Καθώς τα ακραία ...
καιρικά φαινόμενα βρίσκονται σε ύφεση και τα νερά υποχωρούν, δίνοντας τη δυνατότητα στο Τέξας και στη Λουιζιάνα να αναμετρήσουν τις ανοιχτές πληγές τους, ο Λευκός Οίκος αναζητεί επειγόντως κονδύλια για την αντιμετώπιση των καταστροφών.
Αν και οι εκτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά, ανάλογα με την προέλευσή τους, η συνισταμένη τους ανεβάζει το κόστος που θα κληθούν να επωμιστούν οι Αμερικανοί φορολογούμενοι κοντά στα 110 δισ. δολ. που δαπανήθηκαν για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές από τον τυφώνα «Κατρίνα» στη Λουιζιάνα, στη Φλόριντα και σε άλλες νότιες πολιτείες, το 2005.
Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα διαθέσει ένα εκατομμύριο δολάρια από την προσωπική του περιουσία για την ανακούφιση των θυμάτων.
Ζήτησε μάλιστα από τους δημοσιογράφους να υποδείξουν μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες διακρίνονται για την αποτελεσματική παροχή ανθρωπιστικού έργου και στις οποίες θα μπορούσε να κατευθυνθεί η συνεισφορά του Ντόναλντ Τραμπ.
Ως επικοινωνιακή κίνηση, η χειρονομία του Αμερικανού προέδρου μένει να κριθεί από τους πολίτες, επί της ουσίας όμως είναι φανερό ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό.
Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Αμποτ δήλωσε ότι μόνο η δική του πολιτεία χρειάζεται περισσότερα από 125 δισ. δολ., ενώ Δημοκρατικοί βουλευτές από το Τέξας ετοιμάζονται να καταθέσουν πρόταση για παροχή βοήθειας ύψους 150 δισ.
Ο Λευκός Οίκος ζήτησε από το Κογκρέσο να διατεθεί ποσό 5,9 δισ. στην Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών (FEMA), ως πρώτη δόση της έκτακτης βοήθειας. Το ταμείο της FEMA διέθετε μόλις 3,3 δισ. όταν ο «Χάρβεϊ» έπληξε τις ακτές του Τέξας, ποσό το οποίο ήδη έχει πρακτικά εξαντλήσει.
Πλην της FEMA, πολλές άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες εμπλέκονται στο έργο της διάσωσης, της παροχής ιατρικής μέριμνας και ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως και στην αποκατάσταση των ζημιών. Σχεδόν όλες όμως ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα στο άμεσο μέλλον λόγω των περικοπών δημοσίων δαπανών που έχουν δρομολογήσει οι Ρεπουμπλικανοί και τις οποίες ο πρόεδρος Τραμπ δεν έχει αναιρέσει μέχρι στιγμής.
Μέχρι χθες, τουλάχιστον 44 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους στο Χιούστον και άλλες πέντε κομητείες του Τέξας, ενώ 19 άλλοι αγνοούνταν. Στους κινδύνους για τη δημόσια υγεία που προκάλεσαν οι πλημμύρες ήρθαν να προστεθούν εκείνοι από το τοξικό νέφος που απελευθέρωσε η έκρηξη στο εργοστάσιο χημικών της Arkema. Σε ορισμένες περιοχές η κατάσταση έγινε ακόμη περισσότερο δύσκολη λόγω της διακοπής της υδροδότησης.
Οι επιπτώσεις του «Χάρβεϊ», του πιο ισχυρού τυφώνα που έπληξε το Τέξας τα τελευταία 50 χρόνια, άρχισαν να γίνονται αισθητές σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες, καθώς οι τιμές του πετρελαίου ανέβηκαν το προηγούμενο εικοσιτετράωρο περισσότερο από 13%. Σχεδόν το ένα τέταρτο των πετρελαιοπηγών των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στο Τέξας και έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας λόγω του «Χάρβεϊ».