη» των θέσεών τους, «κλείνοντας» με αυτό τον τρόπο την προεκλογική περίοδο, πριν περάσουμε στην επόμενη σελίδα που περιλαμβάνει το κυρίως και πιο δύσκολο μενού: Το χτίσιμο της νέας κεντροαριστερής παράταξης.
Πάντως, θετικό μήνυμα για την πορεία του νέου εγχειρήματος είναι το γεγονός ότι παρά την κρισιμότητα της σημερινής ψηφοφορίας κατά τη διάρκεια της άτυπης προεκλογικής περιόδου των περίπου δύο μηνών, οι διεκδικητές της ηγεσίας κινήθηκαν σχεδόν πάντα εντός του πλαισίου του «πολιτικού πολιτισμού».
Εντάσεις κατεγράφησαν σε δύο κυρίως μέτωπα. Πρώτον, στο εάν θα πρέπει να δοθεί στους πολίτες και η δυνατότητα της ψήφου εξ αποστάσεως. Τελικά, οι πρακτικές δυσκολίες έδωσαν την απάντηση και θα υπάρξει μόνο αυτοπρόσωπη παρουσία των ψηφοφόρων. Δεύτερον, εάν θα ενωθούν ή όχι οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού.
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις των υποψηφίων για την ηγεσία δεν κατέστη δυνατόν να γεφυρωθούν, έτσι κρίσιμη θα είναι η απόφαση του νέου επικεφαλής του σχήματος είτε αναδειχθεί τώρα ή –το πιθανότερο– την επόμενη Κυριακή, καθώς εκτιμάται πως ουδείς θα συγκεντρώσει άνω του 50% στη σημερινή ψηφοφορία.
1. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε πρόεδρος για να διασφαλίσετε την ενότητα;
Φώφη Γεννηματά: Μόνο ενωμένοι μπορούμε να γίνουμε ξανά πλειοψηφικό ρεύμα. Η διασφάλιση των όρων ενός ανοιχτού δημοκρατικού συνεδρίου θα είναι το πρώτο αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Η ενότητα, όμως, θα κατακτηθεί κυρίως στο πεδίο των πολιτικών πρωτοβουλιών για τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Εκεί θα κριθούμε. Στην αποτελεσματικότητα να υπηρετήσουμε τον κοινό στόχο: Την προοδευτική διακυβέρνηση. Στη ΔΗΣΥ αποδείξαμε ότι μπορούμε να συνθέτουμε γόνιμα και δημιουργικά. Αυτό είναι ένα κεκτημένο. Τώρα στον ενιαίο φορέα τα πράγματα είναι πιο απλά. Γιατί θα έχει μέλη, οργανώσεις και εκλεγμένα δικά του όργανα. Αυτά θα έχουν την ευθύνη των συνθέσεων και των αποφάσεων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Η κίνηση δεν θα είναι μία, αλλά πολλές και παράλληλες. Η ενότητα θέλει σχέδιο και στόχους. Θα δημιουργηθεί ένα νέο πολιτικό όργανο –με όλες τις δυνάμεις της παράταξης– το οποίο θα συζητεί όλα τα μείζονα ζητήματα. Οι δύο Κ.Ο. –της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού– θα συνεδριάσουν από κοινού για να καθοριστούν οι γραμμές της δράσης μας στη Βουλή. Μια αντιπροσωπευτική οργανωτική επιτροπή θα ξεκινήσει τη δουλειά για το συνέδριο της άνοιξης. Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει πρώτα να ψηφίσουν σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες. Αυτοί θα δώσουν ώθηση στο νέο κόμμα και αυτοί θα διασφαλίσουν την ενότητα. Η μικρή συμμετοχή στις εκλογές θα φέρει γκρίνιες. Η μεγάλη συμμετοχή θα φέρει νίκες.
