«Βέρτιγκο» θεσμών για τα 2,4 δισ. των F-16


Η συμφωνία για ...

αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F- 16, ύψους 2,4 δισ, που επικύρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον φαίνεται να βρήκε τους εκπροσώπους των θεσμών μάλλον ανενημέρωτους. 
Πηγή με γνώση του θέματος, έλεγε στην «Κ» ότι «οι δημοσιονομικές λεπτομέρειες θα πρέπει να συζητηθούν όταν υπάρχουν περισσότερες διευκρινίσεις όσον αφορά την συμφωνία». Πολλά όμως θα εξαρτηθούν από τους όρους αλλά και το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας, ξεκαθαρίζουν.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως η αποπληρωμή τους θα γίνει σταδιακά στα επόμενα 10 χρόνια, ενώ, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Π. Καμμένο, το κόστος των 2,4 δισ  δεν αφορά μόνο την αναβάθμιση των F-16, η οποία, όπως ανέφερε, θα κοστίσει 1,1 δισ. Τα υπόλοιπα χρήματα αφορούν προγράμματα βοήθειας και αντισταθμιστικά. 
Όμως, οι λεπτομέρειες θα πρέπει να παρουσιαστούν στους εκπρόσωπους των θεσμών, καθώς στο μνημόνιο υπάρχουν όρια στα επίπεδα δαπανών, συμπεριλαμβανόμενου και του αμυντικού τομέα και οι δανειστές στο επόμενο διάστημα θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο η συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη βρίσκεται μέσα σε αυτά τα όρια.
Βερολίνο: Δεν έχει αλλάξει τίποτα για το χρέος
«Κι εμείς στηρίζουμε, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, την Ελλάδα», δήλωσε, εν τω μεταξύ, νωρίτερα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, κληθείς να σχολιάσει χθεσινή δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ότι στηρίζει τους Έλληνες στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.
Σε ό,τι αφορά πάντως ειδικά το χρέος, ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε ότι δεν γνωρίζει ολόκληρη τη δήλωση του Αμερικανού Προέδρου, ανέφερε ωστόσο ότι ο ίδιος έχει επανειλημμένα τονίσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, αποτελεί και θέση του Eurogroup και δεν υπάρχει κάτι νεότερο.
Ερωτηθείς σχετικά με τη συμφωνία ελληνικής και αμερικανικής πλευράς για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16, ο κ. Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι ως γερμανική κυβέρνηση δεν έχει βεβαίως τίποτα να σχολιάσει σε ό,τι αφορά το πώς η ελληνική κυβέρνηση λαμβάνει τις αποφάσεις της στον τομέα της αμυντικής πολιτικής.