Β. Κορέα: «Εχουμε και άλλα δώρα για τις ΗΠΑ» - Τραμπ: Επιτρέπω σε Ιαπωνία και Ν. Κορέα να αγοράσουν αμερικανικά όπλα


Η Βόρεια Κορέα ...

ανακοίνωσε σήμερα ότι η τελευταία πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή ήταν ένα «δώρο» για τις ΗΠΑ, ενώ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν και άλλα.
Ο Χαν Τάε Σονγκ, πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Διάσκεψη για τον Αφοπλισμό, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δύο ημέρες μετά την έκτη πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ.
«Τα μέτρα αυτοάμυνας που έλαβε η χώρα μου, η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, ήταν ένα δώρο με παραλήπτη κανέναν άλλο εκτός από τις ΗΠΑ», τόνισε ο Χαν και πρόσθεσε: «Οι ΗΠΑ θα λάβουν και άλλα δώρα από τη χώρα μου για όσο καιρό βασίζονται στις ριψοκίνδυνες προκλήσεις και τις μάταιες απόπειρες να πιέσουν τη Βόρεια Κορέα».
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε λίγο αργότερα στο Twitter πως επιτρέπει στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να αγοράσουν «εξελιγμένα» αμερικανικά όπλα, στο πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισε στην ανάρτησή του ποιους τύπους όπλων εννοεί.
I am allowing Japan & South Korea to buy a substantially increased amount of highly sophisticated military equipment from the United States.
Αν και οι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, και μάλιστα ικανής να προσαρμοστεί σε διηπειρωτικό πύραυλο, όπως ισχυρίστηκε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, γεγονός είναι ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε ισχυρούς σεισμούς σε Νότια Κορέα και Κίνα. Ακόμη ισχυρότερες ήταν οι γεωπολιτικές δονήσεις από τη νέα πρόκληση.
Στο πλαίσιο της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την επιβολή πιο αυστηρών μέτρων κατά της Βόρειας Κορέας ζήτησε η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, τονίζοντας ότι ο Κιμ «παρακαλά για πόλεμο», ενώ η υπομονή των ΗΠΑ έχει όρια. Η Γαλλία και η Βρετανία καθώς και η Ιαπωνία τάσσονται υπέρ της επιβολής νέων αυστηρότερων κυρώσεων, ενώ την ενίσχυση της πίεσης στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας συμφώνησαν ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Τραμπ με τον νοτιοκορεάτη ηγέτη Μουν Τζε-ιν.
Από την πλευρά της η Ρωσία επιθυμεί τη λύση της κρίσης μέσω της διπλωματικής οδού, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δηλώνει σήμερα, Τρίτη, ότι η επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα δεν θα οδηγούσε σε τυχόν αλλαγή της ηγεσίας στην Πιονγκγιάνγκ αλλά θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα δεινά για τον πληθυσμό.

Με πληροφορίες από REUTERS, ΑΠΕ.