Spiegel: Το κλείσιμο του εργοστασίου της Πίτσος φέρνει σε αμηχανία την κυβέρνηση


Στην απόφαση της BSH να ...

κλείσει το ιστορικό εργοστάσιο της πρώην Πίτσος στην Αθήνα αναφέρεται η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Spiegel.
Όπως αναφέρει ο ιστότοπος η απόφαση αυτή προκάλεσε την οργή των εργαζομένων, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «γενιές Ελλήνων μεγάλωσαν στα σπίτια τους με φούρνους και ψυγεία της Πίτσος. Εδώ και πάνω από 150 χρόνια η εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών συσκευών είναι το καμάρι της ελληνικής βιομηχανίας».
Όπως σημειώνεται, «αυτό το σχέδιο δεν εξεγείρει μόνο τους εργαζομένους, αλλά φέρνει σε δυσχερή θέση και την κυβέρνηση. Διότι κατά τη γνώμη του συνδικάτου (σ.σ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου) το σχέδιο παραβιάζει παλαιότερη συμφωνία (σ.σ. συμβιβασμού) μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ομίλου Siemens, ο οποίος ήταν επί μακρόν συνιδιοκτήτης της BSH και ήθελε υποσχόμενος επενδύσεις να απεμπλακεί από ένα σκάνδαλο μιζών (σ.σ. σκάνδαλο Siemems)».
Το Spiegel Online επισημαίνει ότι από το 2015, μετά την αποχώρηση της Siemens, η Bosch κατέχει μόνη της τις μετοχές. Σημειώνει ότι 250 εργαζόμενοι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ένας εξ αυτών, ο 58χρονος Χρήστος Κουμπούλας, που έχει συμπληρώσει 38 χρόνια εργασίας στο εργοστάσιο, δεν θέλει να δεχθεί τη γενναία αποζημίωση που πρόκειται να λάβει μετά το λουκέτο.
Όπως τονίζει, «θέλουν να εξαγοράσουν τη σιωπή μας. Αλλά εγώ δεν πρόκειται να πάρω τα λεφτά και να μείνω σιωπηλός». Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι «στο μεταξύ η λύπη δίνει τη θέση της στην οργή. 
'Οι Γερμανοί μας εξαπάτησαν', διαμαρτύρεται ο κ. Κουμπούλας. 'Είχαν υποσχεθεί νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας. Εξαπατηθήκαμε και από τους πολιτικούς, που δεν τολμούν να σταθούν απέναντι σε ισχυρούς ομίλους όπως η Siemens και η Bosch'»
Το προγραμματισμένο κλείσιμο του εργοστασίου φέρνει σε δύσκολη θέση τον Eλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκτιμά το Spiegel Online, σημειώνοντας ότι προδιαγράφεται πολιτική σύγκρουση. 
Όπως σημειώνεται, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Siemens προέβλεπε να μην επιβληθούν πρόστιμα κατά της εταιρείας με αντάλλαγμα αυτή να διευρύνει την παρουσία της στην Ελλάδα και να κάνει νέες επενδύσεις. 
«Μία τέτοια επένδυση επρόκειτο να είναι η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου στην Ελλάδα για τη μεταφορά του εργοστασίου της Πίτσος. Το έργο θα είχε αξία τουλάχιστον 60 εκατομ. ευρώ και επρόκειτο να απασχολεί 700 άτομα». Ωστόσο, τα σχετικά σχέδια που είχε παρουσιάσει παλαιότερα η BSH «εξαφανίστηκαν» τελικά από την εταιρεία σε κάποιο συρτάρι, σημειώνει το δημοσίευμα.
«Η ελληνική κυβέρνηση προφανώς δεν επέμεινε στην τήρηση της συμφωνίας», γράφει το Spiegel Online, σχολιάζοντας ότι όντας στην αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας είχε καταγγείλει τη συμφωνία των προκατόχων του με τη Siemens, υποσχόμενος να την καταργήσει, όταν πήρε την εξουσία όμως δεν έκανε τίποτα.