Nίκος Ανδρουλάκης: Η πρώτη απόφαση θα είναι να πάμε σε άμεση διεξαγωγή του συνεδρίου της παράταξης. Σε αυτό, οι ψηφοφόροι που θα συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες σήμερα και στις 19 Νοεμβρίου, θα αποφασίσουν, ως συνιδρυτές του νέου φορέα, για όλα τα διαδικαστικά ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά, μέχρι και σήμερα. Οι διαδικασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν ανοιχτά, συλλογικά, με απόλυτη διαφάνεια και σεβασμό στους κανόνες της εσωτερικής δημοκρατίας, όπως αρμόζει άλλωστε σε ένα σύγχρονο κόμμα της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Μετά την ολοκλήρωση των εσωτερικών θεσμικών και οργανωτικών διεργασιών θα είμαστε σε θέση να συνομιλήσουμε με τους πολίτες και να επικοινωνήσουμε τις ιδέες μας.
Γιώργος Καμίνης: Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου, προτείνω συντονιστικό όργανο αντίστοιχο της επιτροπής Αλιβιζάτου και οδικό χάρτη για το συνέδριο. Το δίκτυο εμπιστοσύνης που διοργανώνει τις εκλογές γίνεται κορμός για τις συνεδριακές διαδικασίες. Διαβούλευση έως 15 Δεκεμβρίου. Εως 30 Δεκεμβρίου λαμβάνονται αποφάσεις. Με το νέο έτος ενοποιούνται οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.
Γιάννης Ραγκούσης: Μέσα στις πρώτες 100 μέρες θα διασφαλίσω την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της νέας προοδευτικής παράταξης. Εκεί θα γίνει η αποσαφήνιση του προοδευτικού ιδεολογικού στίγματος της παράταξης. Θα αποφασιστούν καταστατικό λειτουργίας και προγραμματικές θέσεις. Θα πραγματοποιηθεί η εκλογή οργάνων διεύθυνσης και καθοδήγησης της παράταξης. Στο ιδρυτικό συνέδριο θα ζητήσω να υπερψηφιστούν δύο στρατηγικές επιλογές: η αυτονομία της παράταξης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., καθώς και η καθιέρωση ανώτατου ορίου στους βουλευτές τα 12 χρόνια και στους υπουργούς τα 8. Με αυτή την απόφαση, στα δικά μας ψηφοδέλτια δεν θα μετέχουν όσοι έχουν συμπληρώσει 12 χρόνια βουλευτές.
Γιάννης Μανιάτης: Το πρώτο πρόβλημα της παράταξης είναι η στασιμότητα. Μεγαλύτερο, όμως, πρόβλημα θα είναι η αποδοχή της. Το δίλημμα είναι ένα: Θα πάμε ανατρεπτικά σε νέα ηγεσία ή θα προτιμήσουμε τη σημερινή συνέχεια; Ο χώρος μας μεγαλούργησε όταν απάντησε στις κρίσεις με ανατροπές. Αυτό θα κάνουμε και τώρα, αναδεικνύοντας νέα ηγεσία σύγχρονη, σοσιαλδημοκρατική, με ένσημα και αίσθηση κοινωνίας και με δυνατότητες παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Η διαφύλαξη και η ενίσχυση της ενότητας είναι κλειδί της νέας πορείας. Γι’ αυτό, αν εκλεγώ, η πρώτη πράξη μου θα είναι η ενοποίηση των δύο Κ.Ο. Αυτή θα είναι και η πρώτη σφραγίδα για την ενωτική και δυναμική αρχή της Νέας Προοδευτικής Παράταξης.
2. Εάν στις εκλογές είναι πρώτο κόμμα η Ν.Δ. χωρίς αυτοδυναμία, ποια στάση θα τηρήσετε;
Φώφη Γεννηματά: Τα ερωτήματα για τις συνεργασίες γίνονται με βάση τα σημερινά δεδομένα. Για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα μιλήσει πρώτα ο λαός. Δεν προαποφασίζουμε ερήμην του. Εμείς προχωράμε για τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Θα αναμετρηθούμε στα ίσα με ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Δεν είμαστε και δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Δύο χρόνια τώρα οριοθετήσαμε τις διαφορές μας, χαράξαμε αυτόνομη πορεία και διεκδικούμε αυτόνομο και πρωταγωνιστικό ρόλο στα πολιτικά πράγματα. Για μας βάση για οποιαδήποτε συνεργασία δεν μπορεί να είναι άλλη από την εναλλακτική, προοδευτική πρότασή μας, το σχέδιο Ελλάδα. Κανένας δεν θα κρυφτεί πίσω μας και γι’ αυτό πρέπει να απαντήσουν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Μητσοτάκης τι θα κάνουν.
