Με απώλειες κυρίως σε ...
επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων, αλλά και στο πεδίο των αριθμητικών συσχετισμών, εξήλθε η δικομματική κυβερνώσα πλειοψηφία από την κοινοβουλευτική μάχη που επέλεξε να δώσει με επίκεντρο το νομοσχέδιό της για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Στην ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη μετά από αιτήματα της ΝΔ και της Χρυσής Αυγής, επί 285 παρόντων στην αίθουσα της Ολομέλειας, το κρίσιμο άρθρο 3 –το οποίο περιλαμβάνει και τη ρύθμιση για τους ανήλικους από 15 ετών- θετικά ψήφισαν 148 βουλευτές, με τις «απώλειες» εδώ να επικεντρώνονται στη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γενιά που καταψήφισε, στους απόντες συναδέλφους της Ι. Μιχελογιαννάκη και Μ.Μπόλαρη, καθώς και στους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ που πλην του κ. Ζουράρι είτε το καταψήφισαν, είτε ψήφισαν «παρών».
Αρνητικά ψήφισαν συνολικά 124 βουλευτές, ενώ 13 δήλωσαν «παρών». Επί της τροπολογίας η οποία, όπως ερμηνεύθηκε, αφορά και υποθέσεις σχετικές με την λεγόμενη «Τουρκική Ενωση Θράκης», διαρροές σημειώθηκαν εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ: η κυρία Νίνα Κασιμάτη, και οι βουλευτές Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, Καρά Γιουσούφ Αϊχάν και Μουσταφά Μουσταφά ήταν μεταξύ των 37 που την καταψήφισαν. Την τροπολογία καταψήφισε, διαφοροποιούμενος από το κόμμα του, και ο βουλευτής της ΔΗΣΥ Αχμέτ Ιλχάν.
Στις 148 θετικές ψήφους, συμπεριλαμβάνονται και οι ΑΝΕΛ. Αλλες, παράπλευρες διαφοροποιήσεις που καταγράφηκαν με τη μορφή απουσιών από την ψηφοφορία είναι του πρώην πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και των βουλευτών της Ενωσης Κεντρώων Μ. Γεωργιάδη, Αρ.Φωκά και Αν.Μεγαλομύστακα.
Αντίστοιχο αποτέλεσμα για την κυβέρνηση θα είχε υπάρξει και κατά το παρελθόν, πλην όμως τότε η ψήφος της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) είχε συμβάλλει ώστε διατάξεις για την ιθαγένεια ή το σύμφωνο συμβίωσης να λάβουν την έγκριση από την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής.
Προφανώς δεν τίθεται ζήτημα μη έγκρισης του άρθρου 3, ούτε βέβαια και ζητήματος τυπικής απώλειας της δεδηλωμένης. Πλην, όμως, το σημερινό αποτέλεσμα συνιστά πλήγμα για την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ειδικά από τη στιγμή που η αντιπολίτευση έχει αποφασίσει να μην προσφέρει a la carte πλειοψηφία στις νομοθετικές πρωτοβουλίες των υπουργών.
Μετωπική Τσίπρα - Μητσοτάκη
Η επιλογή του πρωθυπουργού να διατηρήσει ανοιχτό το μέτωπο της προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «σημάδεψε» το τέλος και της διήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώθηκε η αίσθηση που από την αρχή είχε διαμορφωθεί στο Κοινοβούλιο, ότι ακόμα και ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα όπως εκείνο το οποίο επιχειρεί να διευθετήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα, χρησιμοποιείται στο πολιτικό σκηνικό για να στηθούν αντιπαραθέσεις μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Κλείνοντας τη συζήτηση και λίγο πριν από την διεξαγωγή της ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησαν η ΝΔ και η Χρυσή Αυγή, ο κ. Αλ. Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα προσωπικά στον πρόεδρο της ΝΔ, ενώ παράλληλα και για πολλοστή φορά προσέφερε πολιτική κάλυψη στον κ. Π.Καμμένο και τους συγκυβερνώντες ΑΝΕΛ, παρά την επιλογή των τελευταίων να καταψηφίσουν κρίσιμο άρθρο του νομοσχεδίου.
«Κάνετε σόου αριστερού προοδευτισμού την ώρα που ασκείτε συντηρητικές πολιτικές. Η ΝΔ δεν ψηφίζει το ανεύθυνο νομοσχέδιο της κυβέρνησής σας» είπε αρχικώς στην τοποθέτησή του ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, και υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει δική της πρόταση νόμου, σημείωσε πως ως κυβέρνηση η ΝΔ αυτό το νομοθέτημα θα ψηφίσει.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επιπροσθέτως ότι «η κυβέρνηση χωρίς να επιδιώξει αναγκαίες συναινέσεις επιχειρεί πάλι να νομοθετήσει», αναφέρθηκε στην διαφωνία των ΑΝΕΛ και πρόσθεσε: «Θα δούμε αν υπάρχει αρραγής πλειοψηφία και δεδηλωμένη στο κοινοβούλιο. Με ενδιαφέρον αναμένω το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας».
Λίγη ώρα αργότερα, σε υψηλότατους τόνους, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για «πολιτικές κυβιστήσεις με στόχο «την διατήρηση συνοχής στο εσωτερικό του κόμματός του». Προσδίδοντας δε χαρακτηριστικά προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πολιτικό του αντίπαλο για «πρόβλημα κατανόησης των επιχειρημάτων», ότι «δεν καταλαβαίνει τί λέει»: «Εχετε χάσει τη μπάλλα, δεν ξέρετε τί σας γίνεται. Μέσα από την άγνοιά σας, αποδεικνύεται γιαλαντζί φιλελεύθερος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
«Να είστε λίγο πιο ψύχραιμος όταν έρχεστε σε τούτη την αίθουσα» σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης τους υψηλούς και επιθετικούς τόνους του πρωθυπουργού, σημειώνοντας: «Σας δημιουργούν μεγάλο πολιτικό πρόβλημα ορισμένα ζητήματα», εννοώντας και διαφωνίες ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη στάση του κ. Καμμένου.
«Ερχεστε με καραμέλα τους ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο. Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση περνάνε σύμφωνο συμβίωσης, ιθαγένεια, και τώρα ταυτότητα φύλου, παρά το γεγονός ότι τους κατηγορείτε ότι είναι ακροδεξιοί και οπισθοδρομικοί», αντέτεινε ο κ. Τσίπρας.
«Τυχοδιώκτης και όχι ακροδεξιός είναι ο κ. Καμμένος» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης και υπεθύμισε με έμφαση ότι τα προαναφερθέντα νομοσχέδια περνούσαν από τη Βουλή με την άρνηση των ΑΝΕΛ και την θετική ψήφο της ΝΔ.