Σύμφωνα με δημοσίευμα της ...
τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ», η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ενημέρωσε την Τετάρτη τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σχετικά με την πρόθεση του Βερολίνου να ασκήσει βέτο σε μία πιθανή αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία.
Μία μέρα πριν τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, η Μέρκελ ανακοίνωσε ότι θα διαβιβάσει τη θέση της γερμανικής κυβέρνησης στον πρόεδρο της Επιτροπής σχετικά με το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης.
Στο μεταξύ, δριμεία κριτική άσκησε σήμερα στην Τουρκία η Γερμανίδα καγκελάριος, με αφορμή τη σύλληψη άλλων δύο Γερμανών πολιτών, τονίζοντας ότι το Βερολίνο θα πρέπει να αντιδράσει με αποφασιστικότητα και ενδεχομένως να αναθεωρήσει τις σχέσεις του με την Άγκυρα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η Μέρκελ σημείωσε ότι δεν πιστεύει ότι μπορούν να συνεχιστούν οι συζητήσεις με την Τουρκία σχετικά με τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση.
«Πρέπει να αντιδράσουμε αποφασιστικά», είπε σε μια ομιλία της στη Νυρεμβέργη ενώπιον επιχειρηματιών, τονίζοντας ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ενδέχεται να «είναι αναγκαίο να ξανασκεφτούμε» τις σχέσεις μας με την Τουρκία.
Νωρίτερα, μια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης ανέφερε ότι δύο Γερμανοί πολίτες συνελήφθησαν χθες στην Τουρκία για «πολιτικούς» λόγους. Σύμφωνα με το Βερολίνο, στην Τουρκία κρατούνται για «πολιτικούς» λόγους συνολικά 12 Γερμανοί, εκ των οποίων οι τέσσερις έχουν διπλή υπηκοότητα.
Η πιο γνωστή περίπτωση είναι αυτή του τουρκικής καταγωγής Γερμανού δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία, ο οποίος σήμερα συμπληρώνει 200 μέρες κράτησης.
Ο Γιουτσέλ συνελήφθη στα τέλη Φεβρουαρίου με την κατηγορία της διασποράς «τρομοκρατικής» προπαγάνδας και της υποκίνησης μίσους, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον έχει χαρακτηρίσει Κούρδο αυτονομιστή και «Γερμανό πράκτορα».
Οι παραπάνω συλλήψεις ώθησαν το Βερολίνο να καλέσει τους Γερμανούς που επισκέπτονται την Τουρκία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο πως κινούνται στη χώρα.