Σταύρος Θεοδωράκης: Οι πολιτικοί δεν πρέπει να έχουν λύσεις-καρμπόν τις οποίες χρησιμοποιούν το 2017, το 2018, το 2019. Πώς θα είναι η χώρα όταν θα γίνουν εκλογές; Ποια μέτωπα θα είναι ανοιχτά; Τι ποσοστό θα έχει πάρει το νέο κόμμα; Και τι ποσοστό η Ν.Δ. και τα άλλα κόμματα; Ολα αυτά θα καθορίσουν τη στάση μου. Η χώρα, πάντως, δεν θα πρέπει να μείνει ακυβέρνητη και να οδηγηθεί σε εκλογές με το νέο σύστημα που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Οι συνεργασίες γίνονται με πολιτικά συμβόλαια και όχι με προφορικές συμφωνίες και μοίρασμα καρεκλών του υπουργικού συμβουλίου.
Nίκος Ανδρουλάκης: Είναι περιφρονητικό να προκαταλαμβάνουμε την επιλογή των πολιτών δύο χρόνια πριν από τις κάλπες. Εχουμε σε εξέλιξη μια ιστορική προσπάθεια ανασύστασης της δημοκρατικής παράταξης. Ο νέος φορέας δεν μπορεί να περιορίζεται στον ρόλο του συμπληρώματος κυβερνητικών σχημάτων εξουσίας. Θα διεκδικήσουμε τη θετική ψήφο των ψηφοφόρων με βάση το πρόγραμμα και τις ιδέες μας. Εάν εκείνοι υποδείξουν την ανάγκη συμμετοχής μας σε μια κυβέρνηση, αυτή θα πρέπει να προκύψει έπειτα από μια προγραμματική συμφωνία που θα αντανακλά τις θέσεις μας. Το μοντέλο συγκυβέρνησης που γνωρίσαμε δεν μας αφορά. Εάν δεν καταφέρουμε να επιτύχουμε μια τέτοια συμφωνία, είναι προτιμότερο να παραμείνουμε μια λογική αντιπολίτευση που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.
Γιώργος Καμίνης: Ζητώ από τώρα συζητήσεις με όλα τα κόμματα για εθνική συμφωνία σταθερότητας. Για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, όπου ξέρεις τι σου ξημερώνει. Φορολογικό σύστημα με μείωση συντελεστών, δικαστική διαμεσολάβηση, προτεραιότητες επενδύσεων, εθνικό απολυτήριο, διαγενεακή ασφαλιστική συμφωνία, σταθεροί γ. γραμματείς, μητρώα και αξιολόγηση στη διοίκηση, σπάσιμο μεγάλων εκλογικών περιφερειών, ασυμβίβαστο υπουργού - βουλευτή. Με μικρότερα πλεονάσματα και επαναδιαπραγμάτευση. Αυτό θα καθορίσει τη στάση μας. Το βάρος της απόφασης θα είναι κοινό σε όλα τα κόμματα και θα αφορά δεσμεύσεις, όχι λόγια. Πρέπει να ξεχωρίσουμε την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη από τον εκλογικό κύκλο και τις «εξόδους» από τα μνημόνια.
Γιάννης Ραγκούσης: Θα δώσουμε ψήφο ανοχής ώστε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας ο κ. Μητσοτάκης. Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά θα υπερψηφίζουμε τα νομοσχέδια που θα λύνουν προβλήματα των πολιτών, όπως η μείωση της φορολογίας. Θα καταψηφίζουμε τα νομοσχέδια σαν εκείνα όπως την κατάργηση της αριστείας στην αξιολόγηση των διευθυντών του Δημοσίου που νομοθέτησε και την κατάργηση της διαύγειας που επιχείρησε. Δεν θα αφήσουμε τη χώρα ακυβέρνητη αλλά ούτε και τον κ. Τσίπρα μοναδικό εκπρόσωπο της αντιπολίτευσης. Το εθνικό συμφέρον δεν υπηρετείται με πέντε δικούς μας υπουργούς σε κυβέρνηση Ν.Δ. Υπηρετείται από μία σύγχρονη και υπεύθυνη προοδευτική παράταξη που θα εκτοπίσει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιάννης Μανιάτης: Το νέο προοδευτικό Κίνημα που απαιτούν οι πολίτες φιλοδοξώ να είναι Κίνημα πρωταγωνιστής, με αυτόνομο, αξιόπιστο πολιτικό λόγο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Στις επόμενες εκλογές πάμε για τη μεγάλη πολιτική ανατροπή. Βασική δύναμη στον προοδευτικό χώρο με στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, βασική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό με αποτροπή της αυτοδυναμίας της Ν.Δ. Αν οι εξελίξεις απαιτήσουν πολιτική σταθερότητα και συνεργασίες, θα συζητήσουμε με όλες τις δυνάμεις του ευρωπαϊκού τόξου πάνω στις βασικές προοδευτικές προτεραιότητές μας.
