«Απόδραση» από το Ελληνικό σχεδιάζουν στο Μαξίμου


Σχέδιο απεμπλοκής από τη ...

μέγγενη του Ελληνικού έχει επεξεργαστεί το Μέγαρο Μαξίμου στον απόηχο των αλλεπάλληλων αναβολών της συνεδρίασης του ΚΑΣ, αλλά και των ευρύτερων αρνητικών επιπτώσεων στην κυβερνητική εικόνα, από την υπονόμευση του φιλοεπενδυτικού προφίλ το οποίο επιχειρεί να οικοδομήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Το σχέδιο σε πρώτη φάση προβλέπει η προγραμματισμένη για την Τρίτη συνεδρίαση του ΚΑΣ να μην αναβληθεί εκ νέου, αλλά να διεξαχθεί κανονικά. Κατά πληροφορίες, μετά τη γεμάτη ένταση συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα, την περασμένη Πέμπτη, διεμηνύθη στη γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη πως εάν δεν συμβάλει στην πραγματοποίηση της συνεδρίασης η ίδια θα αποπεμφθεί. 
Πάντως, η κ. Βλαζάκη έσπευσε την Παρασκευή να συγκαλέσει τη συνεδρίαση με πρώτο, μάλιστα, θέμα στην ατζέντα το Ελληνικό. Σε δεύτερη φάση, στόχος της κυβέρνησης είναι, ακόμη και εάν η πλειοψηφία του ΚΑΣ εμμείνει στις ενστάσεις της, να καταγραφεί ολοκληρωμένο και το σκεπτικό της μειοψηφίας που τάσσεται υπέρ της προώθησης της επένδυσης. Τέλος, με «όπλο» ακριβώς το σκεπτικό της μειοψηφίας, η ίδια η κυβέρνηση θα προσφύγει στο ΣτΕ.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως η απόφαση του ΣτΕ θα είναι θετική για το Ελληνικό, καθώς προγενέστερες κρίσεις του σε παρεμφερή θέματα είχαν «φιλοεπενδυτικό» πρόσημο. Μάλιστα, έγκυροι νομικοί κύκλοι διατυπώνουν την άποψη πως λόγω της ειδικής βαρύτητας της υπόθεσης, η όποια απόφαση θα εκδοθεί σύντομα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του χρόνου.
Τέσσερις λόγοι
Η στροφή της κυβέρνησης, που είχε ανεχθεί τον κύκλο των καθυστερήσεων τους προηγούμενους μήνες, αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό για τέσσερις λόγους. Πρώτον, όσο η κυβέρνηση εμφανίζεται αδύναμη να διαχειριστεί τις αντιδράσεις των αρχαιολόγων αλλά και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, επί της ουσίας καταρρέει το αφήγημα που έχει υιοθετήσει, από την έναρξη της νέας πολιτικής περιόδου ο κ. Τσίπρας, ότι είναι σε θέση την επόμενη διετία να μετατρέψει τη χώρα σε ισχυρό πόλο νέων επενδύσεων.
Δεύτερον, παρότι, βεβαίως, η επένδυση στο Ελληνικό δεν αποτελεί συστατικό τμήμα της επερχόμενης τρίτης αξιολόγησης, είναι προφανές πως τυχόν παράταση του αδιεξόδου θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα τόσο στο Eurogroup όσο και κατά τη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των δανειστών. 
Ομως, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί μια fast track διαπραγμάτευση που θα έχει ολοκληρωθεί ακόμη και μέχρι το τέλος του έτους για οικονομικούς, αλλά και πολιτικούς λόγους. Για οικονομικούς, καθώς η θετική πορεία της αξιολόγησης συνδέεται με τη νέα έξοδο της χώρας στις αγορές. Και για πολιτικούς, αφού θα ανοίξει ο δρόμος για τον δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης –κρίνεται πλέον επιβεβλημένος– ο οποίος δεν πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, λόγω της άρνησης του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου να μετακινηθεί από το υπουργείο Οικονομικών.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να εκτιμά πως η μετακίνηση του κ. Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στη γερμανική Βουλή διευκολύνει την ταχεία ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, ακόμη και εάν τον διαδεχθεί στέλεχος από τους «σκληρούς» έναντι της Αθήνας Φιλελεύθερους Δημοκράτες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στέλεχος δίπλα στον κ. Τσίπρα, «μετά τόσα χρόνια στο Eurogroup, ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν απλά ο υπουργός Οικονομικών της ισχυρότερης χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά ένα ολόκληρο “σύστημα”, κάτι που δεν πρόκειται να ισχύσει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα για τον διάδοχό του, όποιος και εάν είναι αυτός».
Επίσκεψη στις ΗΠΑ
Τρίτον, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να μεταβεί στην Ουάσιγκτον για τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας στις βαλίτσες του στοιχεία που θα πείθουν ότι η ελληνική οικονομία έχει σταθεροποιηθεί πλήρως και αποτελεί ελκυστικό προορισμό για επενδύσεις. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο παρασκήνιο καταβάλλεται προσπάθεια η επίσκεψη να πραγματοποιηθεί σχετικά άμεσα, δηλαδή στις 17 Οκτωβρίου. Ομως, επειδή οι χρόνοι είναι εξαιρετικά πιεστικοί, ίσως να μετατεθεί, αλλά είναι βέβαιο πως θα πραγματοποιηθεί πριν από το τέλος του έτους.
Τέλος, με τη δρομολόγηση των έργων στο Ελληνικό, ο κ. Τσίπρας απαντά στο επιχείρημα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν είναι σε θέση να φέρει στη χώρα επενδύσεις.
Πάντως, οι κυβερνητικοί χειρισμοί προκαλούν εσωκομματικές και ενδοκυβερνητικές αντιδράσεις. Μέσα στο Πολιτικό Συμβούλιο, η αρχική πρόθεση της κυβερνητικής ηγεσίας να παρακαμφθεί άμεσα το ΚΑΣ συνάντησε την αντίδραση των κ. Δραγασάκη, Βούτση, Φίλη, Ρένας Δούρου. Ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η διαφορετική προσέγγιση στη Βουλή, υπέρ των αρχαιολόγων, από τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη.
Έντυπη