Οι Ηνωμένες Πολιτείες της ...
Αμερικής αποσύρονται από την UNESCO εξαιτίας της μακροχρόνιας διαφωνίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στον Οργανισμό, σύμφωνα με πηγές Αμερικανών αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Associated Press.
Η αποχώρηση των ΗΠΑ έρχεται μετά από τις επαναλαμβανόμενες κριτικές στις αποφάσεις της UNESCO, τις οποίες η Ουάσινγκτον κρίνει ότι έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο Ισραήλ.
Λίγες μόνο ώρες μετά την ανακοίνωση αποχώρησης των ΗΠΑ, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι και το Ισράηλ προετοιμάζεται να αποχωρήσει από την UNESCO, ενώ χαρακτήρισε την αντίστοιχη αμερικανική απόφαση «θαρραλέα και ηθική».
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Νετανιάχου ζήτησε από το υπουργείο του να ξεκινήσει τις διαδικασίες αποχώρησης από τον οργανισμό. Νωρίτερα, το Ισραήλ δια στόματος Ντάνι Ντάνον, Ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, χαιρέτισε την απόφαση υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας εποχής» για τα Ηνωμένα Έθνη και αποτελεί απόδειξη ότι θα πληρώσουν «ένα τίμημα» για τις αντιισραηλινές θέσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι παρόλο που οι ΗΠΑ είχαν σταματήσει τη χρηματοδότηση προς την UNESCO μετά την απόφασή του οργανισμού να δεχθεί ως μέλος της την Παλαιστίνη το 2001, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε διατηρήσει το γραφείο του στα κεντρικά γραφείο του προσπαθώντας να σταθμίσει την πολιτική εκ των έσω.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εν λόγω απόφαση πάρθηκε ενόσω η UNESCO ψηφίζει αυτή την εβδομάδα για τον νέο της διευθυντή σε μια τεταμένη ψηφοφορία η οποία αναμένεται να επισκιαστεί τόσο από τα προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει ο οργανισμός όσο και από τις διαφωνίες για τη παλαιστινιακή συμμετοχή.
Πολλοί μεταφράζουν μάλιστα την απόφαση της ένταξης της Παλαιστίνης ως απόδειξη της μακροχρόνιας προκατάληψης κατά του Ισραήλ στους κόλπους των Ηνωμένων Εθνών.
Η κυβέρνηση Τραμπ προετοιμάζεται εδώ και μήνες για μια πιθανή αποχώρηση, ενώ αξιωματούχοι είχαν καταστήσει σαφές ότι περίμεναν η απόφαση να έχει ληφθεί πριν το τέλος του έτους. Η αποχώρηση από την UNESCO επιβεβαιώθηκε την Πέμπτη από Αμερικανούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να διασφαλισθεί η ανωνυμία τους καθότι δεν έχουν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια για την απόφαση.
Oι ΗΠΑ έχουν αποχωρήσει ξανά από την UNESCO το 1980 καθώς η Ουάσινγκτον έβλεπε ότι ο οργανισμός ενεργεί για πολιτικούς λόγους. Το 2003 οι ΗΠΑ εντάχθηκαν εκ νέου στην UNESCO.
Ουδέτερη στάση από Μέι - «Λυπάται» η Γαλλία
Μετά την απόφαση των ΗΠΑ, η Βρετανία γνωστοποίησε ότι παραμένει δεσμευμένη στην Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών. «Η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να παραμείνει μέλος της UNESCO και να εργαστεί με τις άλλες χώρες μέλη στηρίζοντας το σημαντικό έργο της» ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι. «Αλλά προφανώς η σχέση των ΗΠΑ με την UNESCO είναι δικό τους θέμα», πρόσθεσε.
Από την πλευρά της η Γαλλία, όπου εδρεύει η UNESCO, εξέφρασε τη λύπη της για την αποχώρηση των ΗΠΑ και εκτίμησε ότι η απόφαση αυτή της Ουάσινγκτον προσδίδει «νέα σημασία» στη γαλλική υποψηφιότητα για την προεδρία της Οργάνωσης.
«Λυπούμαστε για την αμερικανική απόφαση να αποσυρθούν (οι ΗΠΑ) από την UNESCO σε μια περίοδο κατά την οποία η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας σε αυτήν την Οργάνωση είναι πρωταρχικής σημασίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ανιές Ροματέτ-Εσπάνιε. «Η υποψηφιότητά μας για τη γενική διεύθυνση της Οργάνωσης αποκτά, υπό τις παρούσες συνθήκες, νέα σημασία», πρόσθεσε.
Με πληροφορίες από AP και REUTERS