3. Με ποιον συνυποψήφιο είστε πιο κοντά σε απόψεις και γιατί;
Φώφη Γεννηματά: Ολους μάς εκφράζουν τα ρεύματα που συναντώνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Πιστεύουμε στην ενότητα και στη δύναμη της παράταξης. Προχωράμε στη δημιουργία του νέου φορέα, με πλεονέκτημα τη διαφορετικότητα, τον πλούτο των ιδεών μας και τη δημιουργική σύνθεση των απόψεων.
Σταύρος Θεοδωράκης: Με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς μου παρουσίασα 21 συγκεκριμένες θέσεις – με είκοσι λέξεις την κάθε θέση. Αλλοι υποψήφιοι αρκέστηκαν σε γενικόλογες διακηρύξεις ή στην επανάληψη συνθημάτων. Οπότε οι συγκλίσεις ή οι αποκλίσεις θα αποκαλυφθούν στην πορεία.
Nίκος Ανδρουλάκης: Σέβομαι όλους τους συνυποψηφίους μου για την προσφορά τους στην παράταξη. Είμαι πιο κοντά σε αυτούς που εμφορούνται από τις ιδέες της Σοσιαλδημοκρατίας και θα αγωνιστούν για να αντικαταστήσουν τους παλιούς παρωχημένους αρχηγισμούς με ένα θεσμικό κόμμα. Είμαι κοντά με αυτούς που επιθυμούν ένα αληθινά δημοκρατικό κόμμα που θα δώσει στη χώρα την προοπτική μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Γιώργος Καμίνης: Είμαι μαζί, όχι απλώς κοντά, με τον/την/τους αποφασισμένο/η/ους να αλλάξουν τον άνυδρο κομματικό χώρο των κλειστών συστημάτων και το κράτος κολλητών πελατών. Με όποια/ον/ους έχει προτεραιότητα την κοινωνική αλληλεγγύη, την οικονομική ανάπτυξη, την ανοιχτή κοινωνία και την κοινωνία των πολιτών.
Γιάννης Ραγκούσης: Ανάλογα τις απόψεις. Είμαι κοντά με όλους σε κάποια θέματα, διαφέρω με όλους σε κάποια άλλα όπως τα παραπάνω.
Γιάννης Μανιάτης: Με όλους είμαι ψυχικά κοντά, γι’ αυτό και με εκφράζει ο όρος συνυποψήφιοι. Ιδεολογικά, επίσης, αισθάνομαι ότι όλοι συμβάλλουμε και προσπαθούμε για το καλό της προοδευτικής παράταξης. Είναι, όμως, σαφές ότι έχουμε και διαφορές αντίληψης, προσανατολισμού και πρακτικής. Αυτό δεν επηρεάζει την ενότητά μας και ταυτόχρονα δικαιολογεί απολύτως τις ξεχωριστές υποψηφιότητές μας.
4. Χαρακτηρίστε την υποψηφιότητά σας με πέντε λέξεις.
Φώφη Γεννηματά: Ενότητα, ανανέωση, ήθος, αλλαγή, νίκη.
Σταύρος Θεοδωράκης: Τολμηρή κίνηση που αλλάζει τα δεδομένα.
Nίκος Ανδρουλάκης: Aνανέωση, ενότητα, αξιοκρατία, διαφάνεια, ελπίδα.
Γιώργος Καμίνης: Εκτός των τειχών, ανατρεπτική, ενωτική, φιλελεύθερη, αριστερή.
Γιάννης Ραγκούσης: Ειλικρινής.
Γιάννης Μανιάτης: Διπλή ανατροπή, παραταξιακή και πολιτική.