Διεθνή κρίση προκαλεί ο Κιμ


Με «μαζική στρατιωτική απάντηση» απειλεί η ...

Ουάσιγκτον την Πιονγιάνγκ μετά τη νέα –έκτη από το 2006– πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε το καθεστώς της Βόρειας Κορέας την Κυριακή. 
Αν και οι ειδικοί αμφιβάλλουν κατά πόσον επρόκειτο για δοκιμή βόμβας υδρογόνου, και μάλιστα ικανής να προσαρμοστεί σε διηπειρωτικό πύραυλο, όπως ισχυρίστηκε το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, γεγονός είναι ότι επρόκειτο για τη μεγαλύτερη, μέχρι στιγμής, πυρηνική δοκιμή που προκάλεσε ισχυρούς σεισμούς σε Νότια Κορέα και Κίνα. Ακόμη ισχυρότερες ήταν οι γεωπολιτικές δονήσεις από τη νέα πρόκληση.
Σε μια πρώτη, άμεση απάντηση, η Ν. Κορέα πραγματοποίησε χθες ασκήσεις με πραγματικά πυρά, που περιελάμβαναν εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς εναντίον υποθετικού κέντρου πυρηνικών δοκιμών των βορείων γειτόνων της. 
Στη Σεούλ, το υπουργείο Αμυνας προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα προχωρήσει σύντομα σε νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου, πιθανότατα διηπειρωτικού, για να ενισχύσει την εντύπωση ότι είναι σε θέση να πλήξει αμερικανικές πόλεις της Δυτικής Ακτής. 
Τη διάχυτη ανησυχία ήρθε να ενισχύσει η εκτίμηση του υπουργού Αμυνας της Ν. Κορέας, Σονγκ Γιανγκ Μου, ότι η Πιονγιάνγκ έχει όντως πετύχει τη σμίκρυνση των πυρηνικών κεφαλών της σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορεί να τις τοποθετήσει σε διηπειρωτικούς πυραύλους. 
Ο ίδιος, μάλιστα, τάχθηκε υπέρ της επανεγκατάστασης αμερικανικών πυρηνικών κεφαλών μικρού βεληνεκούς στη χώρα του. Οι ΗΠΑ διατηρούσαν περίπου 100 πυρηνικές κεφαλές στη Ν. Κορέα μέχρι το 1991, όταν ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος αποφάσισε την απομάκρυνσή τους. Πάντως, από το προεδρικό μέγαρο της Σεούλ κατέστη σαφές ότι ο πρόεδρος Μουν Τζάε Ιν δεν συμμερίζεται την εισήγηση του υπουργού Aμυνας. Δυσφορία στη Σεούλ προκάλεσε και η πρώτη αντίδραση, μέσω Twitter, του Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος άνοιξε μέτωπο όχι μόνο με τον Κιμ, αλλά και με τον Νοτιοκορεάτη ηγέτη, κατηγορώντας τον για «πολιτική κατευνασμού» της Πιονγιάνγκ. Περισσότερο προσεκτική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Aμυνας Τζιμ Μάτις. Διαβάζοντας γραπτή δήλωση, ο αρχηγός του Πενταγώνου προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν «μαζική στρατιωτική απάντηση» στην Πιονγιάνγκ, εάν αυτό καταστεί αναγκαίο. Eσπευσε όμως να προσθέσει ότι η Ουάσιγκτον «δεν επιθυμεί την ολοκληρωτική καταστροφή μιας χώρας, της Βόρειας Κορέας».
Στο σύνολό τους οι μεγάλες δυνάμεις της διεθνούς κοινότητας καταδίκασαν την κίνηση της Πιονγιάνγκ. Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ αποδοκίμασε τις επιθετικές δηλώσεις της Ουάσιγκτον, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε αδέξια κίνηση μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική ή στρατιωτική σύγκρουση». Χθες το βράδυ, συνεδρίαζε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας για το κορεατικό.