Σκοτεινά σημεία στην υπόθεση σύλληψης αστυνομικών για ληστεία


Ένα ραντεβού με ...

«πληροφοριοδότη» στο αεροδρόμιο, μια «περίεργη» κλοπή αυτοκινήτου που βρέθηκε εγκαταλελειμμένο κοντά στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. στους Θρακομακεδόνες και ένα ταξίδι στη Γερμανία για την αγορά ενός εστιατορίου αποτελούν τα νέα στοιχεία στην υπόθεση σύλληψης δύο αστυνομικών για ληστεία εις βάρος αλλοδαπού, με λεία εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Το περιστατικό εκτυλίχθηκε τον Φεβρουάριο με θύμα έναν υπήκοο Συρίας. Ο 47χρονος είχε μόλις επιστρέψει από ταξίδι στο εξωτερικό, όταν βγαίνοντας από το parking του αεροδρομίου έπεσε θύμα ληστείας από άτομα που φορούσαν στολές της ΕΛ.ΑΣ. και τον ακινητοποίησαν με το πρόσχημα του ελέγχου. 
Ως δράστες κατηγορούνται δύο ανθυπαστυνόμοι 36 και 48 ετών (απολογούνται τη Δευτέρα στον ανακριτή) και ένας ομογενής από το Καζαχστάν, που στο μεταξύ συνελήφθη στη Ρωσία για κλοπές και κρατείται σε φυλακή της χώρας. 
Οι δράστες φέρονται να οδήγησαν το θύμα τους στον Ασπρόπυργο, όπου του αφαίρεσαν βαλίτσα με 280.000 ευρώ και 30.000 δολάρια ΗΠΑ. Η εμπλοκή τους στην υπόθεση επιβεβαιώνεται –σύμφωνα με πηγές κοντά στην έρευνα– ως εξής: Ο μεν 36χρονος είχε «χρεωθεί» το υπηρεσιακό όχημα (ένα μπλε τζιπ χωρίς διακριτικά) που εντοπίστηκε από τις κάμερες ασφαλείας να κινείται στην περιοχή του αεροδρομίου, κοντά στο σημείο της ληστείας. 
Ο 48χρονος αντίστοιχα, φέρεται να είχε στην κατοχή του ένα κινητό τηλέφωνο, που –από την άρση απορρήτου επικοινωνιών– διαπιστώθηκε ότι ενεργοποιούσε τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας κατά μήκος της διαδρομής από το «Ελ. Βενιζέλος» έως τον Ασπρόπυργο. Και οι δύο αρνούνται τις κατηγορίες και δηλώνουν άγνοια για το συμβάν. 
Ο πρώτος υποστηρίζει ότι πήγε στο αεροδρόμιο με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο για να συναντήσει πληροφοριοδότη του σε υπόθεση διακίνησης ναρκωτικών. Μάλιστα, επικαλείται πληροφοριακό σημείωμα που συνέταξε και έδωσε στον διοικητή του, δύο ημέρες μετά τη ληστεία. Ο συγκατηγορούμενός του, αντίστοιχα, ισχυρίζεται ότι μετέφερε τον γιο του στο αεροδρόμιο και γι’ αυτό οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας τον «εντόπισαν» στην περιοχή.
Αστυνομικοί που μετείχαν στην έρευνα χαρακτηρίζουν «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων συναδέλφων τους και κάνουν λόγο για «προσπάθεια δημιουργίας άλλοθι». Θεωρούν μάλιστα «σκηνοθετημένη» την κλοπή ενός Ι.Χ. στο Μενίδι, μέσα στο οποίο βρέθηκε μια πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας, που αντιστοιχούσε σε εκείνη που «φοράει» το υπηρεσιακό τζιπ. «Δεν περίμεναν ότι ο Σύρος θα κατήγγελλε τη ληστεία. 
Αφού το έκανε, φρόντισαν να χτίσουν το άλλοθί τους. Στάθμευσαν το κλεμμένο Ι.Χ. κοντά στις σχολές της Αστυνομίας και άφησαν την πλαστή πινακίδα σε περίοπτη θέση για να είναι σίγουροι ότι θα το βρούμε». Στο εσωτερικό του κλεμμένου αυτοκινήτου ανιχνεύτηκε DNA ενός 32χρονου ομογενούς από το Καζαχστάν που διώκεται ως συνεργός στη ληστεία. Από κοινού με τον 48χρονο κατηγορούμενο αστυνομικό είχαν συλληφθεί το 2013 για συμμετοχή σε σπείρα που έκλεβε φορτηγά.
Πάντως, στην πρώτη του κατάθεση ο Σύρος είχε υποστηρίξει ότι ταξίδεψε στη Γερμανία με 300.000 ευρώ προκειμένου να αγοράσει μια πιτσαρία και ότι μετά το «ναυάγιο» του εγχειρήματος, επέστρεψε με τα χρήματα στις αποσκευές του. 
Σε επόμενη κατάθεσή του, ωστόσο, παραδέχεται ότι είπε ψέματα, ότι εργάζεται σε εταιρεία μεταφοράς συναλλάγματος και ότι έκανε delivery χρημάτων για λογαριασμό συμπατριωτών του. Δεν αναγνώρισε με απόλυτη βεβαιότητα τους δράστες της ληστείας στα πρόσωπα των δύο αστυνομικών.
Έντυπη